Το Δεύτερο Πρόγραμμα γιορτάζει τα 65 του χρόνια

Το Δεύτερο Πρόγραμμα γιορτάζει τα 65 του χρόνια
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με ένα τραγούδι -ειδικά για την περίσταση- από τον Παντελή Θαλασσινό.

11 Μαΐου 2017
Το ιστορικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΑ γιορτάζει και χαρίζει στους ακροατές του ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι ειδικά για την 65η επέτειο από την έναρξη της λειτουργίας του. Πρόκειται για το «Αυτά που σ’ αφιέρωσα στο Δεύτερο», που έγραψαν ο Κώστας Φασουλάς και ο Παντελής Θαλασσινός, με τον δεύτερο να το ερμηνεύει. Η επίσημη πρώτη του θα γίνει σήμερα, ανήμερα των «γενεθλίων» και θα παίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας.
 
To Δεύτερο Πρόγραμμα είναι ουσιαστικά το πρώτο (νόμιμο) ψυχαγωγικό ραδιόφωνο που βγήκε στον ελληνικό αέρα, στη μεταπολεμική περίοδο. Ερχόμενο να πλαισιώσει τον Ραδιοφωνικό Σταθμό των Αθηνών -το τωρινό Πρώτο Πρόγραμμα δηλαδή- από το 1952, το Δεύτερο δεν ήταν μόνο ένα μουσικό πρόγραμμα με καλή ελληνική και ξένη μουσική, αλλά και ένας δίαυλος μετάδοσης θεατρικών παραστάσεων, ραδιοφωνικών σειρών, συναυλιών, αφιερωμάτων στη μουσική, την ποίηση και τη λογοτεχνία κ.ά. 

Ένα από τα σημεία αναφοράς για την καλή του πορεία ήταν το περίφημο «Κυριακάτικο Δεύτερο», με εκπομπές από αστέρες του δημοσίου και ιδιωτικού ραδιοφώνου όπως ο Γιάννης Πετρίδης, ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ο Ανδρέας Ρουμελιώτης, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο Γιώργος Παπαδάκης, η Σεμίνα Διγενή και άλλοι, που απογείωναν τις ακροαματικότητες του Δευτέρου τις Κυριακές εν καιρώ, μάλιστα, «ελεύθερης ραδιοφωνίας». Όπως και γενικότερα η δεκαετία του '80, με τη Σοφία Μιχαλίτση στο τιμόνι του, τότε που το Δεύτερο «παρήγαγε» πολλά από τα μεγάλα ονόματα του ραδιοφώνου των τελευταίων ετών.
 
Σήμερα είναι σε φάση ανασυγκρότησης, όπως και τα υπόλοιπα προγράμματα της ΕΡΑ, δύο χρόνια μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τέσσερα μετά το πραξικοπηματικό «μαύρο». Συνεχίζοντας όμως να είναι μια μουσική υπερδύναμη στην περιφέρεια.