Το «ραντεβού» του Γιώργου Τσαγκάρη στους «Ιχνηλάτες»

Το «ραντεβού» του Γιώργου Τσαγκάρη στους «Ιχνηλάτες»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου συνθέτη που έφυγε από κοντά μας σαν σήμερα, το 2008.

05 Αυγούστου 2018

Το Αρχείο της ΕΡΤ στη μνήμη του ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της και σε αυτή τη διεύθυνση την εκπομπή «Ιχνηλάτες». Πρόκειται για μια παραγωγή του 2003 και στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζεται η συνέντευξη που παραχώρησε ο συνθέτης και πρώην διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στον Δαυίδ Ναχμία.

Η συζήτηση ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια, που μπορεί να ήταν χρόνια μεγάλης ανέχειας και φτώχειας, ο ίδιος όμως, όπως παραδέχεται, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον αγάπης. Ο Γιώργος Τσαγκάρης μιλά για τους γονείς του, για τις σπουδές του στη Νομική Θεσσαλονίκης, αλλά και για τις μουσικές του σπουδές, τονίζοντας: «Οι μεγάλοι δάσκαλοι και παιδαγωγοί μου ήταν οι ποιητές μας, ο Διονύσιος Σολωμός, οι αρχαίοι τραγικοί, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Νίκος Καρούζος, ο Κωστής Παλαμάς κ.ά και βέβαια οι μουσικοί του κόσμου. Από την άλλη πλευρά ήταν ο άνθρωπος».

Ο καταξιωμένος συνθέτης μιλά επίσης για τη θητεία του στο Τρίτο Πρόγραμμα, για τη συνεργασία του με τη Ραλλού Μάνου, για την ιδιαίτερη αγάπη του στον Μπετόβεν, για τη σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη γνωριμία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, με αφορμή την οργάνωση εκδήλωσης για την Ημέρα του Παιδιού στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως επίσης και για το βιβλίο του «Η κυρία με την τήβεννο και άλλα βλοσυρά πρόσωπα». Αναφέρεται όμως και σε πιο προσωπικά του θέματα, όπως στην περιπέτεια της υγείας του και τη σχέση του με τη θρησκεία πριν και μετά. Μιλά ανοικτά για τα πολιτικά του πιστεύω, τον έρωτα, τη φιλία, τη μοναξιά των μουσικών και όσα τον ενοχλούν ως πολίτη, αλλά και για τους νέους ανθρώπους, στους οποίους, όπως τονίζει, πιστεύει πολύ.

Για τον Γιώργο Τσαγκάρη μιλούν ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Δημήτρης Παπαναγιώτου και ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται αρχειακό υλικό από τις συναυλίες που έχει διευθύνει ο Γιώργος Τσαγκάρης, αφίσες θεατρικών παραστάσεων στις οποίες έγραψε τη μουσική, ενώ ακούγονται μουσικές συνθέσεις του και αποσπάσματα από το βιβλίο του «Η κυρία με την τήβεννο και άλλα βλοσυρά πρόσωπα».