Ο «γάμος» του Αντώνη Σαμαρά

Ο «γάμος» του Αντώνη Σαμαρά
Ακολουθήστε μας στο Google news

Υπάρχει ένα εξαιρετικό βιβλίο, το «Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους 1830-1974» του Βασίλη Ραφαηλίδη, το οποίο δεν στέκεται στις ηρωικές στιγμές της ελληνικής Ιστορίας αλλά στις γκρίζες περιοχές, στις αντι-ηρωικές πράξεις, στα σκοτεινά πρόσωπα.

07 Απριλίου 2014
Ο Βασίλης Ραφαηλίδης ήταν κομμουνιστής - και το τονίζει αυτό στο βιβλίο, ώστε αν θέλεις να μπορείς να πάρεις τις αναγκαίες αποστάσεις, γνωρίζοντας πού ανήκει. Κυρίως, όμως, ήταν ένας ιδιόρρυθμος προφήτης, αφού τονίζει κάθε λίγο στο βιβλίο του πως από τη σύστασή του το ελληνικό κράτος είναι ένα δοχείο συνεχών δανείων που έτρωγαν μονίμως οι λίγοι αυτού του τόπου, από τους Προύχοντες της Επανάστασης του '21 μέχρι τους εργολάβους που ξεκοκάλιζαν τα χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ μετά την Κατοχή.
 
Και, φυσικά, όλα αυτά συνεχίστηκαν και μετά το 1974, που σταματάει το βιβλίο, μόνο που οι εργολάβοι απέκτησαν σιγά σιγά και ΜΜΕ ώστε να διαλέγουν οι ίδιοι τις κυβερνήσεις που τους χρηματοδοτούν.
 
Παρότι ο Ραφαηλίδης έγραψε το βιβλίο αυτό το 1991 - πριν από 23 χρόνια - προέβλεψε την οικονομική καταστροφή και πολλά ακόμη - ως και τον... Μπαλτάκο. Για να μην έχει κανείς αμφιβολίες ότι η κυβέρνηση Σαμαρά και η Χρυσή Αυγή είναι συγκοινωνούντα δοχεία εκ φύσεως, παραθέτω μία παράγραφο από το βιβλίο.
 
«Η Δεξιά δεν θα μπορέσει ποτέ να απαλλαγεί απ' τη φασίζουσα ουρά της. Τι να κάνει, είναι όλοι τους παιδιά της. Και οι δοσίλογοι, και οι τραμπούκοι, και οι χουνταίοι».
 
Ο «μεσαίος χώρος» του Κώστα Καραμανλή ήταν μία προσπάθεια να απαλλαγεί αυτή η παράταξη από τα ακροδεξιά βαρίδια της, αλλά ύστερα ήρθε ο Σαμαράς ως οδοστρωτήρας. Φοβικός, ακραίος, κλειστός, ακοινώνητος, μάζεψε γύρω του ό,τι φασίζον υπήρχε στα αζήτητα της πολιτικής, από Φαήλους μέχρι Αδώνιδες. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι τίποτα άλλο από τους απομακρυσμένους συγγενείς, που τους καλείς στο γάμο σου για να ξαναφτιάξεις τις σχέσεις μαζί τους. Το προσλητήριο το μετέφερε ο Μπαλτάκος. Αλλά, δυστυχώς για τον «γαμπρό» Σαμαρά, τη βιντεοκάμερα στο γάμο την έφεραν οι Χρυσαυγίτες.