Αποκάλυψη: η κλειστή λίστα καλεσμένων στη γιορτή του Τρίτου Προγράμματος

Αποκάλυψη: η κλειστή λίστα καλεσμένων στη γιορτή του Τρίτου Προγράμματος
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μία γιορτή παρωδία για τα 60 χρόνια του «Τρίτου Προγράμματος». Αυτός δεν ήταν εορτασμός, αλλά κηδεία! Μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και διοργάνωσε η... κυβερνητική τηλεόραση για τα 60 χρόνια του Τρίτου Προγράμματος! 

22 Σεπτεμβρίου 2014
Ή, πιο σωστά, ήταν η γιορτή που οργάνωσε ο Χρίστος Παπαγεωργίου για να τιμήσει μέσω των 60χρονων του Τρίτου την προ διμήνου ανάληψη των καθηκόντων «συμβούλου του Προέδρου επί του Τρίτου Προγράμματος». Διότι, μία ματιά στα ονόματα όσων αποδέχτηκαν την πρόσκληση (ανεξαρτήτως αν τελικά πήγαν) αποδεικνύει πώς είδηση δεν είναι οι... παρουσίες (χωρίς αυτό να σημαίνει πώς σ΄αυτές δεν συμπεριλαμβάνονταν και ορισμένες επιφανείς προσωπικότητες του επιχειρηματικού αλλά και του πνευματικού, καλλιτεχνικού και δημοσίου βίου). Είδηση είναι οι χαρακτηριστικές απουσίες θεσμών και ανθρώπων που δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν είχαν προσκληθεί...
(πατήστε το κουμπί pop out στο παράθυρο παραπάνω για να δείτε τις λίστες σε πλήρη ανάπτυξη)
 
Ποιοι λείπουν; Είχαν κληθεί; Ποιοι πήγαν; 
 
-Το ιστορικό παρελθόν του Τρίτου Προγράμματος; Και ναι το μυαλό μας πάει πρώτα στον Μάνο Χατζιδάκι, στην ιστορική ομάδα του, φυσικά και στο γιο του. Από τον κατάλογο απουσιάζει όμως ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Λένα Πλάτωνος, η Σαββίνα Γιαννάτου, ο Νίκος Κυπουργός, ο Αντώνης Κοντογεωργίου, η Μαριανίνα Κριεζή, ο Σπύρος Σακκάς κ.ά. Απουσιάζουν επίσης όλοι οι Χατζιδακικοί «μαθητές» όπως οι Γιώργος Κουρουπός, Μιχάλης Γρηγορίου και οι νεώτεροι όπως ο Μίλτος Λογιάδης;
-Οι περισσότεροι επίσημοι φορείς που συνδέονται με τον χώρο της συμφωνικής μουσικής στην Ελλάδα, χώρο που κατεξοχήν εκπροσωπείται ραδιοφωνικά από το Γ΄ Πρόγραμμα; Δεν βλέπουμε πάντως ανάμεσα στα ονόματα εκπρόσωπο της Κ.Ο.Θ., της Καμεράτα, της ανασυσταθείσας Ορχήστρας των Χρωμάτων, του Μεγάρου Μουσικής κλπ.
-Οι σημαντικοί σύγχρονοι εκφραστές κι ερμηνευτές της λόγιας ελληνικής μουσικής; Από τους συνθέτες Θεόδωρο Αντωνίου, Γιώργο Κουμεντάκη κλπ. έως τους μεγάλους Έλληνες μαέστρους και (με 2-3 σημαντικές εξαιρέσεις όπως είναι η Μπακοπούλου ή η Αγραφιώτη) τους σολίστ; 
-Οι σημαντικοί εκφραστές του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, χώρου που επίσης συνδέθηκε κατά καιρούς με το Γ΄Πρόγραμμα; Αν εξαιρέσει κανείς τον Δημήτρη Παπαδημητρίου (που συνδεόταν άλλωστε και «οργανικά» με το προηγούμενο ραδιοφωνικό καθεστώς της ΕΡΑ, αλλά δεν πήγε στην εκδήλωση, ούτε αυτός) και τον Χρήστο Λεοντή, το έντεχνο απουσιάζει.
-Το σύνολο της μουσικοκριτικής; Μόλις τρεις μουσικοκριτικοί φαίνονται στη λίστα, ενώ στον Τύπο δρουν και δημοσιεύονται τουλάχιστον 15.
-Το σύνολο του Τύπου; Αναμφισβήτητα η παρουσία των προσκεκλημένων  της «Δημοκρατίας» της «Ημερησίας», του «Ελεύθερου Τύπου», της «Καθημερινής» και του περιοδικού «Αθηνόραμα» εκπροσωπούν ένα ισχνότατο ποσοστό, ενώ είναι χαρακτηριστική η απουσία ρεπόρτερ του πολιτιστικού και δημοσιογραφων που ασχολούνται με τα ΜΜΕ.
-Με ορισμένες εξαιρέσεις οι άνθρωποι των τεχνών και του πνεύματος. Δεν υπήρξε ραδιοσταθμός που να συνδέθηκε περισσότερο με το πνεύμα, τις τέχνες και γενικά τον πολιτισμό από το Γ΄ Πρόγραμμα. Κι όμως είναι ζήτημα αν μετράμε δέκα ανάλογα ονόματα σε μια λίστα που σε άλλες εποχές θα ήταν λογικό να καταμετρά πολύ-πολύ περισσότερα.
-Στις προσκλήσεις μεγάλες παραλείψεις ήταν, επίσης, α) οι σημερινοί παραγωγοί του Τρίτου α) άνθρωποι του ραδιοφώνου της ΝΕΡΙΤ
 
Σημειώστε επίσης πως δεν έδωσαν το παρών, αν και προσκλήθηκαν, όλα τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου και του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ. 
Συμπέρασμα; Οι περιορισμένες παρουσίες και κυρίως οι βροντερές απουσίες θα έπρεπε να προβληματίσουν τους ιθύνοντες. Απέναντι στη νέα ελληνική τηλεόραση της κυβέρνησης και στα ραδιόφωνά της οι περισσότεροι παραμένουν επιφυλακτικοί: Για τους θεατές και τους ακροατές το επιβεβαιώνουν και τα ποσοστά τηλεθέασης και ακρόασης. Για τους υπολοιπους είναι ενδεικτικότατος ο παραπάνω κατάλογος των απουσιών. Πολλοί προφανώς δεν προσκλήθηκαν, πάρα πολλοί προφανώς δεν πήγαν κι αυτό το «φτύσιμο» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ούτως ή άλλως δυσοίωνο μέλλον της ΝΕΡΙΤ….   
Από τη ΝΕΡΙΤ μας είπαν πως οι θέσεις ήταν περιορισμένες, μόλις 135, που να χωρέσουν όλοι. Είχαν καλέσει και ακροατές συν τοις άλλοις. 
Γενικώς μια εντελώς απαξιωμένη, παρακμιακή και καταθλιπτική κατάσταση-επέτειος, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, εάν έχετε την υπομονή να παρακολουθήσετε το  βίντεο της γιορτής - ΕΔΩ.    
 
Για τα οικονομικά της εκδήλωσης θα τα πούμε σε επόμενο post μας. Όπως και για τα δρακόντια μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν. Κάποια ερωτήματα επιζητούν απάντηση.