Παίζει με τις λέξεις, παίζει και με τους Δημιουργούς το υπουργείο Πολιτισμού

Παίζει με τις λέξεις, παίζει και με τους Δημιουργούς το υπουργείο Πολιτισμού
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη χθεσινή του ανακοίνωση αντί να ξεκαθαρίσει το θέμα με την τοποθέτηση Επιτρόπου στη Βουλή, περισσότερο θολώνει τα νερά. 

26 Απριλίου 2017
«Ειδικά για την ΑΕΠΙ, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ελεγχθεί, να καταδικαστούν παρανομίες του παρελθόντος  και να αποκατασταθεί η ορθή και διαφανής διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων» λέει. «Γι’ αυτό, στο νομοσχέδιο προβλέπεται Γενική Συνέλευση και Εποπτικό Συμβούλιο των δημιουργών με αυξημένες αποφασιστικές αρμοδιότητες. Παράλληλα, προβλέπεται η τοποθέτηση Επιτρόπου, που θα αντικαταστήσει τη διοίκηση, όταν προκύπτει σοβαρό διαχειριστικό πρόβλημα».
 
Το ερώτημα προς την υπουργό Λυδία Κονιόρδου είναι απλό: Έχει προκύψει τώρα «σοβαρό διαχειριστικό πρόβλημα» ώστε να τοποθετηθεί Επίτροπος «που θα αντικαταστήσει τη διοίκηση»; Αν ναι, όπως όλοι συμφωνούμε να υποθέσω, γιατί λίγο παρακάτω αλλάζει μία κρίσιμη λέξη και το «αντικαταστήσει» το κάνει «υποκαθίσταται». Ιδού: «Εν τω μεταξύ, στο μεταβατικό αυτό στάδιο, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, με την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα η διοίκηση της ΑΕΠΙ υποκαθίσταται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της με σκοπό να εξασφαλιστεί η είσπραξη των δικαιωμάτων και η καταβολή τους στους δικαιούχους, να ασκηθούν τα ένδικα μέσα, καθώς και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε απόφαση που μπορεί να βλάψει τη συνέχιση λειτουργίας της ΑΕΠΙ».
 
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο ζήτημα εδώ, οι Δημιουργοί πάντως θεωρούν πως υπάρχει. Είναι δικαίως και καχύποπτοι πια. Το υπουργείο βέβαια αμέσως μετά προσπαθεί  να διευκρινίσει το ζήτημα: «Σε κάθε περίπτωση, για τα σημαντικά θέματα, την τελική απόφαση  λαμβάνει ο Επίτροπος».
 
Το καλύτερο πάντως είναι ο τίτλος που έχει βάλει το υπουργείο Πολιτισμού στη συγκεκριμένη ανακοίνωση. «Κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΕΠΙ» λέει! Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Τι δουλειά έχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς υπήρχαν εσωτερικές αναταράξεις γι' αυτό και στην ανακοίνωσή του το υπουργείο νιώθει την ανάγκη να μας ενημερώσει πως οι «διατάξεις του νομοσχεδίου διαμορφώθηκαν σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με τους Βουλευτές του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ». Είναι αυτό ακριβώς που φοβούνται οι Δημιουργοί του  «Ασμα 450+» όπως λέγαμε και χθες (ΕΔΩ)
 
Θυμηθείτε τι λέγαμε: Το «Ασμα 450+» θεωρεί πως οι βουλευτές του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σε αγαστή συνεργασία με κάποιους άλλους δημιουργούς (όπως είπε ο Γιάννης Γλέζος), έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλοίωση του αρχικού νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα με διάφορες φωτογραφικές διατάξεις υπέρ ΑΕΠΙ.