Τη ρωμιοσύνη να την κλαις

Τη ρωμιοσύνη να την κλαις
Ακολουθήστε μας στο Google news

Να εξαφανιστούμε είναι προτιμότερο, με ικανοποίηση.

23 Ιουλίου 2018

Της Eva_N_Agnosti

«Να εξαφανιστούμε είναι προτιμότερο, με ικανοποίηση. Καλύτερα να μείνουμε στις μνήμες των κατοπινών σαν μια ιδέα παρά σαν ανυπόληπτη πραγματικότητα με γελοιογραφικές εξάρσεις εθνικού περιεχομένου». Μάνος Χατζιδάκις.

«Αρκετά υποφέραμε στα Βαλκάνια - Ειρήνη, αλληλοκατανόηση και συνεργασία σε όλους τους τομείς - Έχω το θάρρος να το πω: Πρέπει να βρεθεί μία λύση αποδεκτή από τις δύο χώρες». Μίκης Θεοδωράκης 10/04/1997, Σκόπια.

«Τα Σκόπια, με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους σε βάρος των δικών μας». Μίκης Θεοδωράκης 04/02/2018, Σύνταγμα. 

Οσα ήταν να ειπωθούν για το ρόλο του Μίκη Θεοδωράκη στο Μακεδονικό έχουν ειπωθεί. Η εμφάνισή του στο συλλαλητήριο προκάλεσε τα χειροκροτήματα του πλήθους, μεταξύ αυτών και τους περήφανους γιους των βασανιστών του στη Μακρόνησο που έσπευσαν να δηλώσουν δικαιωμένοι.

Μπροστά στους δολοφόνους του Τεμπονέρα, του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν ξεστόμισε πως η πιο επικίνδυνη μορφή φασισμού είναι η αριστερόστροφη κερδίζοντας τα εύσημα της ακροδεξιάς.

Στην ανακοίνωση πως το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο υπό τους ήχους της ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, δεν υπήρξε καμία έκπληξη.

Προσωπικά το μόνο που αναρωτήθηκα είναι πως θα νιώσουν οι μουσικοί της ορχήστρας όταν θα παίζουν μπροστά σε ένα κοινό γεμάτο Παύλους Μελάδες, Αλέξανδρους με περικεφαλαίες, Μακεδονομάχους πάνω σε μουλάρια, φασκιωμένες καλόγριες κι οργισμένους παπάδες. Θα υπάρχουν βέβαια και οι «ανθρώποι κάθε ηλικίας, απλοί οικογενειάρχες με τα παιδιά τους, άνδρες, γυναίκες και νέοι» που κατεβαίνουν απλά να διαμαρτυρηθούν. Αστείο άλλοθι όταν ανέχεσαι δίπλα σου τον εθνικιστικό συρφετό. Δεν μπορεί να μυρίζεις γιασεμιά όταν κολυμπάς στον βόθρο συνέλληνα, λυπάμαι.

Και αν τελικά εμφανιστεί η ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης στο συλλαλητήριο, προτείνω να ρωτήσουν με την ευκαιρία τις κοπέλες του Άουσβιτς, του Νταχάου τις κοπέλες, μην είδανε ποιος βεβήλωσε το μνημείο του Ολοκαυτώματος.