Ραδιοφωνική ανασκόπηση 2017 #3

Ραδιοφωνική ανασκόπηση 2017 #3
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα σημαντικότερα γεγονότα στο ραδιόφωνο, την χρονιά που φεύγει, όπως τα καταγράψαμε στο e-tetRadio.

29 Δεκεμβρίου 2017
#1, #2

ΙΟΥΛΙΟΣ
 
- Δύο εβδομάδες αφότου βγήκε στον αέρα, ο Μήνυμα 107.7 λανσάρεται κι επισήμως με πλήρες πρόγραμμα, με επικεφαλής τον Άκη Σακισλόγλου.
 
- Τέλος εποχής στους 98.6. O Derti έπειτα από 11 χρόνια σταματά να εκπέμπει, προκειμένου από τη συχνότητά του να βγει το Φθινόπωρο ένα νέο ραδιόφωνο με την υπογραφή του Νίκου Νικολακόπουλου.
 
- «Ανεβαίνει» και στα FM η Athens Voice. Οι υπεύθυνοι της free press εφημερίδας έδωσαν τα χέρια με τους εργαζόμενους-συνεταιριστές του Nitro 102.5, με τη συχνότητα να αξιοποιείται ξανά έπειτα από δύο χρόνια αδράνειας.
 
- Απολύεται από τον Music 89.2 o Φίλιππος Ταλάντης, ο οποίος είχε διευθυντικό πόστο στον ραδιοσταθμό και συνεργαζόταν και με τα δύο κανάλια του ομίλου Ρέστη, το Rise και το Nickelodeon.
 
- Πειρατής-troll παρεμβάλλει το σήμα ενός ραδιοσταθμού του Nottinghamshire, του Mansfield 103.2, για να πει ότι... είναι «μαλάκας» παίζοντας το The Winker's Song του Ivor Biggun.
 
- Ο Γιώργος Θαλασσινός αναλαμβάνει τη γενική διεύθυνση των ραδιοφώνων της ΕΡΤ, έχοντας περάσει από σταθμούς όπως ο 902 Αριστερά στα FM, ο Μελωδία 99.2 και ο Planet 99.5.
 
- Διακόπτονται εκ νέου οι εκπομπές του Flash 96, λόγω διαφωνιών του διαχειριστή με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου που στέγαζε τα στούντιο του ραδιοσταθμού, με αποτέλεσμα να τους γίνει έξωση. Από την πλευρά τους οι συνεταιριστές δήλωσαν πως θα κινηθούν νομικά κατά οποιουδήποτε είναι υπεύθυνος για το «άνοιξε-κλείσε» του Flash.
 
- Εκτός Εν Λευκώ 87.7 μετά από 16 χρόνια η Κατερίνα Καφεντζή a.k.a. Kafka.
 
- Επιστρέφει στο ραδιόφωνο και την ΕΡΑ ο Γιάννης Πετρίδης, κάνοντας εκπομπή στο Πρώτο Πρόγραμμα στην κλασσική του ώρα (4 με 5) για πρώτη φορά μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ, το 2013.
 
- Καταργείται η διάταξη που έδινε την δυνατότητα στους εργαζόμενους των ραδιοσταθμών να διεκδικήσουν την άδειά του υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Άμεση η αντίδρασή τους, με τον Best 92.6 να καλεί την κυβέρνηση να μην εξομοιώσει τα αυτοδιαχειριζόμενα ραδιόφωνα με τα υπόλοιπα ιδιωτικά, εν όψει και της νέας αδειοδότησης.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
 
- Μπλόκο στη δημιουργία του Athens Voice 102.5 από την Αφροδίτη Σημίτη, η οποία διεκδίκησε δικαστικώς οφειλόμενα από την εποχή που το Join Radio συνεργαζόταν με το Nitro 102.5.
 
- 40 νέες ετήσιες συμβάσεις υπεγράφησαν στον Αθήνα 9.84, που αφορούσαν δημοσιογράφους, μουσικούς επιμελητές και μουσικούς παραγωγούς.
 
- Αποχωρεί από τον Real 97.8 ο Ιωσήφ Καλαμαράκης με προορισμό τα Παραπολιτικά 90.1, για να συνεργαστεί ξανά με τον Γιώργο Τράγκα και να μεταφέρει εκεί την μουσική εκπομπή του.
 
- Σιγεί έπειτα από 22 χρόνια ο Nitro 102.5. Η συχνότητά του μπαίνει σε μεταβατικό στάδιο μετά την συμφωνία των ιδιοκτητών της με την Athens Voice.
 
- Στον Real 97.8 συνεχίζει μετά την αποχώρησή του απ' την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Βασίλης Λυριτζής, έπειτα από πολλά χρόνια κοινής πορείας με τον Δημήτρη Οικονόμου.
 
- Αποχωρεί από τον ΣΚΑΪ 100.3 ο Γιώργος Παπαχρήστος, ο οποίος έκανε εκπομπές μαζί με τον Τάκη Χατζή.
 
- Αλλαγή στη διεύθυνση του Παραπολιτικά 90.1. Ο Βασίλης Αδαμόπουλος αποχωρεί από τον σταθμό και τη θέση του αναλαμβάνει ο Γιώργος Χουδαλάκης, ο οποίος αποχώρησε από τον Real 97.8 μετά από 9 χρόνια εκπομπών.
 
- «Μεταγραφικό» μπαράζ στα ραδιόφωνα, εν όψει της νέας σεζόν. Ο Ιλάν Σολομών, ο Δημήτρης Σούλτας και ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος στο Ραδιόφωνο 24/7 88.6, ο Σπύρος Γραμμένος αντί του Θανάση Αλευρά και η Όλγα Λασκαράτου στον Μέντα 88, η Κατερίνα Ζαρίφη και ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης στον Easy 97.2 αντί της Μαρίας Φραγκάκη και του Λάμπρου Κωνσταντάρα, η Ευαγγελία Τσιορλίδα στον Music 89.2 αντί της Λυδίας Παπαϊωάννου και οι Γιώργος Κακούσης-Δημήτρης Πετρόπουλος στον Real 97.8, τα Σαββατοκύριακα.
 
- Την πρόθεσή του για απευθείας μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο εκφράζει μέσα από συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7 88.6 ο ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, με αφορμή τη νέα αδειοδότηση.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
 
- «Μεταγραφών» συνέχεια. Ο Μανώλης Κοττάκης και ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης στο Ραδιόφωνο 24/7 88.6, η Εύα Θεοτοκάτου τα βράδια στον Εν Λευκώ 87.7, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος επιστρέφει στον Galaxy 92 μαζί με τον Πάνο Λάκατζη, η Μαρία Φραγκάκη στον Λάμψη 92.3 τα πρωινά, ο Αντώνης Πανούτσος και ο Μάκης Προβατάς στο νεοσύστατο Athens Voice 102.5 και η Μαρία Χούκλη στο βραδινό του Αθήνα 9.84.
 
- Σταματάει το ενημερωτικό του πρόγραμμα ο Βήμα 99.5 και παίζει μόνο επαναλήψεις εκπομπών του, ως μέσο πίεσης προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη για να αξιοποιήσει τον σταθμό και να εξοφλήσει τους εργαζόμενους. Έπειτα από λίγες μέρες κόπηκε και η παροχή του ρεύματος στις άδειες εγκαταστάσεις του στη Μιχαλακοπούλου, με τους τεχνικούς να τον ξαναβγάζουν στον αέρα μόνο με μουσική.
 
- «Σφαγή» στο αθλητικό τμήμα του ΣΚΑΪ 100.3, με όλες τις αθλητικές εκπομπές πλην εκείνης των Κώστα Βαϊμάκη-Μάκη Παπασημακόπουλου να «κόβονται» από το πρόγραμμά του.
 
- Την διεύθυνση του Party 104 αναλαμβάνει ο Μάνος Μαγιάτης, με τον σταθμό να βγάζει και εκπομπές έχοντας ως χρονικό ορίζοντα τον Οκτώβριο.
 
- Σε συνέντευξή του στον 105.5 Στο Κόκκινο, ο πρόεδρος της ΕΤΕΡ και ηχολήπτης του Βήμα 99.5 Παναγιώτης Μαυράκης, καταγγέλλει τον Βαγέλλη Μαρινάκη ότι αφήνει τον σταθμό να «σβήσει» για χάρη των Παραπολιτικών 90.1.
 
- 18 άδειες για ραδιόφωνα εθνικής εμβέλειας προβλέπει το χρονοδιάγραμμα για τις νέες ραδιοφωνικές άδειες. Επιπλέον εντός τριμήνου θα καταρτίζονταν οι ψηφιακοί ραδιοφωνικοί χάρτες για όλη την ελληνική επικράτεια και ο διαγωνισμός θα γινόταν μέσα σε 8 μήνες, όπως δήλωσε σε εκδήλωση της 24 Media ο Λευτέρης Κρέτσος.
 
- Φεύγει από τη ζωή ο Φώτης Φερενίδης, παραγωγός επί μια 20ετία του δημοτικού FM 100 της Θεσσαλονίκης. Ο θάνατός του συνέπεσε με τους εορτασμούς για τα 30 χρόνια λειτουργίας του σταθμού, με αποτέλεσμα πολλές από τις εκδηλώσεις του να ακυρωθούν.
 
- Παραιτείται από τη θέση του διευθυντή του 105.5 Στο Κόκκινο ο Μάκης Μηλάτος, λόγω των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στον ραδιοσταθμό.
 
- Στον αέρα με νέο όνομα και λογότυπο το Athens Voice 102.5, παίζοντας μόνο μουσική εν αναμονή των νέων του εκπομπών.
 
- Πογκρόμ απολύσεων και παραιτήσεις στον Σπορ FM 94.6. Ο Νικόλας Βασιλαράς, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο Βαγγέλης Περρής, η Έλενα Κρεμλίδου, ο Ανδρέας Μορφόπουλος, ο Γιώργος Νοικοκύρης, ο Κώστας Μανωλιουδάκης και άλλοι βλέπουν την πόρτα της εξόδου από τον σταθμό.
 
- Χωριστά πλέον κάνουν εκπομπές ο Νίκος Μπογιόπουλος και ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου στον Real 97.8. Το δίωρό τους «έσπασε» στη μέση, ο ένας κάνει μόνος του 6 με 7 και ο άλλος 7 με 8 το βράδυ.
 
- Σταμάτησε την εκπομπή του ο Flash 96 λόγω ανεξόφλητων οφειλών, που οδήγησαν στην διακοπή της ηλεκτροδότησης του πομπού του στον Υμηττό.
 
- Καταγγελίες από τους εργαζόμενους του 105.5 Στο Κόκκινο για επιτηδευμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει σε μαρασμό τον σταθμό, απειλώντας να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
 
- Βγαίνει στον αέρα ο Μουσικός 98.6, το νέο ραδιόφωνο του Χάρη Πολίτη, με επικεφαλής τον Νίκο Νικολακόπουλο και τους περισσότερους από τους παραγωγούς που έκαναν εκπομπές στον Derti.
 
- Αποχωρεί από τη διεύθυνση του Real 97.8 αλλά και τη Real Group γενικότερα ο Χρήστος Μπάρλας. Αντικαταστάτης του στον ραδιοσταθμό ο Δημήτρης Μιχαλέλης.
 
- Τα 50 χρόνια του BBC Radio 1 γιορτάζει η Βρετανική Δημόσια Ραδιοφωνία, βγάζοντας στον αέρα το επετειακό web radio «Radio 1 Vintage» που παίζει εκπομπές από το αρχείο του BBC.
 
- Τέλος εποχής για τον Sfera 102.2, καθώς παρελθόν από το πρόγραμμά του αποτελεί η Ναταλία Γερμανού. Βρισκόταν στον σταθμό σχεδόν από το ξεκίνημά του, τόσο από το πόστο του παραγωγού όσο και από εκείνο του διευθυντή προγράμματος. (Θα επιστρέψει έναν μήνα αργότερα).