Μια ραδιοφωνική εκπομπή για τον Γιάννη Νεγρεπόντη...

Μια ραδιοφωνική εκπομπή για τον Γιάννη Νεγρεπόντη...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1991 ο γνωστός συγγραφέας και ποιητής έφευγε από κοντά μας...

22 Σεπτεμβρίου 2018

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του Γιάννη Νεγρεπόντη που έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός με τα τραγούδια του «Το ακορντεόν» και «Τρίτος Παγκόσμιος», μελοποιημένα από τον Μάνο Λοΐζο, ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα της και σε αυτή τη διεύθυνση τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ο στιχουργός της εβδομάδας - Τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Νεγρεπόντη».

Πρόκειται για μια παραγωγή της Έφης Πουλοπούλου, η οποία μεταδόθηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα στις 11 Ιουλίου 1983. Στην εκπομπή αυτοπαρουσιάζεται ο συγγραφέας και ποιητής Γιάννης Νεγρεπόντης (8/8/1930 – 22/9/1991) και προέρχεται από τη ραδιοφωνική σειρά «Ο στιχουργός της εβδομάδας» με θέμα τη μελοποιημένη ποίηση, που μεταδίδονταν από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το ραδιοφωνικό αφιέρωμα ολοκληρώθηκε σε τέσσερις συνέχειες, με τον Γιάννη Νεγρεπόντη να μιλάει για τη δουλειά του και να αφηγείται στιγμές από τη συνεργασία του με Έλληνες συνθέτες που μελοποίησαν τα τραγούδια του. Σ' αυτήν την πρώτη εκπομπή, αναλύει τις έννοιες «στιχουργός» και «ποιητής» και ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται. Ξεκινώντας να γράφει σε νεαρή ηλικία, αναφέρεται στους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την ποίηση, κάνοντας λόγο για τις φόρμες τις οποίες ακολούθησε. Μιλάει για την επιρροή που άσκησε στα γραπτά του το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Καθώς η πρώτη του δοκιμή σε μορφή τραγουδιού ήταν το «Τρίτος Παγκόσμιος» (1974), που μελοποίησε ο Μάνος Λοΐζος, αφηγείται τη γνωριμία του μαζί του και τη μεταξύ τους συνεργασία, αρχικά σε μια σειρά από εργατικά τραγούδια. Εξηγεί ακόμη, την αφετηρία της έμπνευσής του για το τραγούδι «Τ’ ακορντεόν» (1974) (στίχοι: Γ. Νεγρεπόντης, μουσική: Μάνος Λοΐζος) που τόσο αγαπήθηκε από τον κόσμο, σφραγίζοντας μια ολόκληρη εποχή πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Αναφέρεται στο τραγούδι «Προσευχή» από το άλμπουμ «Τα Νέγρικα» (1975) και στις συνθήκες που το δημιούργησαν.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τα τραγούδια «Ρέκβιεμ» (1973 - στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης, μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης), «Τρίτος Παγκόσμιος» (με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου), «Τ’ ακορντεόν» (με τον Μάνο Λοΐζο), «Προσευχή» (με τη Μαρία Φαραντούρη).