Πρέπει να πληρώσει 30 εκατ. ευρώ σε συνθέτες και στιχουργούς η ΑΕΠΙ αλλά που να τα βρει...

Πρέπει να πληρώσει 30 εκατ. ευρώ σε συνθέτες και στιχουργούς η ΑΕΠΙ αλλά που να τα βρει...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αγριεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα για την ΑΕΠΙ, μετά τη σημερινή τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου εναντίον της και σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιστρέψει στους δημιουργούς ένα ποσό που υπολογίζεται γύρω στα 30 εκατ. ευρώ,

14 Μαρτίου 2017
Το δικαστήριο αποφάσισε πως η ΑΕΠΙ παρακρατούσε ως προμήθεια περισσότερα χρήματα απ΄ όσα της αναλογούσαν. Κρατούσε ένα 25% από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα ενώ δεν έπρεπε αυτό να είναι παραπάνω από 18% (7% περισσότερα) και 37,5% από τη δημόσια εκτέλεση αντί για 24% που είναι το σωστό (13,5% περισσότερα κι εδώ - μαζί με το προηγούμενο 7% δηλαδή ξεπερνάει το 20%).
 
Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε πως είναι καταχρηστικές οι παρακάτω πρακτικές της ΑΕΠΙ:
1) Δεν έδινε λογαριασμό στα μέλη της (συνθέτες και στιχουργούς) για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία.
2) Δεν συνεργαζότανε με τους δημιουργούς στο αμοιβολόγιό τους και στη διανομή των χρημάτων - κανείς δεν γνώριζε και δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο μοιράζει τις εισπράξεις που κάνει η ΑΕΠΙ (εκτός από τα 52 χιλ. ευρώ που γνωρίζουμε πως έπαιρνε κάθε μήνα ο διευθύνων σύμβουλος).  
3) Δεν ενημέρωνε ούτε καν πως μοίραζε το 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
 
Το αστείο και συνάμα τραγικό της υπόθεσης είναι πως η δικαστική απόφαση εκδόθηκε (κρατηθείτε!) 21 χρόνια μετά. Την προσφυγή είχαν κάνει το μακρινό 1996 οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος,  Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.
 
Τώρα είναι πολύ αργά βέβαια. Η απόφαση βγήκε σε μία στιγμή που η ΑΕΠΙ βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και μέτοχοι με διοίκηση ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις. Εδώ η εταιρία έχει μπει μέσα οικονομικά γύρω στα 20 εκατομμύρια, που να βρει άλλα 30 για να δώσει στους δημιουργούς