H CISAC διάλεξε την Αυτοδιαχείριση για τα πνευματικά δικαιώματα των ξένων δημιουργών (update)

H CISAC διάλεξε την Αυτοδιαχείριση για τα πνευματικά δικαιώματα των ξένων δημιουργών (update)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το μεγαλύτερο δίκτυο για τα πνευματικά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, η CISAC που εκπροσωπεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια δημιουργούς από 121 χώρες, ήρθε στην Ελλάδα, το έψαξε το πράγμα και αποφάσισε μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ να προτείνει ως λύση-αντικατάστασης την «Αυτοδιαχείριση» του Γιάννη Γλέζου.

24 Απριλίου 2018
Η Αυτοδιαχείριση αποτελεί άλλωστε μέλος της CISACΑΕΠΙ αποβλήθηκε από τον οργανισμό τον Ιούνιο του 2017). «Για να καταφέρουμε να αξιολογήσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των διαρκών προβλημάτων στην αγορά, η CISAC πραγματοποίησε αποστολή στην Αθήνα από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Η αποστολή απαρτιζόταν από ομάδα τριών εμπειρογνωμόνων στον τομέα της συλλογικής διαχείρισης» λένε στην επιστολή τους προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της, η αντιπροσωπεία της CISAC συναντήθηκε με όλους τους κύριους ενδιαφερόμενους, ώστε να συλλέξει πληροφορίες γύρω από την κατάσταση. «Ο στόχος της επίσκεψής μας στην Αθήνα ήταν να συγκεντρώσει τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων μερών και να καθορίσει ποιο ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει η CISAC για την επίτευξη σταθερότητας στο ελληνικό τοπίο συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων», γράφουν.

\"\"
 
Και εξέτασαν τρεις περιπτώσεις. Η πρώτη είναι η Αυτοδιαχείριση του Γιάννη Γλέζου που υπάρχει εδώ και χρόνια ως αντίπαλος της ΑΕΠΙ. Η δεύτερη ήταν να φτιάξουν εκ του μηδενός έναν νέο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης (αυτό που θέλει το ΑΣΜΑ δηλαδή). Και η τρίτη είναι η λύση που προτείνει η κυβέρνηση, του ενδιάμεσου φορέα μέχρι να πάρει σάρκα και οστά η δεύτερη περίπτωση. Ποια είναι η απόφασή τους; Ιδού: «Η CISAC θεωρεί πως πρέπει να υποστηρίξει την επιλογή Νο 1, δηλαδή την ανάπτυξη της Αυτοδιαχείρισης σε έναν σύγχρονο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης». Με τη συγκεκριμένη επιλογή συμφωνεί και η Διεθνής Συνομοσπονδία Εκδοτών Μουσικής (ICMP)
 
Βασική προϋπόθεση βέβαια αποτελεί ο μετασχηματισμός της Αυτοδιαχείρισης για τον οποίο θα χρειαστεί, κατά την CISAC, χρόνος και χρήμα. Απαιτούνται αλλαγές στο καταστατικό της, αντιπροσώπευση όλων των δημιουργών, βελτίωση των κανόνων διανομής κ.ο.κ. Η CISAC ζητάει τον διορισμό εμπειρογνώμονα ως διευθυντή για τουλάχιστον 6 μήνες που θα βοηθήσει την Αυτοδιαχείριση να εκσυγχρονιστεί αλλά και να προσλάβει (και να εκπαιδεύσει) νέο προσωπικό. «Πιστεύουμε ότι η αναδιάρθρωση και βελτίωση της Αυτοδιαχείρισης είναι προτιμότερη από την εναλλακτική λύση που προτείνει η κυβέρνηση, δηλαδή τη δημιουργία ενός προσωρινού φορέα που θα ελέγχεται από το κράτος» σημειώνουν. Η CISAC θεωρεί επίσης πως αυτός ο ενδιάμεσος φορέας που εξετάζει η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες που θεσπίστηκαν βάσει της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συλλογική διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων. «Έχουμε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να λειτουργεί αποτελεσματικά έναν οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, καθώς η δραστηριότητα απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία, γνώσεις, δεξιότητες και κατάρτιση σε θέματα τεκμηρίωσης, δεδομένων, συλλογής, κατανομής και διανομής δικαιωμάτων». 
 
Η CISAC ζητάει τέλος από την υπουργό Πολιτισμού να συνδράμει στη λύση που αυτή προτείνει (ακόμα και με κρατική οικονομική ενίσχυση) και να εγκαταλείψει την ιδέα του ενδιάμεσου φορέα.

update: Το σωματείο δημιουργών ΜΕΤΡΟΝ πανηγυρίζει για την απόφαση της CISAC
Το σωματείο «Μέτρον» χαιρετίζει την απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας των ΟΣΔ (CISAC) για την στήριξη της Αυτοδιαχείρισης. Ήμασταν αντίθετοι από την αρχή στις επιλογές και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της ομάδας της επιτρόπου (και μικρής ομάδας δημιουργών φιλικά προσκείμενων προς την κυβέρνηση) για τη δημιουργία κρατικού φορέα. Δικαιωθήκαμε. Μετά την εξέλιξη αυτή, πρακτικά μιλώντας, η κρατική λύση δεν υπάρχει πια στο τραπέζι. Πρέπει πια όλοι οι Έλληνες δημιουργοί να βοηθήσουμε την αυτοδιαχείριση να μεγαλώσει και να κερδίσει το στοίχημα με τον χρόνο. Χάσαμε πολλά χρήματα και η αγορά των δικαιωμάτων σχεδόν καταστράφηκε μετά από τις παλινωδίες του υπουργείου Πολιτισμού. Θα αναζητηθούν ευθύνες. Σε επόμενή μας ανακοίνωση θα ανακοινώσουμε γενική συνέλευση για να αναλύσουμε προσεκτικά την καινούρια κατάσταση και να αποφασίσουμε για τις κινήσεις μας συλλογικά.