Πώς να μιλήσεις για τα… ανείπωτα;

Πώς να μιλήσεις για τα… ανείπωτα;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ξεκίνησα χθες να καταγράφω τις γνωστές υπερβολές σε μεταδόσεις τέτοιων κρίσεων αλλά σύντομα έγινε αντιληπτό ότι αντιμετωπίζουμε μια ανείπωτη τραγωδία…

24 Ιουλίου 2018

Του Σωτήρη Μανιάτη

Και τώρα πλέον με τόσους νεκρούς, τέτοια καταστροφή δίπλα μας όλα αυτά δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη σημασία. Τα κανάλια (με πρώτα ΣΚΑΪ και ΕΡΤ οι υπόλοιποι άργησαν κι εδώ που τα λέμε αν δεν έχεις μηχανισμό καλύτερα είναι να μην κάνεις τίποτα) άρχισαν να μεταδίδουν την πύρινη λαίλαπα στην Κινέτα και μετέπειτα όσα συνέβαιναν σε Καλλιτεχνούπολη, Βουτζά, Ραφήνα, Μάτι. Σε τέτοιες μεταδόσεις μαραθώνιας διάρκειας είναι αναμενόμενο να ακούγονται συχνά απίστευτα πράγματα. Και με την εικόνα να είναι τόσο σκληρή τα απίθανα που ακούγονταν γίνονταν ακόμα χειρότερα.

Με τις πυρκαγιές να καίνε τα πάντα ο ρεπόρτερ θεωρούσε ότι έπρεπε να αναζητηθεί ποιά ακριβώς χρονική στιγμή ζητήθηκε διεθνής βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση. Άλλος έλεγε ότι οι φλόγες είναι… πύρινες! Έτερος μας εξηγούσε ότι ο δυνατός άνεμος δεν είναι καλός σύμμαχος των πυροσβεστών. Λίγο μετέπειτα κάποιος μας ενημέρωνε  ότι οι κάτοικοι θα ξενυχτήσουν όλη τη νύχτα… Κι αυτά είναι τα λιγότερο... επώδυνα από όσα ακούγονται σε τέτοιες περιστάσεις.

Το ρεπορτάζ σε πύρινα μέτωπα είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να παραμένει ψύχραιμος, να διατηρεί τη νηφαλιότητά του και να μεταφέρει γεγονότα και όχι εικασίες ή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Δεν χρειάζεται να… δημιουργήσει κλίμα. Αυτό άλλωστε το έχει… αναλάβει η πύρινη λαίλαπα. Όμως το φαινόμενο ήταν τόσο ακραίο που όποια ακρότητα κι αν ακούστηκε κατέληγε... αδιάφορη. Οι ρεπόρτερ που βρέθηκαν στα πύρινα μέτωπα, που ήρθαν αντιμέτωποι με αυτές τις εικόνες και πληροφορίες οι οποίες οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κόσμος που είναι πιθανόν να εγκλωβίστηκε στις φλόγες ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς λάθη, επαναλήψεις, υπερβολές και… συναισθηματικές εξάρσεις.

Παρακολούθησα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τη διαρκή ενημέρωση από τα περισσότερα κανάλια και παρότι σε... θύμωναν συχνά κάποιες αναφορές ήταν μια μέρα που η ενημέρωση ήταν απόλυτα απαραίτητη. Όπως απόλυτα απαραίτητες όμως είναι και... ισχυρές δόσεις εκπαίδευσης όλων μας ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενημερώνουμε το κοινό σε παρόμοιες περιστάσεις...