Οι εσωκομματικές... κόντρες, συχνά αποδεικνύουν και το πρόβλημα

Οι εσωκομματικές... κόντρες, συχνά αποδεικνύουν και το πρόβλημα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, στην ΕΡΤ υπάρχει αδιαμφισβήτητα σημαντικό ζήτημα. Και όχι μόνο λειτουργίας…

03 Οκτωβρίου 2018

Του Σωτήρη Μανιάτη

Το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές ότι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι εμφανές το πρόβλημα διοίκησης με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, όπως η επικράτηση της χειρότερης μορφής παλαιοσυνδικαλισμού, η έλλειψη σχεδιασμού, φιλοσοφίας, προγραμματικής στόχευσης και πληρότητας και πάει λέγοντας.

Η ιδιαίτερα… έντονη κριτική που άσκησε ο Νίκος Φίλης και εναντίον του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Κυρίως γιατί τα λέει ένας έμπειρος δημοσιογράφος, που έχει τον τρόπο να γνωρίζει τι συμβαίνει στην ΕΡΤ, να καταλαβαίνει τι δεν πάει καλά και προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, τον ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να κυβερνά επί τρία και πλέον χρόνια και είναι αυτό που επανέφερε σε λειτουργία την ΕΡΤ έπειτα από το απαράδεκτο «λουκέτο» και «μαύρο» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο Ν. Φίλης σε συνέντευξή του στο newpost και τον Γιώργο Τερζή έκανε λόγω μεταξύ άλλων για «παραδιοίκηση και καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων», εικόνα που «θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το “μαύρο”», για διοίκησή της από το «παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων». Τα έχουμε δει όλα αυτά να συμβαίνουν ειδικά τους τελευταίους μήνες. Και κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει. Αντίθετα διαφαίνεται είτε… αμηχανία είτε σκόπιμη... αναμονή ή τέλος πάντων μια απραξία που χειροτερεύει την κατάσταση. Εντός ΕΡΤ βέβαια έχουν καταγραφεί αντιδράσεις, αρκεί να θυμίσουμε τις πρόσφατες κόντρες μεταξύ διευθύνοντος συμβούλου (Βασίλης Κωστόπουλος) και αναπληρωτή ΔΣ (Γιώργος Θαλασσινός) που δεν οδήγησε όμως σε κάποιες... λύσεις.

«Πολιτικά –είπε ο Ν. Φίλης- αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση». Και συμπλήρωσε: «Όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή»…

Όλα αυτά έχουν μια ιδιαίτερη αξία γι αυτό και ενοχλημένος ο Ν. Παππάς μιλώντας χθες (2/10) στην ΕΡΤ και την «Επόμενη Μέρα» του Σεραφείμ Κοτρώτσου αντέδρασε λέγοντας: «Ο κ. Φίλης δεν γνωρίζει την κατάσταση στην ΕΡΤ […] Το μείζον είναι η επίθεση που εξαπολύει η ΝΔ. Η ΕΡΤ έχει κάνει βήματα στην επόμενη τεχνολογία, στον ελληνικό αθλητισμό και έχει αναβαθμιστεί το πρόγραμμα με σημαντικές σειρές...»

Σωστά κάνει λόγο για την επαναφορά της ΕΡΤ, τα τεχνολογικά βήματα που κάνει, αλλά... για το πρόγραμμα χρειάζεται μεγάλη… συζήτηση. Το μείζον επίσης δεν είναι οι επιθέσεις και το ανεκδιήγητο εμπάργκο της αξιωματικής αντιπολίτευσης (όμοιo με το ανεκδιήγητο εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ) αλλά οι επισημάνσεις που κάνουν έμπειρα στελέχη της ΕΡΤ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ορισμένοι εξακολουθούν να... αρνούνται να δουν το πρόβλημα διοίκησης, σχεδιασμού, επεμβάσεων στη δημόσια τηλεόραση που χωλαίνει. Όσο για την επιτροπή που θα ελέγξει τη ζημιά που προκάλεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ, προφανώς και έπρεπε να γίνει αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι ο καταλογισμός και μόνο ευθυνών στους προηγούμενους δεν αρκεί για να χτιστεί η επόμενη μέρα ενός σύγχρονου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Καλώς επιστρέψαμε στην ΕΡΤ αλλά η δημόσια ραδιοτηλεόραση για να βρει τη θέση που της αξίζει στο τηλεοπτικό τοπίο χρειάζεται επειγόντως... επανεκκίνηση.