Συναυλιακός απολογισμός καλοκαιριού: σχεδόν δράμα

Συναυλιακός απολογισμός καλοκαιριού: σχεδόν δράμα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πρέπει να είναι ένα από τα πιο ζόρικα, συναυλιακά, καλοκαίρι, τόσο για τα ξένα ονόματα (κυρίως), όσο και για τα ελληνικά. Το κακό είναι που δεν τραβάει και η επαρχία, ειδικά ορισμένες πόλεις. Συνολικά η πτώση βρίσκεται περίπου στο 30% σε σχέση με πέρυσι.

21 Ιουλίου 2017
1) Οι ξένες συναυλίες δεν πήγαν καλά: ούτε το Ejekt παρά τα μεγάλα ονόματα που κάλεσε φέτος, ούτε και το Rockwave με τις επαναλήψεις.  Το Release Athens είχε τη μεγάλη ατυχία να ματαιωθεί η πιο εμπορική του βραδιά (και η πιο εμπορική του καλοκαιριού) με τον Jamiroquai
 
2) Απόλυτη επιτυχία, η νύχτα των Foo Fighters, αλλά αυτή ήταν μία συναυλία ειδικού σκοπού οπότε δεν την υπολογίζουμε. Δεν είναι σίγουρος τι ακριβώς θα έκανε το συγκρότημα αν έπαιζε εκτός Ηρωδείου και πόσο κόσμο θα μπορούσε να μαζέψει σε... κανονικό live.
 
3) Ludovico Einaudi και Yann Tiersen πέτυχαν το απόλυτο στο Ηρώδειο και μάλιστα ο πρώτος δύο φορές. Εκκωφαντικά sold out, τα πιο ηχηρά του καλοκαιριού.
 
4) Πτώση σημείωσαν και οι ελληνικές αθηναϊκές συναυλίες, από 20 έως και 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Ένα level κάτω στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Ο Γιάννης Χαρούλης με τρία sold out στο θέατρο Βράχων είναι από τις εξαιρέσεις.
 
5) Απόλυτο must του καλοκαιριού του 2017 η Ταράτσα του Φοίβου. Κάθε εβδομάδα sold out οι δύο παραστάσεις του, ακόμα και τώρα (με Φασουλή και Μαραβέγια) που ο κόσμος φεύγει από Αθήνα. Ήταν ο μόνος που γέμισε το μαγαζί ακόμα και την ημέρα του τελικού του Survivor που η Αθήνα ήταν άδεια και οι άλλοι καλλιτέχνες άλλαζαν ημερομηνίες στις εμφανίσεις τους. Η ταράτσα του Gazzi Live μαζί με εκείνη του Gazarte θα παίξουν πολύ τα επόμενα χρόνια. 
 
6) Το Καλλιμάρμαρο συγκέντρωσε φέτος τα πιο μεγάλα πλήθη, μία με τη συναυλία που ήταν αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη και μία με τη μεγάλη γιορτή του Διονύση Σαββόπουλου και το πλήθος των καλεσμένων του. Εδικά η δεύτερη είχε και πάμφθηνο εισιτήριο, μόλις 6 ευρώ.
 
7) Το στίγμα του καλοκαιριού έδωσαν όπως έχουμε πει οι δωρεάν συναυλίες. Το Νιάρχος, η ΕΡΤ, ο Δήμος Ζωγράφου, τα Λιπάσματα κ.ά. Τον Σωκράτη Μάλαμα τον είδαν 10 χιλιάδες στη Δραπετσώνα και άλλοι 6-7 χιλιάδες στου Ζωγράφου. Δωρεάν, εννοείται. 
 
8) Την ημέρα που έπαιζε ο Αγγελάκας, τα Κρίνα, οι Drive και οι υπόλοιποι στην πλατεία Νερού, είχαμε το gay pride με δωρεάν συναυλίες στο Σύνταγμα και τον Κ.Βήτα να παίζει, χωρίς εισιτήριο, στο Νιάρχος. Και 6 χιλιάδες που μάζεψε η ροκ βραδιά πολλοί είναι.
 
9) Πιο επιτυχημένο φεστιβάλ του καλοκαιριού το Nostos στο ΚΠΙΣΝ. Δεκάδες χιλιάδες λαού για Μόνικα, Yo La Tengo, Cimenatic, Καβάκο, έναν παγωτατζή, τρεις με λουκουμάδες, δύο αργόσχολους, τρεις παπάδες, πέντε ηλικιωμένους που ζεσταίνονταν στο σπίτι, τρεις χιλιάδες που ρωτούσαν «ποιοι είναι αυτοί που παίζουν στο βάθος;», την Καλλιθέα όλη, δύο άσχετους που ήθελαν να δουν τα πλοιάρια στο κανάλι, πέντε οικογένειες που θαύμαζαν τα βεγγαλικά και άλλες έξι που δεν είχαν τι άλλο να κάνουν οπότε πέρασαν να κόψουν κίνηση...
 
10) Ενας συναυλιακός χώρος που εξαφανίστηκε φέτος -για διάφορους λόγους- είναι ο Κήπος του Μεγάρου

(Η φωτογραφία από την facebook της Monika και την πολύ καλή συναυλία της στο Nostos)