Coldplay στο Παρίσι: η μουσική ενώνει και σκοτώνει το φόβο

Coldplay στο Παρίσι: η μουσική ενώνει και σκοτώνει το φόβο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Όταν πέρσι τον Οκτώβριο βγάζαμε τα εισιτήρια για το δεύτερο live των Coldplay στο Παρίσι στις 16.7 δεν ήξερα ότι ο Βest 92,6 την παραμονή στις 15 Ιουλίου 2017, θα έκανε το καλύτερο πάρτι του ever #choosemusic και θα το έχανα.

27 Ιουλίου 2017
Της Λίνας Βασιλοπούλου (Best 92.6)

Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ούτε ότι την επομένη το βράδυ, θα παίρναμε μέρος στο πιο interactive κονσέρτο των τελευταίων χρόνων από τους Coldplay και θα χορεύαμε μαζί με 90.000 κόσμο, δύο ώρες και δέκα λεπτά ακριβώς. Ήταν ένα πανδαιμόνιο μουσικής, χρώματος και χορού, όπως έλεγε το πρωί η γαλλική Figaro «οι οικογένειες ενώθηκαν χορεύοντας στο Stade de France». Δεν θα καταλάβαινα τι ήθελε να πει το ρεπορτάζ, αν από την αποβάθρα του RER (το τραίνο που οδηγεί στο μεγαλύτερο στάδιο της Γαλλίας) δεν παρατηρούσα πληθώρα οικογενειών με πενηντάρηδες γονείς και παιδιά -από εφήβους έως και μεγαλύτερα- να πηγαίνουν μαζικά προς το στάδιο. Οι Γάλλοι νίκησαν το φόβο του ISIS, χορεύοντας και τραγουδώντας.

 
O Κρις Μάρτιν δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει μια δυνατή χορευτική ροή και να μην αφήνει κανέναν να κάθεται στην κερκίδα. Πολιτικοποιημένος και με μηνύματα αλληλεγγύης υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων, που τους βλέπεις να κοιμούνται στα πεζοδρόμια σχεδόν σε όλους τους μεγάλους δρόμους του Παρισιού, μπροστά στα όλο και περισσότερο άδεια καταστήματα, (σε κάποιον βαράει την πόρτα δυνατά η ύφεση), τόσο στις ατάκες του αφού μίλαγε σχεδόν μετά από κάθε τραγούδι αλλά και στα καταπληκτικά γραφιστικά στα videos.
 
Τρία stages μέσα στην αρένα και σε όλο το μήκος της και εκείνος να τρέχει μαζί με τους άλλους τρεις Coldplay, από το ένα stage στο άλλο. Φώτα και βραχιόλια συντονισμένα στα χέρια όλων, δημιουργούσαν μια μαγική βουτιά στον απίστευτο κόσμο της μουσικής. Ένα μοναδικό ταξίδι που από την προηγούμενη ημέρα είχε δημοσιοποιηθεί ότι θα βιντεοσκοπηθεί. Σου αρέσουν δεν σου αρέσουν οι Coldplay, ακόμα και αν τους θεωρείς ψιλοξενέρωτους όπως έλεγαν κάτι Γαλλάκια δίπλα μου, ξεσηκώνουν το κοινό τους ακόμα και με την επιλογή των support τους. Η Lyves και ιδιαίτερα η Τove Lo που έπαιξε σκληρό ροκ, δεν κόλλησε και σήκωσε την μπλούζα της δείχνοντας το στήθος της, κάνοντας μια  στιγμιαία κίνηση ικανοποίησης, αφού είχε ξεσηκώσει το στάδιο, παρά τον καυτό ήλιο και την αποπνικτική ζέστη.
 
Από τις 9.15 που βγήκαν οι Coldplay με το Paradise και στην συνέχεια τα νέα τους τραγούδια -δεν υπήρχε ούτε ένας στίχος που να μην τον τραγουδάει το κοινό- ο Κρις έκανε τα δικά του. Προσπάθησε να μιλήσει Γαλλικά και να πει τρία μερσί, ένα μερσί στους διοργανωτές της Live Nation για την ασφάλεια, ένα μερσί για τη σωστή τιμή εισιτηρίου, (ξεκινούσε από 67 ευρώ, που οι Γάλλοι την βρήκαν ικανοποιητική τιμή, αν σκεφτείτε ότι άρχισαν για ένα live και έκαναν τελικά τρία sold out) και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ, στο Γαλλικό κοινό.
 
Μισή ώρα πριν τελειώσει η συναυλία και ενώ γινόταν πανικός, ξαφνικά, σταματάνε τα πάντα, ανοίγουν οι προβολείς, γίνεται η νύχτα μέρα, ενώ ο Κρις Μάρτιν φωνάζει στα Γαλλικά, σωπάστε όλοι (Taisez vous) τρέχει στην μέση του διαδρόμου, ρωτώντας κάτω στο κοινό, αν συμβαίνει κάτι ανάμεσά τους η αν άκουσαν κάποιον περίεργο κρότο. 

 
Πρέπει να πω ότι πρώτη φορά είδα σε ένα τόσο μεγάλο στάδιο με 90.000 κόσμο όρθιο να χορεύει, να ησυχάζουν αυτόματα όλοι και να μην ακούγεται κιχ, παρά μόνο ο βήχας ανθρώπου από την απέναντι κερκίδα. Κόπηκαν τα πόδια όλων. Αμέσως εξήγησε ότι έχει στο αυτί του το σεκίουριτι κοντρόλ και τον ειδοποίησαν για κάποιον περίεργο κρότο. Κράτησε όλο αυτό 60 δεύτερα με ένα- ενάμιση λεπτό, αν σκεφτεί κανείς ότι οι σεκιουριτάδες κύκλωσαν το σημείο. Αμέσως συνεχίστηκε η συναυλία και επανέλαβε το κομμάτι που έπαιζε, ξεσηκώνοντας αμέσως το κοινό. Ευτυχώς τίποτα δεν χάλασε τη μαγική βραδιά και απέδειξε ότι η μουσική ενώνει και σκοτώνει το φόβο.

 
ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
 
1) Ηχος καθαρός με πλήρη απόδοση σε όλα τα σημεία του σταδίου.
2) Εξαιρετική οργάνωση και ενημέρωση για την ασφάλεια, με μεγάλη καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης για το τι παίρνουμε μαζί μας και τι απαγορεύεται. Το βιντεάκι της παραγωγής παίζει συνέχεια στα ΜΜΕ και αφορά όλες τις συναυλίες.
3) Πολύ responsive το chat του σταδίου, που απαντούσε ηλεκτρονικά αμέσως, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της συναυλίας σε οποιαδήποτε ερώτηση.
4) Ο έλεγχος γρήγορος, διακριτικός και σε πολλά σημεία, με συνεχή ροή. Δεν σταματάς πουθενά, δεν εκνευρίζεσαι πουθενά.
5) Συνεχής πώληση μπύρας, αναψυκτικών και νερών στις κερκίδες σε ποτήρι με το  σήμα του συγκροτήματος. Σου μένει το σουβενίρ και δεν λερώνεις τον χώρο.
6) Δυνατότητα ηλεκτρονικής παραγγελίας από το κινητό σου, που σου φέρνουν μέχρι και χοτ ντογκ στη θέση σου στην κερκίδα.
7) Πώληση ωτοασπίδων για σούπερ μωρά.
8) Το Μετρό έχει συνεχή ροή και δεν στριμώχνεσαι.
9) Το σεκιούριτι της παραγωγής, ρυθμίζει την είσοδο στο μετρό μετά το τέλος της συναυλίας, για να μην υπάρξει ατύχημα κατά την επιβίβαση.
10) Δημιουργούν τις ουρές στις σκάλες και κρατούν τον κόσμο σε επαφή με μικρόφωνα και μουσική.

 
ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

1) Καθόλου Free Wifi παρά τις συνεχείς εκφωνήσεις για το αντίθετο.
2) Οι Γάλλοι θα σου πάρουν την θέση και δεν θα σηκώνονται με τίποτα. Αρκετοί τσακωμοί στις κερκίδες που μας θύμισαν τα δικά μας.
3) Σκουπίδια παντού εκτός γηπέδου τόσο πριν την έναρξη όσο και μετά. Περπατάς και πατάς άδεια μπουκάλια νερό, σακούλες από τσιπς και ό,τι άλλο. Μη σου πω ότι εδώ είμαστε καθαρότεροι, ακόμα και στις τουαλέτες μας στο Ολυμπιακό Στάδιο σε συναυλία.
4) Ο ήλιος έκαιγε ως τις 9 και 10. Το κακό αλλά και καλό είναι ότι οι Coldplay βγήκαν ακριβώς όπως είχαν ανακοινώσει στις 9.15 ένα λεπτό μετά τη δύση του ηλίου, στο συγκεκριμένο σημείο. Νύχτωσε κανονικά γύρω στις 9.50.