Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου την Τρίτη

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου την Τρίτη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Ελληνική Ραδιοφωνία δεν θα μπορούσε να λείπει από τη γιορτή αυτή φυσικά παρουσιάζοντας ένα ολοήμερο αφιέρωμα σε όλα της τα προγράμματα.  

12 Φεβρουαρίου 2018
Το Πρώτο Πρόγραμμα σε δικτύωση από τις 12:00 έως τις 14:00 με το Δεύτερο Πρόγραμμα, την ΕΡΑ Σπορ, τη Φωνή της Ελλάδας και τους Περιφερειακούς Σταθμούς της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσιάζει ένα δίωρο αφιέρωμα που αναφέρεται:
-Στην ιστορία της δημιουργίας και εξέλιξης του Ραδιοφώνου διεθνώς και στην Ελλάδα.
-Στις εξέχουσες στιγμές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπως το Τρίτο Πρόγραμμα.
– Στις πρώτες απόπειρες των μη κρατικών σταθμών και στην καθιέρωση της «ελεύθερης-ιδιωτικής ραδιοφωνίας».
– Στο τεχνολογικό-κοινωνικό μέλλον του ραδιοφωνικού μέσου.
Στο αφιέρωμα συμμετέχουν, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο ιστορικός του Ραδιοφώνου Γιώργος Χατζηδάκης, ο ομότιμος καθηγητής Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ και ερευνητής της ιστορίας των ελληνικών ερτζιανών Μανώλης Χαιρετάκης, η επίκουρη καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ειδική στις νέες τάσεις του ραδιοφώνου Αγγελική Γαζή, ο συνθέτης, τ. διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος και τ. γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς και ο δημοσιογράφος -ειδικός σε θέματα ραδιοφώνου- και μέλος ο ίδιος πρωτοβουλιών για την Ελεύθερη Ραδιοφωνία Ανδρέας Ρουμελιώτης.
Κατά τη διάρκεια του δίωρου αφιερώματος μεταδίδονται σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από την ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς και μουσικά κομμάτια που χαρακτήρισαν αυτή την πορεία.
Έρευνα-παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.
 

Επίσης από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, το Kosmos FM και οι παραγωγοί του μεταφέρονται στο χώρο της Τεχνόπολης και του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, εκπέμπουν από εκεί ένα τετράωρο ζωντανό πρόγραμμα και προσφέρουν στους ακροατές του σταθμού που θα επισκεφθούν εκείνη την ημέρα την Τεχνόπολη, δωρεάν ξενάγηση στην έκθεση «160 χρόνια Made in Greece: Βιομηχανία, Πρωτοπορία, Καινοτομία». Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 και θα διαρκέσει μία ώρα. Για την είσοδο και την ξενάγηση θα τηρηθεί προτεραιότητα (έως 35 άτομα).


Στις 8 το βράδυ, το Δεύτερο Πρόγραμμα τιμά δύο ακρίτες της ελληνικής μουσικής, τον Νίκο και τη Γιασεμή Σαραγούδα, και διοργανώνει συναυλία στο Στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με παρουσία κοινού και απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση. Ο Νίκος Σαραγούδας (ούτι-τραγούδι) και η Γιασεμή Σαραγούδα (τραγούδι), θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα – αναδρομή στη μεγάλη μουσική τους πορεία.


Αλλά και το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, μεταδίδοντας εκπομπές με άξονα το ρόλο του Ραδιοφώνου. Αρχή με το εγχειρίδιο μουσικών εκπομπών του ΕΙΡ (1960), στη συνέχεια μουσική δωματίου από χώρες της Ευρώπης μέσω της EBU, επικοινωνία με φίλους του σταθμού πανελλαδικά, συνομιλία με γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς, φιλοξενία μουσικών παραγωγών ευρωπαϊκών ραδιοφωνιών (BBC3), συζήτηση με θέμα «Η Τέχνη στο Ραδιόφωνο», παραμύθι για τους μικρούς μας φίλους και θεατρικό έργο ειδικά γραμμένο για τα ερτζιανά!


Αλλά και στην τηλεόραση της ΕΡΤ, στις 17:30, θα μεταδοθούν οι «Ιστορίες Ραδιοφώνου». Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιστορία της ίδρυσης του Ελληνικού Ραδιοφώνου μέσα από συνεντεύξεις ανθρώπων που πρώτοι ασχολήθηκαν με το Μέσο αυτό στην Ελλάδα. Γίνεται αναφορά στον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στον Ευάγγελο Τσιγγιρίδη, ο οποίος ήταν ο πρώτος στα Βαλκάνια που έστησε έναν μικρό ερασιτεχνικό σταθμό. Γίνεται λόγος για τα πρώτα προγράμματα του ΕΙΡ, καθώς και για την πρώτη Ελληνική Βιομηχανία Ραδιοφώνου. Γίνεται αναφορά στις πρώτες παιδικές ραδιοφωνικές εκπομπές και στα συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων. Τέλος, αναφέρεται ο ρόλος του Ραδιοφώνου την περίοδο της Κατοχής.

Σκηνοθεσία: Κ. Μαζάνης.