ΑΕΠΙ τέλος κι επισήμως, ανακαλείται η άδειά της (update)

ΑΕΠΙ τέλος κι επισήμως, ανακαλείται η άδειά της (update)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή τροπολογία που θα προβλέπει όχι μόνο την ανάκληση της άδειας της αμαρτωλής εταιρίας αλλά και το σχηματισμό ενδιάμεσου φορέα ώστε η μετάβαση στον καινούργιο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων που θα συστήσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί να γίνει ομαλά.

21 Μαρτίου 2018
Χθες το βράδυ είχαμε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού με εκπροσώπους των Δημιουργών απ΄όλα τα Σωματεία (ΑΣΜΑ 450, Υπέρβαση, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ), με την Ένωση Εκδοτών Μουσικής και με το Σωματείο των εργαζομένων της ΑΕΠΙ. Το υπουργείο ενημέρωσε τους πάντες για το συγκεκριμένο σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κενό που θα δημιουργηθεί με την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ.
 
Τα δύο σωματεία ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ διαφώνησαν με το παραπάνω σχέδιο (αποχώρησαν μάλιστα κάποια στιγμή από τη συνάντηση) θεωρώντας πως έτσι κρατικοποιούνται τα πνευματικά δικαιώματα (πράγμα το οποίο δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο, ο ενδιάμεσος φορέας δεν σημαίνει κρατικοποίηση). Κατηγόρησαν μάλιστα το υπουργείο Πολιτισμού ότι βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το ΑΣΜΑ. Οι εργαζόμενοι της ΑΕΠΙ οι οποίοι, σημειωτέον, παραμένουν απλήρωτοι, έλαβαν διαβεβαιώσεις πως θα συμμετέχουν κανονικά στον νέο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, άλλωστε είναι αυτοί που έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για το ζήτημα.


update: Η ανακοίνωση του Σωματείου «ΑΣΜΑ 450+»:  

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ
Η Υπουργός Πολιτισμού κα Κονιόρδου κάλεσε χθες Τρίτη 20/3 τα σωματεία ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ και ΣΩΜΣΕ, την Ένωση Εκδοτών Μουσικής, καθώς και το Σωματείο των εργαζομένων της ΑΕΠΙ, για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ΑΕΠΙ. Παρόντες η Επίτροπος κα Βλάχου, ο σύμβουλος της ΥΠΠΟ κος Πολίτης καθώς και νομικοί σύμβουλοι που εκπροσωπούσαν τις διάφορες πλευρές.
Η υπουργός ανέφερε πως κάτω από τις παρούσες συνθήκες:
- της κατάρρευσης της αγοράς πνευματικών δικαιωμάτων,
- της απαγγελίας σοβαρότατων κακουργηματικών κατηγοριών κατά της διοίκησης της ΑΕΠΙ,
- της απουσίας έγκυρου business plan που θα έπειθε για πιθανή εξυγίανση της ΑΕΠΙ,
- με δεδομένη της ανάγκη νόμιμης χρήσης των έργων από πλευράς χρηστών και,
- έχοντας ακούσει διεξοδικά τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων όλο το τελευταίο έτος,
η κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:
Α) Άμεση ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ.
Β) Σύσταση στον Ο.Π.Ι. Ειδικής Υπηρεσίας έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων για διάστημα έως και 2 χρόνια. Η Υπηρεσία θα είναι αυτόνομη και θα λογοδοτεί στο ΔΣ του ΟΠΙ. Σκοπός της νέας υπηρεσίας θα είναι να εισπράττει και να διανέμει, καθώς και να μεριμνήσει να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν νέος, ενιαίος εισπρακτικός οργανισμός ΟΣΔ, ανεξάρτητος από το κράτος κατά τα διεθνή πρότυπα.
Γ) Κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή αύριο Πέμπτη 22/3. Η τροπολογία θα μας δοθεί σήμερα για να τοποθετηθούμε.
Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή ιδιαίτερα θετική, σε μια αγορά που κατέρρευσε από τις πρακτικές της ΑΕΠΙ, από την έλλειψη εποπτείας του ΟΠΙ και από την αναποφασιστικότητα των κυβερνήσεων διαχρονικά. Αν βέβαια η εποπτεία είχε ασκηθεί, από το 2009, η αγορά πνευματικών δικαιωμάτων σήμερα δεν θα είχε καταρρεύσει. Σημαντικό άρα είναι να διασφαλιστεί ότι ο ΟΠΙ εφεξής θα εποπτεύει ουσιωδώς και όχι ως απλός παρατηρητής.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο, απαιτεί εξαντλητική δουλειά αλλά κυρίως συνεργατικό πνεύμα. Ελπίζουμε όλοι οι δικαιούχοι, είτε ανήκουμε σε σωματεία είτε όχι, να αφήσουμε πίσω τις διαφωνίες και τις διαφορές μας, για να συμβάλουμε με γνώμονα το κοινό όφελος στην δημιουργία ενός νέου ενιαίου ΟΣΔ που θα πάρει την σκυτάλη, το συντομότερο δυνατόν, από τον προσωρινή Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης.

update: Και η ανακοίνωση από το Σωματείο Συνθετών και Στιχουργών «ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ»:
 
Με ανησυχία και έντονο προβληματισμό ακούσαμε το σχέδιο του ΥΠΠΟ για την διαμόρφωση εντός ΟΠΙ μιας "υπηρεσίας" είσπραξης του Πνευματικού Δικαιώματος, με παράλληλη αφαίρεση της αδείας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, με αυτονόητη συνέπεια την πτώχευσή της και την οριστική απώλεια για τους δημιουργούς ενός πολύ μεγάλου ποσού δικαιωμάτων που της (μας) οφείλει η αγορά. To ΥΠΠΟ, χωρίς να μας δώσει περιθώριο για διαβούλευση και αναλυτική ενημέρωση (όπως είναι υποχρεωμένο - όταν έχει να  κάνει με ιδιωτικό ατομικό δικαίωμα) μας ανακοίνωσε πως θα ρυθμίσει το τοπίο των δικαιωμάτων με αποσπασματική τροπολογία. Κρατικοποιεί το δικαίωμα ή - καλύτερα - το “συριζοποιεί”, αφού τα κομματικά του στελέχη (που εδώ κι ένα χρόνο μπήκαν στην ΑΕΠΙ με σκοπό την αποτροπή της πτώχευσής της) θα είναι παρόντα και στον νέο μηχανισμό-έκτρωμα.
 
Κι όλο αυτό ενώ είχαμε ζητήσει καθ' επανάληψη ένα χρονικό περιθώριο για να ολοκληρωθεί το business plan που συντάσσει αυτό τον καιρό η έγκριτη Ernst&Young. Δυστυχώς ο πολύπαθος κλάδος μας πηγαίνει από την Σκύλα στην Χάρυβδη: Από μια κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρεία, με αυταρχική και μη διαφανή λειτουργία, χωρίς κανένα έλεγχο από τους δημιουργούς (ΑΕΠΙ) - σε μια κρατική "γραμματεία" εντός ΟΠΙ, χωρίς καμία διοικητική και αποφασιστική αρμοδιότητα από τους δημιουργούς, χωρίς Εποπτικό Συμβούλιο, νόμιμη Γενική Συνέλευση και αυτοδιαχειριστική πρακτική! Και μετά από αυτή την "γραμματεία", θα βρεθούμε πάλι στο μηδέν, χωρίς Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης δικό μας, με κατεστραμμένη την  εργασία μας, να προσπαθούμε να κτίσουμε στα ερείπια, σε μια αγορά κακομαθημένη και διαιρεμένη. Άραγε με ποιόν τρόπο θα ελέγξουμε αυτό το "παράρτημα" του ΟΠΙ - αν κάνει σωστά την δουλειά του, αν εισπράττει και αποδίδει δίκαια, αν δεν κλείνει το μάτι στους χρήστες (ψηφοφόρους), αν δεν παρακρατεί κατά την κρίση του τα χρήματα μας για δικές του αδιαφανείς προτεραιότητες; Και όταν ο ΟΠΙ δεν είναι ανεξάρτητη αρχή αλλά πλήρως ελεγχόμενος από το κράτος, πώς περιμένουμε να συνεργαστούν οι ξένοι οργανισμοί, που προστατεύουν απόλυτα την ανεξαρτησία τους από κάθε κρατικού τύπου διαχειριστική παρέμβαση; Αναμένουμε με αγωνία την τροπολογία που θα ρυθμίζει το κυβερνητικό σχέδιο, για να δούμε την πλήρη νομική και διοικητική προσέγγιση της κυβέρνησης. Δεν τρέφουμε ωστόσο αυταπάτες: Το δράμα μας συνεχίζεται και μπαίνουμε σε πλήρως αχαρτογράφητα νερά. Ελπίζουμε στο καλύτερο αλλά δυστυχώς περιμένουμε το χειρότερο. Φυσικά θα ασκήσουμε όλα μας τα νόμιμα δικαιώματα και η υπόθεση θα φτάσει ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να εισπράττει δικαιώματα ούτε να λειτουργεί "υπέρ" και συγχρόνως "εναντίον" ιδιωτών με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους χρήστες: Από 18 εκατομμύρια τζίρο που έκανε στη χειρότερη χρονιά της η ΑΕΠΙ, ο κρατικός συριζαϊκός φορέας θα κάνει το ένα δέκατο (στην πιο ευοίωνη προοπτική). Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και ίσως και ποινικές και θα αναζητηθούν.
Το σωματείο μας θα προχωρήσει άμεσα σε γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Συνάδελφοι οι ώρες είναι κρίσιμες! Η κυβέρνηση προσπαθεί με εκβιαστικό και κρατικιστικό τρόπο να διαλύσει το ελληνικό τραγούδι. Πρέπει να κάνουμε ΑΜΕΣΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.