Είναι θέμα νοοτροπίας και όχι μόνο προσώπων...

Είναι θέμα νοοτροπίας και όχι μόνο προσώπων...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Έγινε λοιπόν σήμερα η εκκίνηση στο ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ με ορισμένα ονόματα να απουσιάζουν πλέον σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.

27 Αυγούστου 2018

Του Σωτήρη Μανιάτη

Oρισμένοι την απουσία της Έλλης Τριανταφύλλου (“Δεύτερη ματιά” με Κατερίνα Ακριβοπούλου που συνεχίζει) την εξήγησαν με λόγους... κομματικούς (ή πολιτικούς όπως λένε άλλοι). Το… κόψιμο, τη μη επάνοδο όπως επιμένουν ορισμένοι, της Μαίρης Πολλάλη από την «Πρώτη είδηση» (ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συνεχίζει έχοντας πλέον δίπλα του τη Μαρία Αλεξάκη) τη χρέωσαν στις… απειλές και απαιτήσεις του Παναγιώτη Καλφαγιάννη (πρόεδρος ΠΟΣΠΕΡΤ).

Να θυμίσουμε ότι ο τελευταίος είχε εισβάλλει στο στούντιο και είχε επιτεθεί λεκτικά, είχε απειλήσει τη Μαίρη Πολλάλη, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της επετείου του «μαύρου» στην ΕΡΤ. Και ο εν λόγω κύριος το πήγε και παρακάτω: «“σε γράφω στα μαύρα μου κατάστοιχα, δεν παίρνω τίποτα πίσω, πολύ σε έχουμε ανεχτεί εδώ μέσα, ετοιμάζω χαρτιά για σένα”» είχε πει…

Τι χαρτιά αλήθεια αναρωτιέται κανείς; Τα χαρτιά της μη επανόδου της στην ΕΡΤ; Σημειώναμε τότε ότι την απαράδεκτη συμπεριφορά του συγκεκριμένου κάποιοι την ανέχονται ή και τη χρησιμοποιούν. Πριν λίγες μέρες η ΠΟΣΠΕΡΤ χαρακτήριζε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη «αρχηγεύων της ακροδεξιάς ΝΔ» κατηγορώντας τον για «νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα». Η ΝΔ έβγαλε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων σημείωνε: «Στη νέα ακομμάτιστη ΕΡΤ που είναι αποφασισμένη να επανιδρύσει η ΝΔ, προφανώς δεν θα έχουν καμία θέση οι πάσης φύσεως Καλφαγιάννηδες και οι συμβασιούχοι κομματικοί γκαουλάιτερ του ΣΥΡΙΖΑ». Για να λάβει απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία τόνιζει: «Η Ν.Δ. δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι επιθυμεί μια ΕΡΤ παρία του τηλεοπτικού τοπίου, που θα υπάρχει μόνο για να της κλέβουν τα πλάνα οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί (...) Και βέβαια η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε παρά να κλείνει το μάτι σε απολύσεις εργαζομένων, που είναι και η βασική της επιδίωξη...»

Από αυτά και μόνο γίνεται εμφανές ότι τα σοβαρά προβλήματα στη δημόσια τηλεόραση δεν οφείλονται απλά σε κάποια πρόσωπα. Προφανώς και ορισμένοι μπορεί συχνά να… ξεσαλώνουν, αλλά ακόμα κι αν αυτοί απομακρυνθούν δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα θα λυθούν και τα προβλήματα. Στην ΕΡΤ όλα ξεκινούν από τη νοοτροπία με την οποία διοικείται. Τόσο από την εκάστοτε κυβέρνηση που επιθυμεί να τη χειραγωγεί σε απόλυτο βαθμό όσο και από τις διοικήσεις της που… αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να «σπάσουν αυγά» -όπως λέμε- και να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη πραγματικής διοίκησης της ΕΡΤ.

Κάτι που διαχέεται σχεδόν σε ολόκληρη τη διευθυντική αλυσίδα, με όσους αντιδρούν στο τέλος να οδηγούνται στην έξοδο ή την... απομόνωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το υπόλοιπο προσωπικό. Κάπως έτσι καταλήγουν είτε σε… άτυπες συμφωνίες, είτε σε κάποιους… συμβιβασμούς με αποτέλεσμα να παραδίδονται τα ηνία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στις χειρότερες μορφές παλαιοσυνδικαλισμού και κυβερνητικής χειραγώγησης. Κάτι που κρατά καθηλωμένη την ΕΡΤ -η οποία εξακολουθεί να χάνει το στοίχημα-, και την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη υποβάθμιση...