Παράλογο; Δεν απαντά κανείς, άρα λογικό…

Παράλογο; Δεν απαντά κανείς, άρα λογικό…
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το έλεγε η χήρα Μήτση (Λάκης Λαζόπουλος) στους ξεχωριστούς «Δέκα Μικρούς Μήτσους» που μας αποχαιρέτησαν φέτος οριστικά. Να δείτε όμως σε πόσους ταιριάζει γάντι…

11 Σεπτεμβρίου 2018

Του Σωτήρη Μανιάτη

Φαίνεται, λοιπόν να ισχύει ειδικά για ορισμένους στη μικρή μας οθόνη αλλά και σε κάποιους ραδιοσταθμούς. Το τελευταίο διάστημα για παράδειγμα ακούω όλο και πιο συχνά κάποιους να αναρωτιούνται για παράδειγμα τι γίνεται με τη δίκη για τη δολοφονία Φύσσα, τι γίνεται επιτέλους με τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Δικαιολογημένα σχόλια θα έλεγε κανείς καθώς πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική δίκη. Έχουν περάσει τρία χρόνια από την έναρξή της (πέντε από τη δολοφονία Φύσσα) κι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Μόνο που αυτά τα σχόλια τα κάνουν δημοσιογράφοι οι οποίοι στα κανάλια και τα ραδιόφωνα στα οποία εργάζονται ελάχιστα ασχολούνται με αυτή τη δίκη. Σπάνια παρουσιάζουν τι συμβαίνει, τι γίνεται με μάρτυρες, κατηγορούμενους και πάει λέγοντας. Κι αν το κάνουν κάποια στιγμή θα είναι γιατί υπήρξε κάποιο… επεισόδιο από αυτά που αξιολογούν ότι θα κάνει «θόρυβο», θα τραβήξει δηλαδή τηλεθεατές.

Θα έπρεπε για μια τόσο σημαντική δίκη να υπάρχει μια μεγαλύτερη και πιο συχνή κάλυψη και όχι απλά όταν τυγχάνει να διαβάσει κανείς για παράδειγμα κάτι σε μια εφημερίδα, υποχρεωτικά ουσιαστικά κατά την παρουσίαση του Τύπου όπως γίνεται σε κανάλια και ραδιόφωνα, να κάνει κι ένα σχόλιο ότι παρατράβηξε και «τι γίνεται επιτέλους ρε παιδάκι μου;» Και με αυτό να ξεμπερδεύεις…

Και αν δεν ξέρεις, είναι εύκολο με μια ερώτηση σε συναδέλφους που καλύπτουν τέτοια θέματα να μάθεις. Ότι πρόκειται για μία δίκη, με 69 κατηγορούμενους, 18 εκ των οποίων είναι εκλεγμένοι (τον Ιούνη του 2012) βουλευτές της ΧΑ που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Σε αυτήν συνεκδικάζονται τρία ακόμα κακουργήματα: η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ (Αιγύπτιοι ψαράδες) και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ.

Σε αυτήν εξετάζονται 130 μάρτυρες κατηγορητηρίου, την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης και θα ακολουθήσουν οι απολογίες κατηγορουμένων. Η δικη έχει ουσιαστικά μπει σε τελική ευθεία και αναμένεται να τελειώσει αρχές του 2019. Αν τα γνώριζες όλα αυτά θα καταλάβαινες ότι... απαιτείται χρόνος. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορείς να αξιολογείς τη δίκη ως σημαντική, να ασχολείσαι από καθόλου έως ελάχιστα και την ίδια ώρα να αναρωτιέσαι και τι γίνεται. Γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις ταιριάζει γάντι το… «Παράλογο; Δεν απαντά κανείς, άρα λογικό…»