10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις ώστε να καταλάβουμε τι είναι το ψηφιακό ραδιόφωνο

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις ώστε να καταλάβουμε τι είναι το ψηφιακό ραδιόφωνο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε και να λύσουμε τις συνηθέστερες απορίες για τη νέα εποχή που έρχεται, όταν έρθει, στο μέσο.

16 Ιανουαρίου 2018
1) Θα'ναι στο ίδιο στυλ η μετάβαση, όπως εκείνη από τα Μεσαία στα FM;
Περίπου. Αλλάζουν ξανά ζώνη συχνοτήτων οι ραδιοσταθμοί, όπως και εξοπλισμό εκπομπής (πομπούς, κεραίες κ.λπ.). Με τη διαφορά πως πριν η μετάβαση έγινε μεταξύ δύο αναλογικών συστημάτων, ενώ τώρα καταργείται η -νόμιμη τουλάχιστον- αναλογική εκπομπή και γίνεται ψηφιακή. Όπως συνέβη και με τα τηλεοπτικά κανάλια.

2) Τι είναι το ψηφιακό ραδιόφωνο;
Σε γενικές γραμμές είναι ένας νέος τρόπος μετάδοσης του ραδιοφωνικού σήματος, χωρίς τα «χιόνια» και τις παρεμβολές των FM. Όπως γίνεται και στην ψηφιακή τηλεόραση που πλέον λαμβάνουμε μέσω του ψηφιακού πάροχου, της Digea. 
 
3) Έχουν καλό ήχο τα ραδιόφωνα στην ψηφιακή μπάντα;
Σχετικά ναι. Ανάλογα τις ρυθμίσεις που έχει κάνει ο κάθε σταθμός ή το πόσοι σταθμοί εκπέμπουν μαζί στην ίδια συχνότητα. Οι διαφορές ανάμεσα σε έναν FM ραδιοσταθμό και έναν με μεγάλο bitrate (ποιότητα ήχου) στα DAB+, είναι λίγες έως ανεπαίσθητες.
 
4) Με τις νέες ψηφιακές άδειες θα επηρεαστούν οι σταθμοί που ακούω στα FM;
Ναι, όχι άμεσα όμως. Η εκπομπή στα DAB+ γίνεται σε διαφορετικές συχνότητες από αυτές που ξέρουμε τώρα. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα διατηρήσει την αναλογική εκπομπή για ένα χρονικό διάστημα, ώστε οι ακροατές να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
 
5) Πόσο θα κοστίσει όλη αυτή η μετάβαση;
Αυτή την περίοδο, το λιγότερο στα 30 ευρώ αν μιλάμε για οικιακούς δέκτες, οι οποίοι λαμβάνουν και τα FM και τα DAB+ (διαβάστε ΕΔΩ). Το Υπουργείο δήλωσε ότι για αυτό τον σκοπό θα δώσει ειδικά vouchers στα νοικοκυριά.
 
6) Στο αυτοκίνητο πως θα ακούω τα ψηφιακά ραδιόφωνα;
Τα πιο καινούργια οχήματα διαθέτουν ήδη λειτουργία για τα DAB+. Για τα παλιότερα όμως θα χρειαστεί είτε καινούργια συσκευή -από 75 ευρώ και πάνω- ή ένα ειδικό στικάκι εφόσον η υπάρχουσα συσκευή έχει θύρα USB.
 
7) Υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποια ραδιόφωνα που παίζουν ψηφιακά;
Ναι, προς το παρόν μόνο στην Αθήνα όμως. Μέχρι το τέλος του έτους θα επεκταθούν τουλάχιστον και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι τα ραδιόφωνα της ΕΡΑ, το Πρώτο, το Δεύτερο, το Τρίτο, η ΕΡΑ Σπορ, η Φωνή της Ελλάδας, το Kosmos και το κανάλι της Βουλής ως ΕΡΑ 7, στα 227,36 MHz ή 12C από τον Υμηττό.
 
8) Θα ακούω λιγότερους ή περισσότερους σταθμούς με τη νέα αδειοδότηση;
Αναλόγως τις κινήσεις των ενδιαφερομένων και της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε (Δευτέρα, βράδυ), θα υπάρξουν άδειες περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας, κάτι που δεν ωφελεί τους μικρούς τοπικούς σταθμούς. Από την άλλη τα DAB+ μπορούν να υποστηρίξουν περισσότερα προγράμματα από ό,τι τα FM. Στην Αθήνα π.χ. θα έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν 60 και 70 ραδιόφωνα. Σύμφωνα με το υπουργείο θα μπορούν πανελλαδικά να υπάρχουν έως και 1.300 ραδιόφωνα (σήμερα είναι 1.000 περίπου). 
 
9) Θα υπάρχει ικανοποιητική κάλυψη του σήματος σε όλες τις περιοχές;
Είναι ακόμα νωρίς για ένα τέτοιο συμπέρασμα. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις παραμέτρους της εκπομπής της ΕΡΑ από τον Υμηττό, είναι σχετικά καλή. Ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρξει μόνο εφόσον ξεκινήσουν οι εκπομπές και σε περιοχές με πιο ιδιαίτερο ανάγλυφο, όπως οι ορεινές.
 
10) Επηρεάζουν το περιβάλλον τα ψηφιακά κεραιοσυστήματα;
Η ακτινοβολία και η ισχύς που χρησιμοποιείται στα DAB+ είναι μικρότερη από εκείνη των FM ραδιοσταθμών. Όπως προείπαμε, τα προγράμματα της ΕΡΑ παίζουν με 300 watt και καλύπτουν ικανοποιητικά το Λεκανοπέδιο, τη στιγμή που ένα αναλογικό ραδιόφωνο το πετυχαίνει αυτό με περίπου 8 kW.

10+1) Πότε θα γίνουν όλα αυτά;
Θα αργήσουν. Το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι να φτιαχτούν οι νέοι χάρτες συχνοτήτων σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας (μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λένε από την κυβέρνηση). Μετά θα ακολουθήσει η προκήρυξη από το υπουργείο ώστε να βρεθεί ο ψηφιακός πάροχος (η ραδιοφωνική Digea δηλαδή). Υπολογίστε κάποιους μήνες. Στη συνέχεια λοιπόν θα έχουμε σε συνεργασία με το ΕΣΡ τις ραδιοφωνικές άδειες, μία διαδικασία ανάλογη με εκείνη των τηλεοπτικών. Θα οριστεί ο αριθμός των αδειών, το τίμημα για την κάθε μία κ.ο.κ. Σε συζήτηση που είχαμε με το ΕΣΡ πάντως προβλέπεται μεγάλη καθυστέρηση λόγω των περιφερειακών αδειών που περιπλέκουν την κατάσταση. Πριν το 2019 μην τις περιμένετε...