Οι χάκερ, οι κυβερνοεπιθέσεις, τα προσωπικά δεδομένα...

Οι χάκερ, οι κυβερνοεπιθέσεις, τα προσωπικά δεδομένα...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια καταγραφή για τις πραγματικές απειλές στον ψηφιακό μας κόσμο επιχειρεί να παρουσιάσει αυτήν Παρασκευή (22/6/2018) το «Vice» στον ΑΝΤ-1 .

20 Ιουνίου 2018

Μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει από το κανάλι του Αμαρουσίου το ντοκιμαντέρ «Ψηφιακός Κόσμος: Η Πέμπτη Διάσταση ενός Σιωπηλού Πολέμου». Καθημερινά πραγματοποιούνται περισσότερες από 500.000 ηλεκτρονικές επιθέσεις στον κόσμο, με αποτέλεσμα οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας να αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Διαρροή προσωπικών δεδομένων, κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές κρατών, πολύπλοκοι ιοί, ψηφιακή εγκληματολογίαείναι σαφές, πια, πως το Διαδίκτυο δεν είναι το ασφαλέστερο μέρος για τους χρήστες της νέας, ψηφιακής εποχής. Το VICE Greece αναζήτησε τους Έλληνες ειδικούς σε θέματα κυβερνοσφάλειας, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει το φάσμα των κυβερνοαπειλών σήμερα στη χώρα μας. Σε συνεργασία με έναν ερευνητή ασφαλείας έστειλε ένα ιό σε τρεις ανυποψίαστους δημοσιογράφους του, με στόχο να πάρει πρόσβαση στην κάμερα του υπολογιστή τους.

Πόσο σημαντικές είναι οι αλλοιώσεις ιστοσελίδων, στις οποίες εστιάζουν συχνά τα media και ποιος είναι ο ρόλος τους στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Την ώρα που το θερμόμετρο στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανεβαίνει και στον ψηφιακό κόσμο, το VICE Greece αναζητά τις πραγματικές απειλές στις χαώδεις λεωφόρους του κυβερνοχώρου.

Ο Αντώνης Ντινιακός συναντά κάποιους από τους εμπειρότερους και παλαιότερους Έλληνες χάκερ, οι οποίοι εργάζονται πλέον σε εταιρείες κυβερνοασφάλειας και συζητά μαζί τους για τις πραγματικές απειλές του ψηφιακού κόσμου. Η ομάδα του VICE ακολουθεί μια ομάδα ερευνητών ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εθνικής άσκησης προσομοίωσης κυβερνοεπιθέσεων, «Πανόπτης», ενώ επισκέπτεται το εργαστήριο του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά για να διαπιστώσει πόσο εύκολα μπορεί να πέσει, ένας χρήστης, «θύμα» κακόβουλων επιθέσεων. Ο «Πανόπτης» είναι η μεγαλύτερη, ετήσια, στρατιωτική κυβερνοάσκηση στην Ελλάδα. Σε αυτή συμμετέχουν, εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και αρκετοί χάκερ-ερευνητές από τον ιδιωτικό τομέα.