Παρακολουθούμε ζωντανά την ημερίδα για το ψηφιακό ραδιόφωνο

Παρακολουθούμε ζωντανά την ημερίδα για το ψηφιακό ραδιόφωνο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμερα από τις 10 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής διοργανώνεται ημερίδα για το μέλλον του ραδιοφώνου στην Ευρώπη. Λέγεται «The Future of Broadcast Radio in Europe with DAB+» και το e-tetRadio την παρακολουθεί ζωντανά.

21 Μαρτίου 2018
Όσον αφορά τα αυτοκίνητα, το κόστος στην Ιταλία για την ακρόαση του ψηφιακού ραδιοφώνου κυμαίνεται στα 100 ευρώ.

Ο Νίκος Μιχαλίτσης (ΕΡΤ) δήλωσε πως η εκπομπή των προγραμμάτων της ΕΡΑ μέσω DAB+ έγινε με την μετατροπή των πομπών VHF που ήταν ήδη εγκατεστημένοι με ισχύ μόνο 300 watt. Σύντομα, επισήμανε, θα γίνει το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη.

Στη Γαλλία το DAB+ είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Το 2014 ξεκίνησαν οι εκπομπές στο Παρίσι, την Μασσαλία και την Νις, ενώ μέχρι σήμερα ανοίγουν πολυπλέκτες και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στην Ιταλία το κύριο μέλημα των υπευθύνων για την ανάπτυξη του ψηφιακού ραδιοφώνου ήταν η ακρόαση στα αυτοκίνητα, και δευτερευόντως στις οικίες. Το 65% των Ιταλών ακούν ραδιόφωνο από το όχημά τους.

Και εκεί, το αναλογικό switch off θα γίνει μετά την επίτευξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού ακρόασης του ψηφιακού ραδιοφώνου από το Ολλανδικό κοινό. Το όριο είναι το 70%, τώρα βρίσκεται στο 48%.

Στην Ολλανδία οι ψηφιακοί ραδιοφωνικοί πολυπλέκτες χωρίζονται σε αυτούς για τα δημόσια ραδιόφωνα, τα ιδιωτικά εθνικής εμβέλειας, τα περιφερειακά και εκείνους που μεταφέρουν δεδομένα.

Τα τέλη χρήσης των συχνοτήτων DAB είναι από ελάχιστα (Μεγάλη Βρετανία) εως μηδαμινά, λόγω της πληθώρας των συχνοτήτων στην ψηφιακή μπάντα.

Εως και 10 φορές πιο φθηνό το κόστος της ψηφιακής μετάδοσης, σε σχέση με την αναλογική, για έναν ραδιοσταθμό εθνικής εμβέλειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται.


Διαφορές στη μετάδοση των FM και του DAB+, σημειώνει ο Willy Steul (Γερμανία). Στα μεγάλα αστικά κέντρα το αναλογικό σήμα μειώνεται με την αντανάκλαση στα κτίρια, ενώ το ψηφιακό δυναμώνει.


Με μόλις 120 κεραίες ανά την επικράτεια στη Γερμανία, καλύφθηκε το 96% του πληθυσμού. Η αντίστοιχη «ραδιοφωνική Digea» είναι με συμμετοχή και των δημόσιων και των ιδιωτικών ραδιοφώνων.


Το κόστος λειτουργίας στα FM της Γερμανικής κρατικής ραδιοφωνίας ανερχόταν στα 38 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τα DAB+ μειώθηκε στα 20 εκατομμύρια.


Ενδεικτικό της δυνατότητας επέκτασης των ραδιοσταθμών στα DAB, το Absolute Radio, ένα από τα πιο δημοφιλή ραδιόφωνα της χώρας, λειτουργεί 4 ακόμα προγράμματα στην ψηφιακή μπάντα με επιτυχίες των 70's, 80's, 90's και classic rock.


Στην Μεγάλη Βρετανία το 50,1% των ακροατών ακούει μέσω FM/AM, το 36,2% μέσω DAB, το 8,4% μέσω internet και το 5% μέσα από την ψηφιακή τηλεόραση.


Οι ακροατές μειώθηκαν μετά το switch off στα Νορβηγικά FM, ωστόσο ήταν κάτι αναμενόμενο σύμφωνα με τον κ. Γένσεν.


Τα ραδιόφωνα της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, που εκπέμπουν αποκλειστικά στην ψηφιακή μπάντα (26 τον αριθμό) φτάνουν πλέον το 58,9% στις ακροαματικότητες.


Η κυβέρνηση της Νορβηγίας είχε πει στους υπεύθυνους για την ψηφιακή μετάβαση ότι για να κλείσουν τα FM θα πρέπει η χρήση του DAB+ να ξεπερνά το 50% του πληθυσμού.





Στη Νορβηγία που επικράτησε το Dab+ αντί των FM τα χρήματα που περίσσευσαν επενδύθηκαν σε υποδομές. 


Λευτέρης Κρέτσος, ΓΓ Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας, δήλωσή του στο e-tetRadio: «Η χώρα μας έχει ήδη μπει στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών με ψηφιακό ραδιόφωνο, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να καρπωθούμε τα οφέλη του. Μέσα σε δύο μήνες στην Ελλάδα έγινε εισαγωγή θεσμικού πλαισίου για το ψηφιακό ραδιόφωνο, δημοσιεύτηκε ο σχετικός χάρτης συχνοτήτων, τρέχει ο διαγωνισμός για τους παρόχους δικτύου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και η ΕΡΤ ήδη εκπέμπει ψηφιακό πρόγραμμα δοκιμαστικά στην Αττική και σύντομα και στη Θεσσαλονίκη». 

Το πλήρες πρόγραμμα της ημέρας το βλέπετε παρακάτω, εμείς είμαστε εδώ και σας μεταφέρουμε live και σε real time όσα ενδιαφέροντα θα ειπωθούν για τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία.