Υπογράφουμε την επιστολή γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε «δειλοί» και «πληρωμένοι»

Υπογράφουμε την επιστολή γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε «δειλοί» και «πληρωμένοι»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η ομάδα που συνέταξε την επιστολή που υπέγραψαν 125 δημιουργοί και είναι κατά του τραπεζικού επιτρόπου και υπέρ της ανάληψης της διοίκησης της ΑΕΠΙ από τους ίδιους τους δημιουργούς κάνει μία νέα παρέμβαση. 

02 Απριλίου 2017
Αγαπητή κα Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, Συνάδελφοι και φίλοι
 
Επανερχόμαστε στον δημόσιο διάλογο θέλοντας να τονίσουμε ότι η τροπολογία περί προσωρινού επιτρόπου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, η ρύθμιση αυτή δυστυχώς δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της εταιρείας (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, απάλειψη ελλειμμάτων κλπ), απλά διαιωνίζει το πρόβλημα. Επίσης, είναι ορατός ο κίνδυνος η ρύθμιση να προσβληθεί στα δικαστήρια λόγω αντίθεσης στο Σύνταγμα και στο Ενωσιακό δίκαιο• άμεσο αποτέλεσμα μιας τέτοιας δικαστικής διαμάχης, ανεξάρτητα από την τελική έκβασή της, θα είναι η απόλυτη κατάρρευση των εισπράξεων της εταιρείας, με αποκλειστικά θύματα εμάς τους δημιουργούς.
 
Ακούσαμε ωστόσο με ικανοποίηση την δήλωση της υπουργού στη Βουλή, ότι στο νομοσχέδιο που έρχεται άμεσα, ο επίτροπος θα ορίζεται από το δικαστήριο, και σύμφωνα με τον πτωχευτικό κώδικα θα μπορεί να εξυγιάνει την εταιρεία, χωρίς να ενεργοποιεί νομικές συνθήκες πτώχευσης. Όμως και πάλι η λύση μεταφέρεται στο μέλλον. Το πόσο «άμεσα» θα έρθει η νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή είναι αμφίβολο. Το πότε, επίσης, θα ενεργοποιηθεί τελικά ο επίτροπος εξυγίανσης είναι κι αυτό εντελώς άδηλο. Και πολυτέλεια χρόνου δεν υπάρχει. Χρειάζεται άμεση δράση και λύσεις ταχύτατες, που να μπορούν σταθούν νομικά.
Ενάμιση μήνα μετά την δημοσίευση του πορίσματος για την ΑΕΠΙ, την ύποπτη εκμετάλλευση του από πλευρές αντίθετες κι εχθρικές προς το πνευματικό δικαίωμα και ενώ οι εισπράξεις του φορέα καταρρέουν, κανένα ουσιαστικό βήμα δεν έχει γίνει στην κατεύθυνση της πραγματικής εξυγίανσης. Και πέρα από τις αυτονόητες και διαπιστωμένες ευθύνες της ΑΕΠΙ, για την κατάρρευση των εσόδων υπάρχουν συνυπεύθυνοι, που δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα.
 
Στην παρούσα φάση φοβόμαστε ότι ο επίτροπος δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ομαλή είσπραξη ούτε και να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της εταιρείας. Μια χρηστή διοίκηση, αντίθετα, από τους ίδιους τους καλλιτέχνες (που θα προτείνουν και θα εγκρίνουν τα σωματεία μας), με διευθύνοντα σύμβουλο, πρόεδρο του ΔΣ (δημιουργό, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα) μέλη του ΔΣ της ΑΕΠΙ της επιλογής των καλλιτεχνών και με εμπλουτισμό της εταιρείας με εξειδικευμένα, υψηλού ήθους και επαγγελματικού κύρους στελέχη από την αγορά (κοινής αποδοχής), θα μπορούσε να αποκαταστήσει άμεσα το κύρος του φορέα. Και μια τέτοια λύση είναι άμεσα εφικτή.
 
Οι μέτοχοι οφείλουν να συμβιβαστούν και να παραδώσουν την διοίκηση σε ένα διάδοχο σχήμα μέσα από έναν οδικό χάρτη, μία καταστατική συμφωνία, υπό την στενή εποπτεία βέβαια του Υπουργείου πολιτισμού και του ΟΠΙ. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να λύσει άμεσα το κεντρικό μας πρόβλημα, το οποίο είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, και συνεπώς θα αποκαθιστούσε την βιωσιμότητα της εταιρείας και κυρίως την ομαλή είσπραξη των δικαιωμάτων μας.
Απορούμε ειλικρινά πώς ένα τέτοιο σχέδιο διάσωσης έχει βρεθεί εκτός οποιαδήποτε συζήτησης θεσμικά. Απορούμε πώς στην τροπολογία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, έστω τυπικά, για μία πορεία εξυγίανσης με ισχυρές δεσμεύσεις από την πλευρά του φορέα. Απορούμε πώς δεν δίνεται στον επίτροπο καμία αρμοδιότητα διαμεσολάβησης ή διερεύνησης μιας τέτοιου τύπου συνολικής λύσης.
 
Απορούμε, από την άλλη, πώς δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι η τοποθέτηση του όποιου επιτρόπου αποτελεί το τέλειο πρόσχημα για να μην καλύψουν οι μέτοχοι τα αρνητικά κεφαλαία και παράλληλα αποθαρρύνει και τον όποιο επίδοξο επενδυτή από το να τοποθετήσει τα χρήματά του σε μια εταιρεία υπό ομηρεία. Δυστυχώς, αποτελεί επίσης το τέλειο πρόσχημα για να αυξήσουν την παραβατική τους συμπεριφορά και κάποιοι χρήστες, ζημιώνοντας τα δικά μας συμφέροντα.
Όπως έχουμε ξαναπεί, τα ευρήματα του διαχειριστικού ελέγχου πρέπει να αξιοποιηθούν και η Ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνήσει κάθε αξιόποινη πράξη. Απορούμε όμως για το ότι κανείς δεν σκέφτεται πως ακόμη και σε περίπτωση καταδίκης (ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη καν δίωξη) οι μέτοχοι θα παραμένουν μέτοχοι. Υπάρχει άλλωστε έντονος κίνδυνος η απομείωση των δικαιωμάτων μας κι ένα bail in στις διανομές μας να χρησιμοποιηθεί για την οικονομική κάθαρση της ΑΕΠΙ και μετά η εταιρεία να αποδοθεί στους σημερινούς μετόχους κι ιδιοκτήτες της υγιής, χωρίς οι υπεύθυνοι των ελλειμμάτων και των καταχρήσεων να έχουν βάλει (όπως οφείλουν) το χέρι στην τσέπη τους.
 
Απορούμε, τέλος, πώς οποιαδήποτε άποψη που αμφισβητεί τον θεσμό του επιτρόπου στιγματίζεται και επιχειρείται η α priori απαξίωση της μέσα σε ένα κλίμα που κρύβει τον κίνδυνο να δηλητηριάσει τις μεταξύ των δημιουργών σχέσεις και δυνατότητες γόνιμου διαλόγου για το κάλο του κλάδου μας. Απορούμε πως είναι δυνατόν ο σκεπτικισμός μας και οι απόλυτα αιτιολογημένες επιφυλάξεις μας απέναντι στην εγκατάσταση επιτρόπου στην ΑΕΠΙ (και ιδίως από το τραπεζικό δίκαιο) να μεταφράζονται ως υποστήριξη της πολιτείας των ιδιοκτητών της εταιρείας και των συμφερόντων τους.Για μας η ΑΕΠΙ δεν "ανήκει" στους ιδιοκτήτες της - ανήκει στους δημιουργούς που εδώ κι εβδομήντα χρόνια με το αίμα τους έκτισαν το θαυμαστό δημιούργημα του ελληνικού τραγουδιού. κι αυτό το οικοδόμημα δεν θέλουμε να γκρεμιστεί από ατύχημα ή ιδιοτέλεια.
 
Δηλώνουμε επίσης πως - αν αποδειχθεί (κατόπιν εξαντλητικής έρευνας και πρωτοβουλίας της πολιτείας, με συμμετοχή ενεργητική του ΥΠΠΟ, του ΟΠΙ, νομικών υψηλού κύρους και εκπρόσωπων των σωματείων των δημιουργών) ότι οι μέτοχοι και ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ δεν έχουν την δυνατότητα ή την πρόθεση να αποκαταστήσουν τα οικονομικά  ελλείμματα και να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τους δημιουργούς - τότε και μόνον τότε (αφού έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα θεραπείας χωρίς καταστροφικές πρακτικές) θα προχωρήσουμε σε υιοθέτηση νομικών και διοικητικών σχημάτων μιας επόμενης μέρας - πάντα με την δική μας ενεργητική συμμετοχή, την αξιοποίηση του εποπτικού συμβουλίου των δημιουργών και την αποδοχή μιας ενδεχόμενης επιτροπείας που θα εφαρμόζεται κατόπιν δικής μας συμφωνίας και συναίνεσης. Σημειώνουμε εδώ πως ο τραπεζικός επίτροπος (που προτείνεται από την άλλη πλευρά) μας παρακάμπτει και εφαρμόζεται μόνο με πολιτική απόφαση, χωρίς την συναίνεση του εποπτικού μας συμβουλίου, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψη τις δικές μας απόψεις και επιλογές. Δηλώνουμε επίσης πως πιστεύουμε ότι με συναινετικό τρόπο και αξιοποίηση σταδιακή της δικής μας διοικητικής εμπειρίας, μπορούμε να οδηγήσουμε σε μερικά χρόνια την υπόθεση της ΑΕΠΙ σε μια λύση ανάλογη με το γαλλικό πρότυπο, όπου οι ιδιοκτήτες απέδωσαν τελικά την εταιρεία τους στους δημιουργούς, μέσα από μια πορεία αμοιβαίας κατανόησης και ρύθμισης νομικών και οικονομικών διαδικασιών.
 
Αυτονόητο για μας είναι πως οποιαδήποτε ποινική καταδίκη των μετόχων της ΑΕΠΙ αποτελεί επιπρόσθετο επιχείρημα για την ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας από τους δημιουργούς και οδηγεί πιο γρήγορα τα πράγματα στην κατεύθυνση της λύσης "γαλλικού" τύπου που προαναφέραμε.
 
Αγαπητοί φίλοι,
Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία με τους συναδέλφους μας (της πρωτοβουλίας 450 καλλιτεχνών) και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί τους. Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε τα υγιή τους κίνητρα αλλά ούτε και θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθούν τα δικά μας.
 
Ζητούμε να ανοίξει επιτέλους ένας δημιουργικός διάλογος χωρίς εμμονές σε λύσεις αντισυνταγματικές, αντικοινοτικές και τελικά μη εφαρμόσιμες, σε λύσεις που μπορεί να καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος και να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες ζημίες σε εμάς.
 
Ο νομικός βολονταρισμός είναι βέβαιο πως εμποδίζει εμάς τους δημιουργούς να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η όποια λύση πρέπει να μη δίνει στους μετόχους το δικαίωμα να την ανατρέψουν δικαστικά. Δεν πρέπει να δουλεύουμε για το συμφέρον τους, έστω και ανεπίγνωστα. Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες υπάρχει συχνά μία ετερογονία των σκοπών: άλλων τα συμφέροντα επιδιώκουν αρχικά να προστατεύσουν, κι άλλων τελικά καταλήγουν να ευνοήσουν. Μόνο που υπάρχουν πάντα κάποιοι λίγοι πονηροί που γνωρίζουν εξαρχής την ετερογονία αυτή και την κατευθύνουν, παρασύροντας μαζί τους και άτομα με υγιείς προθέσεις.
Η ΑΕΠΙ πρέπει να αντιληφθεί ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί και οφείλει να συμμορφωθεί πλήρως με το περιβάλλον που θα χαράξει το νέο σχέδιο νόμου που χρειάζεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.
 
Τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο από δω και πέρα, είτε ως στελέχη είτε από τον καλλιτεχνικό χώρο, θα πρέπει να απολαμβάνουν γενικότερης αποδοχής επαγγελματικά και κοινωνικά.
Πράγματι ακούσαμε με ενδιαφέρον την άποψη του πρώην υπουργού πολιτισμού κου Αριστείδη Μπαλτά - ότι πίσω από την εμμονή για την λύση του επιτρόπου κρύβονται ιδιοτελείς σκοποί. Δηλώνουμε ωστόσο πως σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε πως τους υπηρετούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, που από καλή πίστη και υγιή κίνητρα παρασύρονται στη δίνη της παραπάνω ετερογονίας. Παράγοντες της αγοράς, διευθυντές οργανισμών, φιλόδοξοι επαγγελματίες του χώρου, κάθε είδους πολιτευτές φιλοδοξούν να μας σώσουν με τον τρόπο που πιστεύουν αυτοί καλύτερα. Άλλωστε οι ίδιοι οι χρήστες ζητούν και αυτοί με έμφαση τον διορισμό του επιτρόπου. Είναι άραγε αυτό τυχαίο;
 
Για του λόγου το αληθές, έχουμε βάσιμη πληροφόρηση ότι πίσω από την ηλεκτρονική διεύθυνση «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ», που βομβάρδιζε τις τελευταίες εβδομάδες με ηλεκτρονικά μηνύματα, συλλέγοντας υπογραφές υπέρ του τραπεζικού επιτρόπου, βρίσκεται υπάλληλος της «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ». Σε ένα από τα μέηλ μάλιστα προέτρεπε τους δημιουργούς να μην υπογράψουν την επιστολή μας... επειδή απηχούσε τα συμφέροντα της ΑΕΠΙ.
Καταγγείλαμε την άθλια αυτή πρακτική στις αρχές, τους αρμόδιους θεσμούς και την καταγγέλλουμε ξανά τώρα δημόσια. Κάποιοι, φαίνεται, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.
 
Αγαπητοί φίλοι,
Υπογράφουμε αυτή την επιστολή γνωρίζοντας ότι σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε «δειλοί», «πληρωμένοι» και να συκοφαντηθούμε στο κοινό μας.
 
Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι αποκλειστικά το κοινό καλό του κλάδου μας. Σκεφτόμαστε π.χ. τους στιχουργούς μας, που σε ενδεχόμενο ατύχημα θα εξαθλιωθούν. Τους νέους δημιουργούς που δεν θα μπορέσουν να στεριώσουν στη δουλειά μας.Την συνολική βλάβη που θα υποστεί η ελληνική δημιουργική παραγωγή στον κρίσιμο και πολύτιμο για τον τόπο μας χώρο του ελληνικού τραγουδιού.
 
Και δεν ζητούμε μόνο την κάθαρση της ΑΕΠΙ, αλλά και την κάθαρση του χώρου μας. Θέλουμε να μάθουμε ποιοι καλλιτέχνες έχουν υπέρογκες ανεξόφλητες προκαταβολές, ποιοι επιλέγουν ύποπτες υπόγειες διαδρομές.
Πιστεύουμε ακλόνητα πως το ελληνικό τραγούδι θα το σώσουν οι άνθρωποί του. Και η κοινωνία που το αγαπά.
 
ΥΓ: Όσο για τις πρακτικές ηθικής μείωσης μας, με κάθε μέσο, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι προφανώς και δεν θα μείνουν αναπάντητες ουτε σε κοινωνικό αλλά ούτε και σε νομικό επίπεδο. Στη δικαιοσύνη θα παρουσιάσουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε για τις δόλιες μεθόδους συκοφάντησής μας και για τα έργα και τις ημέρες των συκοφαντών μας.