Ελληνική Ραδιοφωνία, αποτίμηση, δύο χρόνια μετά

Ελληνική Ραδιοφωνία, αποτίμηση, δύο χρόνια μετά
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι παρήγορο και δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία το γεγονός πως θα ασχοληθεί με την Ελληνική Ραδιοφωνία ο Γιώργος Θαλασσινός, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ. 

08 Οκτωβρίου 2017
Από τα νέα πρόσωπα στο Δ.Σ., άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τα του ραδιοφώνου. Αρκεί φυσικά να του επιτρέψουν να δουλέψει όπως πρέπει, πράγμα το οποίο, για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ και τόσο πιθανό. 
 
Το σοκ του πραξικοπήματος Σαμαρά-Βενιζέλου-Κεδίκογλου στην ΕΡΤ ήταν μεγάλο και για τα ραδιόφωνα. Κάποια μάλιστα δεν άνοιξαν ποτέ ξανά εκείνη την περίοδο ή υπολειτούργησαν, όπως το Δεύτερο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ Σπορ. Επαιξε ρόλο φυσικά, ειδικά για τα συγκεκριμένα δύο ραδιόφωνα, η πολύ ισχυρή ERTopen απέναντι, μια και η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών του Δεύτερου και της ΕΡΑ Σπορ γύρισαν την πλάτη στη ΝΕΡΙΤ
 
Περασμένα-ξεχασμένα, η ΕΡΑ επανήλθε στους δέκτες μας, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει βρει τον βηματισμό της. Σημειωτέον, όταν μιλάμε για τα Δημόσια Ραδιόφωνα, ξεκινάμε πάντοτε να μετράμε στην κλίμακα από το καλό και πάνω, μια και η ΕΡΑ ήταν και παραμένει αξιοπρεπής. Το Δεύτερο Πρόγραμμα λόγου χάριν θα παίξει καλή ελληνική μουσική όπως και να 'χει. Ενώ και το υψηλό επίπεδο του (ακόμα και προβληματικού) Τρίτου με την κλασική μουσική είναι δεδομένο. Το θέμα είναι να καταφέρουν το κάτι παραπάνω τα δημόσια ραδιοφωνικά προγράμματα, πράγμα το οποίο δεν το έχουν πετύχει μετά την επιστροφή της ΕΡΤ. 
 
Εχουμε και λέμε: Πρώτο Πρόγραμμα για τα ειδησεογραφικά, Δεύτερο για την ελληνική μουσική, Τρίτο για τα κλασικά, ΕΡΑ Σπορ για τα αθλητικά, Kosmos FM για την ξένη μουσική (όχι όλη όμως, αλλά τα πιο έθνικ), Περιφερειακοί Σταθμοί για την επαρχία και Φωνή της Ελλάδας για τους Ελληνες της διασποράς. Δυστυχώς αυτή η τελευταία ακούγεται σε ορισμένα μέρη της Γης λόγω έλλειψης πομπών στα βραχέα. Το κόστος αντικατάστασης των χαμένων πομπών δεν είναι πολύ μεγάλο και θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί από την πρώτη στιγμή. 
 
Το μεγάλο πρόβλημα της ΕΡΤ είναι που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους τηλεόραση και ραδιόφωνο. Σε κανέναν ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, ιδιωτικό ή δημόσιο, δεν γίνεται αυτό. Καμία επαφή σχεδόν, η τηλεόραση δεν εκμεταλλεύεται τα ραδιόφωνα και τα ραδιόφωνα δεν παίζουν πολύ την τηλεόραση. Ακόμα ένα γεγονός δηλαδή που αποδεικνύει την ύπαρξη καπετανάτων στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Τουλάχιστον έχει επανέλθει κανονικά η συνεργασία μεταξύ της κεντρικής ΕΡΑ στην Αθήνα και των περιφερειακών ραδιοσταθμών