Ενας Richard Ashcroft, να τον προσκυνήσεις ευλαβικά

Ενας Richard Ashcroft, να τον προσκυνήσεις ευλαβικά
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η 1η νύχτα του Release Athens ήταν φωτεινή, αισιόδοξη, καλοκαιρινή, γεμάτη ωραίες μουσικές και έρωτες.

01 Ιουνίου 2018

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

O τραγουδοποιός Κώστας Λειβαδάς δίπλα μου ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι τυχαίο που οι Rolling Stones θέλουν να έχουν τον Richard Ashcroft να ανοίγει κάποιες από τις συναυλίες τους». Ηταν αληθινή αποθέωση για τον Richard Ashcroft, έναν καλλιτέχνη που προστέθηκε τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα του φεστιβάλ αλλά έκλεψε την παράσταση. Και τολμώ να κάνω μία πρόβλεψη: άλλον σαν αυτόν δεν θα ακούσουμε τόσο καλό στις επόμενες συναυλίες του επόμενου διαστήματος. Ερχονται Cave βέβαια, Arctic κτλ οπότε καλό είναι να μην βιάζομαι. Εντάξει λοιπόν, άλλον τόσο καλό τηρουμένων των αναλογιών πάντοτε.

Richard Ashcroft λοιπόν, μιάμιση ώρα έπαιξε, στις 11 βγήκε στις 12 και μισή τελείωσε, μαύρα γυαλιά, t-shirt, τζιν παντελόνι, απλός και λίτός αλλά με ένα σωρό μεγάλα τραγούδια, προσωπικά αλλά και από τους Verve: Sonnet για την έναρξη, A Song For The Lovers το απόλυτο καλοκαιρινό κομμάτι, Lucky Man, The Drugs Don't Work ακουστικά στην αρχή και με ηλεκτρισμό αργότερα και, τέλος, ένα μοναδικό Bitter Sweet Symphony να ηχεί στα αυτιά μας σαν την καλύτερη μελωδία. Ηταν ένα live που χάσατε όσοι το χάσατε.

Νωρίτερα έπαιξε ο Rag'n'bone Man, συμπαθητικός, αλλά μέχρι εκεί, τίποτε παραπάνω τουλάχιστον για χθες. Ισως να ήθελε και άλλες συνθήκες ο ήχος του, το στυλ του, αυτό το κάπως σόουλ είναι πολύ ωραίο αλλά χάθηκε στην απέραντη πλατεία Νερού. Το καλό είναι που έπαιζε αλλαγμένα τα κομμάτια του πράγμα το οποίο τους πρόσδιδε ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Σήμερα 2η μέρα του Release έχουμε Thievery Corporation και UB40, άλλο στυλ, άλλος κόσμος, άλλη βραδιά. Καλό καλοκαίρι να ευχηθούμε. Χθες είχε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, λίγο περισσότερους από 6 χιλιάδες θεατές και ήταν όλα άνετα και ωραία. Ο χώρος καταπληκτικός και πολύ πιο πλούσιος σε σχέση με πέρυσι, φαγητά, ποτά, χρώματα, φιλιά, ματιές, αγκαλιές. Καλοκαιρινά μουσικά φεστιβάλ, θα μπορούσαμε να ζούμε αιωνίως μέσα σε αυτά.

Τα τέσσερα αστέρια στη βαθμολογία είναι για τον Ashcroft βασικά.