Πήγαμε: Στην πρεμιέρα για τις... «Νύχτες Πρεμιέρας»

Πήγαμε: Στην πρεμιέρα για τις... «Νύχτες Πρεμιέρας»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Γιορτάζει τα 20 χρόνια του φέτος το δημοφιλέστερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με 241 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο, μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου!

18 Σεπτεμβρίου 2014
Στο Μέγαρο Μουσικής χτες το βράδυ επικρατούσε το αδιαχώρητο. Η αίθουσα γέμισε με φίλους του σινεμά, με αφορμή τις φετινές 20ές ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ, που ξεκίνησαν με τις απολαυστικότερες «Ιστορίες για Αγρίους» που έχουμε δει πρόσφατα στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία του Αργεντίνου Νταμιάν Σιφρόν (original τίτλος, \"\"«Relates Salvajos (Wild Tales, αγγλιστί)», είναι μια κλασική μαύρη κωμωδία, που αφηγείται έξι διαφορετικές ιστορίες, με ήρωες φαινομενικά διαφορετικούς μεταξύ τους, που ωστόσο διαθέτουν ένα κοινό σημείο: Κάποια στιγμή συμβαίνει κάτι στη ζωή τους που τους εξωθεί εκτός ελέγχου, τόσο εκτός, που όσα ακολουθούν είναι απλώς απερίγραπτα. Κι όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο τη σύγχρονη Αργεντινή, με το χάος, την ομορφιά αλλά και την... μεσογειακών αποχρώσεων διαφθορά που χαρακτηρίζει τη δημόσια ζωή... Τα υπόλοιπα δεν σας τα λέμε, για να μην σας το χαλάσουμε. Δώστε ραντεβού στο Φεστιβάλ (προβάλλεται αύριο Παρασκευή, 19/9, στις 18.00 στο IDEAL) είτε αργότερα στις αίθουσες με αυτήν την ταινία, σε παραγωγή, μεταξύ άλλων, του Πέδρο Αλμοδόβαρ και δεν θα χάσετε. Στα συν και η υπογραφή στη μουσική του αγαπημένου, εδώ στην Ελλάδα, συνθέτη Γκουστάβο Σανταολάγια.
 
Όπως είχε πει άλλωστε και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, προλογίζοντας λίγο νωρίτερα, είναι πολλές οι ομοιότητες που βρίσκει κανείς με τους Αργεντίνους παρακολουθώντας την. Και οι παρευρισκόμενοι μάλλον συμφώνησαν μαζί του, αφού το γέλιο πήγε σύννεφο, και στο τέλος όλοι αποχωρούσαν εύθυμοι.
 
Λίγο νωρίτερα ο ίδιος είχε πάρει το μικρόφωνο για να σημάνει την έναρξη του φεστιβάλ, δηλώνοντας ότι φέτος σκοπός τους είναι μας... μπερδέψουν. Ευχάριστα, εννοείται και ελπίζουμε. Ο πάντα άμεσος και ευφάνταστος στους χαιρετισμούς του, διευθυντής, έκανε μια σύντομη αναφορά στην πλούσια ιστορία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας αλλά και στα 25 χρόνια του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, και ειδική μνεία στον Γιώργο Τζιώτζιο, που τα εμπνεύσθηκε αμφότερα, και που μπορεί να «έφυγε» πριν μερικά χρόνια, αλλά είναι πάντα παρών στον κόσμο του κινηματογράφου, και ιδιαίτερα τις μέρες αυτές του Σεπτεμβρίου. Εκανε και αστεία με τους παρευρισκόμενους Κωνσταντίνο Τζούμα, Διονύση Φωτόπουλο, Θέμιδα Μπαζάκα και Γιώργο Χρανιώτη, ενώ έδωσε και το motto της φετινής διοργάνωσης: «Frame – Light – Motion», αντιπαραθέτοντάς το με την τάση του σύγχρονου σινεμά να θέλει συχνά να ξεφεύγει από αυτό το βασικό τρίπτυχο. Εκλεισε με τη ρήση του συγγραφέα, σκηνοθέτη και κριτικού κινηματογράφου Χρήστου Βακαλόπουλου: «Να έχουμε τη δύναμη να κοιτάμε κατάματα το αιώνιο που αλλάζει μορφές». Το δε βίντεο που είχε ετοιμάσει η ομάδα του φεστιβάλ, μας θύμισε πόσο ζωντανό και σημαντικό event είναι οι Νύχτες Πρεμιέρας για την πόλη μας. Χρόνια τώρα είναι ένας από τους λόγους που μας επιτρέπουν να επιστρέφουμε μετά την καλοκαιρινή φυγή στα καθημερινά, με λιγότερη μελαγχολία... Και με ανυπομονησία για το τι θα δούμε και φέτος. Τη στιγμή, δε, που ακούστηκε δυνατά το «Common People» των Pulp, με αφορμή την προβολή φέτος του ντοκυμανταίρ “PULP: A film about life, death and supermarkets” (Παρασκευή 26/9 – Δαναός 1 & Σάββατο 27/9 – Δανός 2), ήμασταν έτοιμοι να σηκωθούμε και να αρχίσουμε τους χορούς μέσα στο Μέγαρο, ορισμένοι. Δεν το κάναμε αλλά επιφυλασσόμαστε! Το φεστιβάλ έχει μόλις ξεκινήσει, κι εμείς θα σας ενημερώνουμε τακτικά, με τις προτάσεις μας και διάφορα νέα από όσες δημοσιογραφικές και λοιπές προβολές προλάβουμε να παρακολουθήσουμε. Και λέω όσες, γιατί φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας έχουν πολύ πλούσιο πρόγραμμα. Δείτε το αναλυτικά εδώ: http://goo.gl/qrPJ8j Και φυσικά στο website του φεστιβάλ, www.aiff.gr
 
Αυτά προς το παρόν, μείνετε συντονισμένοι στο e-tetRadio για περισσότερα και… enjoy the magic!