Η 24 Media (ξανά) εναντίον της Bari-Focus για τις ακροαματικότητες

Η 24 Media (ξανά) εναντίον της Bari-Focus για τις ακροαματικότητες
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κλιμακώνει την επίθεσή της προς την εταιρία μετρήσεων ο όμιλος της 24 Media αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία των μετρήσεων της ακροαματικότητας. 

25 Ιανουαρίου 2018
Στο σημερινό Εθνος υπάρχει και «χτύπημα» στην 1η σελίδα, με την Ξένια Κούρτογλου της Bari-Focus φόρα παρτίδα και με υπέρτιτλο «Μετρήσεις Σκάνδαλο». Αιτία για την κήρυξη του πολέμου (με τα σκάγια να παίρνουν, όχι αδίκως, και την ΕΙΙΡΑ) οι χαμηλές πτήσεις των ραδιοφώνων της εταιρίας, κυρίως του ειδησεογραφικού, του «Ραδιοφώνου 24/7 88.6», το οποίο φαίνεται τελευταίο στις ακροαματικότητες. Ο Sport24 103.3 βρίσκεται σαφώς σε καλύτερη θέση.

 
Το έγκυρο ρεπορτάζ της εφημερίδας, του Χρήστου Ιερείδη, αναφέρεται στο πόρισμα για την έρευνα της Focus-Bari που προέκυψε από τον έλεγχο που έκαναν ο αναπληρωτής καθηγητής Στατιστικής Γιώργος Πετράκος και η ερευνήτρια Σταυρούλα Αθανασακοπούλου. Είχαν αναφερθεί ξανά στο ίδιο πόρισμα και πριν από κάποιο διάστημα. Ο έλεγχος κράτησε συνολικά τέσσερις εβδομάδες και τη μία από αυτές (30/11-6/12) η ομάδα ελέγχου έκανε τη μέτρηση μαζί με τους ερευνητές της Focus Bari. Τα ευρήματα που παρουσιάζει η εφημερίδα δεν είναι και πολλά πάντως, μόνο ένα για την ακρίβεια, η «απουσία συστήματος, CARI, ηχογράφησης των τηλεφωνικών συνεντεύξεων». (update: Ο Χρήστος Ιερείδης μας είπε πως αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά ευρήματα του πρώτου δειγματοληπτικού ελέγχου). Κάνει λόγο επίσης στο ρεπορτάζ για το πόσο κρίσιμη είναι η αποτελεσματικότητα των δικλείδων ασφαλείας ώστε να μην αμφισβητείται η «αμεροληψία και ακρίβεια των αποτελεσμάτων». Στο πόρισμα θα υπάρχουν σαφώς περισσότερα ευρήματα;
 
Θυμήθηκα το διάλογο με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΟΛ όταν πρωτοξεκίνησε ο Βήμα 99.5 και δεν έκανε τις ακροαματικότητες που θα ήθελαν οι ιδιοκτήτες του. Με την Focus-Bari τα είχαν βάλει τότε και τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ. «Δεν ξέρει με ποιους έμπλεξε η Κούρτοιγλου», μου είπε το στέλεχος εκείνο, «με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη δεν τα βάζει κανένας». Είδαμε που είναι τώρα ο Βήμα 99.5 και που η Ξένια Κούρτογλου.
 
Το e-tetRadio μετράει πλέον περισσότερο από μία 15ετία ζωής (μαζί με τα χρόνια της Ελευθεροτυπίας). Εχουμε ακούσει ένα σωρό καταγγελίες για τις ακροαματικότητες. Εμείς ήμασταν και είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να δημοσιεύσουμε οτιδήποτε υπάρχει. Κανένας ιδιοκτήτης ραδιοφώνου ωστόσο δεν απέδειξε ποτέ, τίποτε. Ισως βέβαια και το σύστημα της Bari Focus να είναι πολύ ισχυρό. ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Εννοείται πως είμαστε στο πλευρό της 24 Media στον αγώνα της για αξιόπιστες μετρήσεις. Με όλους ήμασταν. Όχι πως αμφισβητούμε όμως τις μετρήσεις.