«Λουκέτο» σε κανάλια της κρατικής τηλεόρασης της Πολωνίας

«Λουκέτο» σε κανάλια της κρατικής τηλεόρασης της Πολωνίας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από τη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ.

21 Δεκεμβρίου 2023

Σκηνικό που θυμίζει πολύ εκείνο του «μαύρου» στην ΕΡΤ το 2013, επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην κρατική τηλεόραση της Πολωνίας, την TVP. Έστω και αν οι πολιτικές καταστάσεις είναι διαφορετικές. Όπως αναφέρουν ΜΜΕ της χώρας, τηλεοπτικά προγράμματα όπως το ενημερωτικό TVP Info μαζί με το portal tvp.info, το δίκτυο περιφερειακών καναλιών TVP3 και το διεθνές αγγλόφωνο TVP World σταμάτησαν να εκπέμπουν, ενώ καθαιρέθηκαν και όλοι οι επικεφαλής της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, και του πρακτορείου ειδήσεων PAP. Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα έξω από τις εγκαταστάσεις της TVP, στις οποίες συμμετείχαν και στελέχη της προηγούμενης -ακροδεξιάς- κυβέρνησης.

H απόφαση που έφερε το μαζικό κλείσιμο υποδομών της TVP ελήφθη, σύμφωνα με το BBC, την περασμένη Τρίτη από την πολωνική βουλή για να «αποπολιτικοποιηθούν» τα δημόσια μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ήταν μια από τις πρώτες κινήσεις που έκανε η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του παλιού γνώριμου από την εποχή των μνημονίων, του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2014 έως το 2019. Σε ανάρτησή του στο Χ, το κόμμα του Τουσκ σχολιάζοντας το κλείσιμο του TVP Info έγραψε: «Το τέλος του TVPiS (σ.σ. τα αρχικά του κόμματος της προηγούμενης κυβέρνησης). Το TVP Info είναι εκτός αέρα».

Σύμφωνα, πάλι, με το BBC το αμιγώς ενημερωτικό δημόσιο κανάλι κατηγορούνταν ότι είχε γίνει όργανο προπαγάνδας της προηγούμενης ακροδεξιάς-εθνικιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας, με πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στο παραγόμενο πρόγραμμά του. Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της «θητείας» της, η χώρα έπεσε στον διεθνή δείκτη ελευθερίας του Τύπου από την 18η θέση στην 57η.

(φώτο: TVP World)