H καλύτερη ταινία στα φετινά Οσκαρ, το «American Fiction», αλλά στην Ελλάδα αγνοείται

H καλύτερη ταινία στα φετινά Οσκαρ, το «American Fiction», αλλά στην Ελλάδα αγνοείται
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πέντε υποψηφιότητες, μία προς μία 100% δίκαιες.

10 Μαρτίου 2024

Είναι μία εξαιρετική μαύρη κωμωδία, μία δραματική κομεντί με φοβερές ιστορίες αλλά και ανατροπές, για έναν Αμερικανό συγγραφέα που αναγκάζεται να εκφραστεί (συγγραφικά) στη γλώσσα των... μαύρων, όντας μαύρος και ο ίδιος. Είναι σε σενάριο και σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου Cord Jefferson και έχει κερδίσει πέντε υποψηφιότητες για τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, καλύτερου μη πρωτότυπου σεναρίου (είναι από το βιβλίο Erasure του Percival Everett), Α Ανδρικού Ρόλου για τον Jeffrey Wright, Β Ανδρικού Ρόλου για τον Sterling K. Brown και, τέλος, καλύτερης μουσικής για την Laura Karpman

__________________________________________

Ακούστε τις μουσικές και τα τραγούδια που πάνε για Όσκαρ

__________________________________________

 «Μαύρη» ταινία με «μαύρο» κεντρικό θέμα, πράγμα το οποίο δεν πιάνει στην Ελλάδα καθώς φαίνεται. Στη χώρα μας, αυτή την καταπληκτική χώρα που αναθρέφει φασίστες και ρατσιστές (όπως αυτούς στη Θεσσαλονίκη) δεν έχει βρει διανομή και τις αίθουσες και δεν νομίζουμε ότι θα βρει και στο μέλλον. Δεν βλέπουμε και καμία ανταπόκριση δηλαδή, ούτε πολλά δημοσιεύματα ούτε τίποτε. Ελάχιστα. Και τι ε, για ένα φιλμ που παλεύει για 5 Οσκαρ, και μάλιστα σε βασικές κατηγορίες, όχι τίποτε κοστούμια και σκηνικών όπως του Λάνθιμου (που έχει πολλά περισσότερα φυσικά - μαύρο χιούμορ). Το σενάριο ήδη βραβεύτηκε στα Critic's Choice Awards.

«Το American fiction είναι πικρόχολα αστείο, δομικά θυμωμένο, δαιμόνια εύστοχο ως προς τις κοινωνικές του παρατηρήσεις και πανέξυπνο στη διαχείριση των περίπλοκων και ευαίσθητων ιδεών που πραγματεύεται: η προβληματική πλευρά της (απαραίτητης ωστόσο) συμπερίληψης σε επιτροπές, η πορνογραφική εκμετάλλευση των φυλετικής αφύπνισης και η τάση των ταξικά προνομιούχων να εθελοτυφλούν απέναντι στο ρατσιστικό περιβάλλον που ζουν και εργάζονται», έγραψε εύστοχα ο Ανδρέας Κύρκος στην «Αυγή».

Μπορείτε να το δείτε στο Amazon Prime Video.

Φωτό: Amazon MGM