Όταν (πρόλαβα και) είδα live την Amy Winehouse στο Βερολίνο

Όταν (πρόλαβα και) είδα live την Amy Winehouse στο Βερολίνο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λίγο πριν έρθει το τέλος της...

11 Απριλίου 2024

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

«Κυνηγάγαμε» πολύ καιρό να δούμε σε συναυλία την Amy Winehouse. Ψάχναμε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη αλλά θυμάμαι δεν τα καταφέρναμε. Προσπάθησα να κλείσω ένα Λονδίνο κάποιον Μάιο αλλά δεν στάθηκε δυνατό. Μετά άρχισαν και οι ακυρώσεις περιοδειών και το πράγμα όλο και δυσκόλευε περισσότερο.

Ήταν από τις φορές που ένιωθα ότι έπρεπε να βιαστώ γιατί ήταν φανερό πως η Amy θα είχε γρήγορο τέλος. Τελικά κλείσαμε ένα Βερολίνο, Οκτώβριος ήταν και θα έπαιζε Δευτέρα. Ήταν η πρώτη ημερομηνία εκείνης της περιοδείας της και είχαμε κάποια ερωτηματικά για το αν θα ξεκινούσε. Το αμέσως προηγούμενο tour το διέκοψε στα μισά.

Τέλος πάντων αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε και ό,τι γίνει. Δευτέρα έπαιζε, Παρασκευή μιλήσαμε με τη δισκογραφική της στη Γερμανία αλλά δεν ήξεραν να μας πουν κάτι. Σάββατο φτάσαμε στο Βερολίνο και, θυμάμαι, μιλήσαμε ξανά με τη δισκογραφική τη Δευτέρα το πρωί. «Είναι εδώ» μας καθησύχασαν, «έχει έρθει στο Βερολίνο από χθες το βράδυ». Μία ανάσα ανακούφισης την πήραμε.

Σε κλειστό χώρο έπαιζε, χωρητικότητας τεσσάρων-πέντε χιλιάδων περίπου. Sold out εννοείται. Ήμασταν όλοι στην ώρα μας αλλά η συναυλία δεν ξεκινούσε. Πέρασε μισή ώρα, πέρασε μία ώρα, τίποτα. Και το κοινό των Γερμανών άρχισε να διαμαρτύρεται. Μέχρι και γιουχαΐσματα ακούστηκαν.

Η Amy Winehouse βγήκε στη σκηνή με καθυστέρηση μιάμισης ώρας περίπου. Ήταν λίγους μήνες πριν πεθάνει. Βγήκε στη σκηνή και ήταν χάλια. Όχι τόσο χάλια όσο στο Βελιγράδι που δεν μπορούσε καν να τραγουδήσει αλλά ήταν εμφανώς μεθυσμένη. Τραγούδησε μεν, έβγαλε μία ώρα συναυλίας, αλλά ήταν πολύ μέτρια. Ειδικά όσοι ήμασταν μπροστά-μπροστά σχεδόν την λυπόμασταν.

Μετά τη συναυλία, σε κάποιο εστιατόριο, ο Γιάννης Πετρίδης (μαζί είχαμε ταξιδέψει στο Βερολίνο) μας έλεγε μία ανάλογη ιστορία με την Janis Joplin. Την είχε δει live (!) ο Γιάννης και ήταν κι εκείνη μεθυσμένη επί σκηνής: «καμία σχέση με εδώ, η Janis έστω και σε τέτοια κατάσταση ήταν απίστευτη, μοναδική».

Δεν ήταν Janis Joplin εννοείται, αλλά ήταν πολύ σπουδαία. Και ήταν κρίμα τότε που αντιμετώπιζε τη χλεύη του κοινού στις τελευταίες της συναυλίες. Δεν το άξιζε. Είχαν ανακοινώσει και συναυλία της στην Ελλάδα.