Πως θα είναι η νέα, προσωρινή, «ΑΕΠΙ» του Δημοσίου (update)

Πως θα είναι η νέα, προσωρινή, «ΑΕΠΙ» του Δημοσίου  (update)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δείτε ποια είναι τα βασικά σημεία της τροπολογίας που ανακαλεί την άδεια της ΑΕΠΙ και παραχωρεί τις αρμοδιότητές της στον ΟΠΙ, στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η τροπολογία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. 

29 Μαρτίου 2018
* Από 5 γίνονται 7 τα μέλη του ΟΠΙ λόγω πλέον αυξημένων αρμοδιοτήτων.
* Συστήνεται στον ΟΠΙ «Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων» με... αρμοδιότητα όλες τις... αρμοδιότητες που είχε η ΑΕΠΙ. Θα υπάγεται στον ΟΠΙ και θα διοικείται από πρόσωπο που θα οριστεί επικεφαλής της.
* Διορίζεται προσωρινός διαχειριστής ο οποίος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων. Θα είναι κάποιος με γνώσεις σε οικονομικά και νομικά. Μπορεί να είναι ιδιώτης ή και πρόσωπο του Δημοσίου που θα αποσπαστεί στη νέα του θέση. 
* Μεταβιβάζονται στον ΟΠΙ όσα χρήματα υπάρχουν τώρα στους χωριστούς λογαριασμούς της ΑΕΠΙ και προορίζονται για τους δικαιούχους. Στον ΟΠΙ μεταβιβάζονται επίσης αξιόγραφα και άυλοι τίτλοι της ΑΕΠΙ που αφορούν δικαιώματα δικαιούχων. 
* Ολες οι συμβάσεις της ΑΕΠΙ λύονται αυτοδικαίως. Εννοείται πως θα υπογραφούν καινούργιες. 
* Οσοι δημιουργοί ή ΟΣΔ δεν θέλουν να εκπροσωπούνται από αυτή την Ειδική Υπηρεσία του ΟΠΙ πρέπει να το δηλώσουν μέσα σε 60 ημέρες
* Η (... προηγούμενη) ΑΕΠΙ είναι υποχρεωμένη πλέον να επιτρέπει στα εξουσιοδοτημένα από τον ΟΠΙ πρόσωπα να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο αρχείο της (φυσικό, ψηφιοποιημένο ή ψηφιακό). Τα πρόσωπα αυτά θα εγκατασταθούν στα γραφεία της ΑΕΠΙ. Οποιος παρεμποδίσει την πρόσβαση θα έχει ποινή φυλάκισης μέχρι και 3 έτη. 
* Το Δημόσιο προηγείται έναντι οποιουδήποτε άλλου σε περίπτωση που έχουμε εκποίηση του αρχείου τεκμηρίωσης.
* Η άδεια της ΑΕΠΙ ανακαλείται κατευθείαν μόλις η απόφαση δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Χρονικός ορίζοντας για την «Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων» η διετία (το ανώτερο). Αμέσως μόλις οι Δημιουργοί φτιάξουν τον δικό τους (μη κερδοσκοπικό!) Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων θα τα πάρουν όλα στα χέρια τους. 


update
Επιστολή στον Γενικό Διευθυντή της CISAC -Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών και Συνθετών- Gadi Oron απέστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος και στην οποία αναφέρει τη διαφωνία τους για την τροπολογία.
 
«Απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας είναι την ΑΕΠΙ να την αντικαταστήσει ένας κρατικός Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) που θα διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα, θα τα εισπράττει από τους χρήστες και θα τα διανέμει στους δικαιούχους. Το μοντέλο αυτό, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα λειτουργήσει αρνητικά τόσο για τους χρήστες, όσο και για τους δικαιούχους (δημιουργούς, κληρονόμους, εκδότες, υποεκδότες), καθώς και στην περίπτωση αυτή, ο εισπράκτορας των πνευματικών δικαιωμάτων θα είναι ο αστυφύλακας».
 
Εν τω μεταξύ του κ. Μίχαλου του φταίει και η GEA! «Επιπροσθέτως, είμαστε αντίθετοι στο να δοθεί άδεια για την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων στην GEA (των συγγενικών δικαιωμάτων) που ακολουθεί ακριβώς τις ίδιες μεθόδους είσπραξης με την ΑΕΠΙ (με τα αυθαίρετα αμοιβολόγια και με τα χιλιάδες δικαστήρια)».
 
Ιδού και η πρότασή τους: «Η ΚΕΕ έχει υπογράψει από το 2017 με την AUTODIA την πρώτη συλλογική σύμβαση στην Ελλάδα μεταξύ ενός ΟΣΔ (CMO) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και μάλιστα από κοινού εφαρμόζουμε το ψηφιακό, διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ με το οποίο ο χρήστης μπορεί άμεσα από την επιχείρηση του να κάνει αίτηση, να πληρώνει και να έχει την άδεια χρήσης μουσικής εντός λίγων ωρών. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να προωθηθεί μία λύση για τη συνεργασία της AUTODIA με την GEA για την κοινή είσπραξη πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων».