Πόσο αληθινό είναι άραγε το «20 Μέρες στη Μαριούπολη»;

Πόσο αληθινό είναι άραγε το «20 Μέρες στη Μαριούπολη»;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είδαμε στο Cinobo το ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

08 Μαΐου 2024

Το «20 Μέρες στη Μαριούπολη» είναι αυτό που λέει το όνομά του. Είναι οι πρώτες «20 Μέρες στη Μαριούπολη» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Και είναι το ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα φετινά Όσκαρ. Αναμενόμενο μια και είναι ένα ντοκιμαντέρ από την Ουκρανία. Με τη ματιά της Ουκρανίας. Άρα ταμάμ για τη Δύση, ό,τι πρέπει για το αφήγημα. Εδώ ολόκληρη Eurovision υποκλίθηκε, τα Όσκαρ θα πήγαιναν πίσω;

Διαβάζουμε: «Ο σκηνοθέτης και βραβευμένος με βραβείο Πούλιτζερ δημοσιογράφος Μστισλάβ Τσερνόφ, μας φέρνει στην πολιορκημένη Μαριούπολη όπου μια ομάδα Ουκρανών δημοσιογράφων του Associated Press έχει παγιδευτεί και αγωνίζεται να συνεχίσει το έργο της, καταγράφοντας τις φρικαλεότητες της ρωσικής εισβολής. Οι μόνοι εναπομείναντες δημοσιογράφοι διεθνών μέσων στην πόλη, καταγράφουν εικόνες σύμβολα του πολέμου: παιδιά που πεθαίνουν, ομαδικούς τάφους, τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου».

Το ντοκιμαντέρ είναι πράγματι πολύ καλό. Με κινηματογραφικούς όρους. Γιατί σε βάζει μέσα στη φρίκη του πολέμου. Αλλά ειδικά για τη Μαριούπολη τα πράγματα, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε και από τις δύο μεριές (Δύσης και Ρωσίας), ήταν εντελώς διαφορετικά. Γιατί μπορεί να ανήκε στην Ουκρανία αλλά το συντριπτικό ποσοστό των κατοίκων της ήταν ρωσόφωνοι. Λένε έως και το 90%. Κι ένιωθαν πιο κοντά στη Ρωσία παρά στην Ουκρανία.

Τέλος πάντων, αξίζει να το δείτε το «20 Μέρες στη Μαριούπολη», αλλά αποστασιοποιημένα. Η προπαγάνδα και από τις δύο μεριές βαράει κόκκινο. H El Pais πάντως το κατακρίνει και από κινηματογραφικής απόψεως.