Τα τραγούδια της εβδομάδας 15-21/5

Τα τραγούδια της εβδομάδας 15-21/5
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από τους National και τους Fleet Foxes στην Μ. Βρετανία και την Αρμενία κι από την Nadine Shah στον Dan Auerbach και τον Richard Russell που σκαλίζουν το παρελθόν του Leadbelly, του Curtis Mayfield και του καλοκαιριού της αγάπης κι απ’ τους Alt-J στον μελαγχολικό Matt Maltese…

15 Μαΐου 2017Το τραγούδι της εβδομάδας

The National: The System Only Dreams in Total Darkness
Κλείνουν σχεδόν 20 χρόνια ζωής σαν μπάντα οι National και, όμως, ακόμα μοιάζουν να εξελίσσονται και να διψούν για εξερεύνηση. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι καλό.
Το νέο τους τραγούδι που μας προετοιμάζει για το άλμπουμ τους, τέσσερα χρόνια μετά το εξαιρετικό Trouble Will Find Me είναι πολύ πιο δυνατό και επιθετικό από ό,τι έχουν γράψει μέχρι σήμερα παρά τον σκοτεινό τίτλο του και τους εξίσου σκοτεινούς και υπαινικτικά κοινωνικούς στίχους του.
Με ένα ρεφρέν περισσότερο φωτεινό με τα χορωδιακά του και κιθάρα στηριγμένη σε κοφτά ριφ και σύντομα, αλλά όμορφα σόλο οι National ακούγονται πιο ροκ από ποτέ.


 
                                         
Fleet Foxes: Fool's Errand
Κι αν οι National ακούγονται περισσότερο επιθετικοί οι Fleet Foxes επιμένουν στην αντίθεση και τις υπέροχες μελωδίες και τα φωνητικά αλά Simon & Garfunkel για να… αποθεώσουν την απογοήτευση στις ανθρώπινες σχέσεις. Κι είναι αυτός ο ήχος που όσο αναχρονιστικός κι αν μπορεί να χαρακτηριστεί από πολλούς είναι και άλλο τόσο γοητευτικός.


 
Nadine Shah: Out The Way
Σε μία πρόσφατη συνέντευξή της η βρετανοπακιστανή Nadine δήλωνε ότι είναι αγγλίδα και με το παραπάνω, αλλά, ταυτόχρονα είναι και μουσουλμάνα. Και κάπως έτσι συνεχίζει και στο Out The Way, το πρώτο δείγμα από το αναμενόμενο τρίτο άλμπουμ της, Holiday Destination, που θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο. Ένα δυνατό new wave τραγούδι διαμαρτυρίας για τον ρατσισμό και μια κραυγή διεκδίκησης των δικαιωμάτων της ως μετανάστριας.


 
Dan Auerbach: King Of A One Horse Town
Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη του προσωπική κυκλοφορία έξω από τους Black Keys ο Dan Auerbach, επιστρέφει με το Waiting on a Song από όπου και το King Of A One Horse Town, ένα τραγούδι με ατμόσφαιρα flower power από τα 60s.


 
Robert Finley and Dan Auerbach: In The Pines
Ανήσυχος, όντας, όμως, μας προσφέρει και μία συνεργασία του με τον μπλουζίστα Robert Finley σε μία blues-rock διασκευή ενός τραγουδιού του θρυλικού Leadbelly που παλαιότερα είχαν διασκευάσει και οι Nirvana. Και όλα αυτά συνέβησαν την 6η Μαϊου στις ΗΠΑ με αφορμή την Comic Book Day και την επικείμενη κυκλοφορία του κόμικ Murder Ballads.


 
Richard Russell (Everything Is Recorded):  Close But Not Quite feat. Sampha
Κι αφού ταξιδεύουμε στο παρελθόν ας ακούσουμε και το νέο πρότζεκτ του ανήσυχου παραγωγού Richard Russell που κάτω από τον τίτλο Everything Is Recorded και την ετικέτα της XL κάνει μία προσπάθεια απενοχοποίησης του δανεισμού στην μουσική. Εδώ δανείζεται λόγια –και όχι μόνο- του σπουδαίου Curtis Mayfield από το The Makings of You που βγαίνουν εξίσου όμορφα από το στόμα του Sampha. H soul και οι ρίζες της…


 
Alt-J: In Cold Blood
Δεύτερο δείγμα από αναμενόμενο τρίτο άλμπουμ των Alt-J κι ο Iggy Pop αναλαμβάνει την εισαγωγή στο βίντεο με την βαριά αφήγησή του για να ακολουθήσει το τραγούδι που έρχεται να βάλει το κοντράστ της ζωής στη φύση με την ανθρώπινη ζωή και την μανία της εξόντωσης.


 
Matt Maltese: No One Won The War
Ένας τυπάκος που φωτογραφίζεται με μπλουζάκι Nick Cave και κατά τον βρετανικό Τύπο είναι η απάντηση του νησιού στον Father John Misty δεν μπορεί παρά να τραβήξει το ενδιαφέρον. Κι ο Matt το αξίζει.


 
Perfume Genius: Die 4 You
Δεν πάνε πολλές ημέρες που παρουσιάσαμε το πρώτο νέο τραγούδι του Perfume Genius από το νέο του άλμπουμ που μόλις κυκλοφόρησε και έρχεται και το δεύτερο αριστουργηματικό δείγμα από εκεί.


 
Tigran Hamasyan: Markos and Markos
Μπορεί ο Tigran να δηλώνει αμερικανός, παρότι γεννημένος στην Αρμενία και διαμένων πλέον εκεί, στην πρώτη του πατρίδα, όμως ο ήχος του είναι περισσότερο ευρωπαϊκός και δη ανατολικοευρωπαϊκός. Εδώ σε ένα υπέροχο μινιμαλιστικό δείγμα από την τελευταία του δουλειά. Εξίσου μαγευτικό και το animated βίντεο που το συνοδεύει.