Χωρίς FM πλέον, εντελώς νέα εποχή

Χωρίς FM πλέον, εντελώς νέα εποχή
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Νορβηγία καταργεί σταδιακά τα FM και προσανατολίζεται στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Τα DAB.

08 Ιανουαρίου 2017
Από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του 2017, το αναλογικό «switch off» στα εθνικής (κυρίως) εμβέλειας ραδιόφωνα της Νορβηγίας. Ο λόγος, η μορφολογία του εδάφους της χώρας που αποτελείται από πολλά βουνά και φιόρδ, η οποία κάνει ιδιαίτερα ακριβό το δίκτυο εκπομπών στα FM.
 
Από την πλευρά της κυβέρνησης, υποστηρίζουν ότι οι σταθμοί θα εξοικονομήσουν περί τις 23.500.000 λίρες με το ψηφιακό ραδιόφωνο, και ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας με αυτή την αλλαγή. Από το switch off θα εξαιρεθούν κάποια τοπικά ραδιόφωνα, τα οποία θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν και στα FM.
 
Στον αντίποδα, αρκετοί είναι αυτοί που δεν επιθυμούν την κατάργηση της αναλογικής εκπομπής. Υποστηρίζουν πως έτσι οι δέκτες 2 εκατομμυρίων οχημάτων θα παίζουν μόνο «χιόνια» στο εξής. Η δε ένωση τοπικών ραδιοσταθμών της χώρας αναφέρει ότι το κόστος θα μετακυληθεί στους ακροατές, ενώ σε γκάλοπ της εφημερίδας Dagbladet τα 2/3 των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά στο κλείσιμο των FM.
 
Τα DAB ωστόσο, δοκιμάζονται κι από άλλες χώρες κυρίως της βόρειας Ευρώπης, όπως η Μεγάλη Βρετανία, ταυτόχρονα όμως με την αναλογική λειτουργία. Στην Ελλάδα όμως, το ψηφιακό ραδιόφωνο παραμένει ακόμα μια... άγνωστη έννοια. Στα αυτοκίνητα μάλιστα δεν το συζητάμε καν. Καμία σχέση. Οπότε ας μην ανησυχείτε.