Ξεκινάει απόψε το «Famagusta» στο Mega

Ξεκινάει απόψε το «Famagusta» στο Mega
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις 21:00 η πρεμιέρα.

21 Ιανουαρίου 2024

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αντρέας Γεωργίου, το σενάριο η Βάνα Δημητρίου, ενώ την έρευνα και συγγραφή αληθινών ιστοριών των αγνοουμένων έκανε ο Δημήτρης Τοκαρής.

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Κοραλία Καράντη, Χρήστος Λούλης, Αντρέας Γεωργίου, Αιμιλία Υψηλάντη, στον ρόλο του Παππού ο Γιώργος Ζένιος, Βασιλική Τρουφάκου, Νεοκλής Νεοκλέους, Σοφία Καλλή κ.ά. Στον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, ο Γρηγόρης Βαλτινός και της Χαρίτας Μάντολες, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

Καλοκαίρι του 1974, Αμμόχωστος. Η επιχείρηση «Αττίλας 2» μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή. Η νεαρή Χριστίνα τρέχει πανικόβλητη με το μωρό της στην αγκαλιά για να σωθεί από τους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Το ωστικό κύμα μιας βόμβας που σκάει πολύ κοντά της, τη ρίχνει στο έδαφος και χάνει τις αισθήσεις της. Οταν συνέρχεται, το μωρό της έχει χαθεί και κανείς δεν γνωρίζει τι έχει απογίνει. Πενήντα χρόνια έχουν περάσει, μα η πληγή του χαμένου μωρού για το ζεύγος Χριστίνας και Ανδρέα Σέκερη δεν έχει κλείσει. Παρότι έχουν δημιουργήσει μια αγαπημένη οικογένεια με τρία παιδιά, πάντα υπάρχει η σκιά του πρωτότοκου γιου. Ο 50χρονος Μάικλ, μεγαλωμένος στο Λονδίνο από Ελληνοκύπριους γονείς, επιστρέφει στο νησί για να καταγράψει τις συγκλονιστικές μαρτυρίες Κυπρίων που έζησαν την τουρκική εισβολή σε ένα ντοκιμαντέρ. Η έρευνά του θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη μαρτυρία της Χριστίνας Σέκερη και η αλήθεια θα βγει στο φως.

Το «Famagusta» έχει 24 επεισόδια. Από τις ιστορικές φυσιογνωμίες που θα δούμε στη σειρά ξεχωρίζει, καταρχάς, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (Γρηγόρης Βαλτινός), Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προσωπικότητα, η ζωή και τα έργα του, όπως αποτυπώνονται στη σειρά, έχουν αντληθεί από ιστορικά στοιχεία. Μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή, στο γραφείο από το οποίο δραστηριοποιούνταν ο ίδιος ο Εθνάρχης της Κύπρου. Δεύτερο ιστορικό πρόσωπο είναι η Χαρίτα Μάντολες (Δέσποινα Μπεμπεδέλη), η γυναίκα- σύμβολο της Κύπρου που έγινε μάρτυρας της εν ψυχρώ εκτέλεσης έξι μελών της οικογένειάς της από Τούρκους στρατιώτες. Οι συντελεστές της παραγωγής επισκέφτηκαν την κυρία Μάντολες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα και κατέγραψαν την ιστορία της, προκειμένου να την αποτυπώσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια σε ένα από τα επεισόδια της σειράς.