Θα είναι πιο αξιόπιστες, πλέον, οι μετρήσεις;

Θα είναι πιο αξιόπιστες, πλέον, οι μετρήσεις;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νέα μέθοδο μέτρησης ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών ξεκινά τις επόμενες ημέρες η Bari-Focus με τις ευλογίες της ΕΙΙΡΑ (είναι η ένωση των ιδιοκτητών ραδιοφώνων) και πάντοτε υπό την εποπτεία της ΑΕΜΑΡ, που φροντίζει για τη σωστή τήρηση των κανόνων. 

23 Οκτωβρίου 2014
Νέα δείγματα πληθυσμού, ανανέωση της λίστας των τηλεφώνων που καλεί η εταιρεία μέτρησης (μπαίνουν και τα 211-, 212- κ.ο.κ.), διαφορετικό ερωτηματολόγιο κ.ο.κ. Απαραίτητη η ανανέωση. Πιλοτικά και για τέσσερις εβδομάδες η μέτρηση θα γίνεται με δύο τρόπους, τον καινούργιο αλλά και τον παραδοσιακό, μέχρι να διορθωθούν οι όποιες αβλεψίες και να λυθούν οι δυσλειτουργίες.
 
Οσο για τα κινητά τηλέφωνα, που αποτελούν πάγιο αίτημα πολλών ραδιοφωνικών σταθμών (να καλεί η Bari Focus όχι μόνο σε «σταθερά» τηλέφωνα, αλλά και σε «κινητά»), εισέρχονται κι αυτά στη μεθοδολογία από αρχές Ιανουαρίου. Το ποσοστό των κινητών βέβαια δεν θα είναι μεγαλύτερο από το 10-15% του συνόλου των ερωτηθέντων και θα υπάρχει και μια δικλίδα ασφαλείας: θα καλούνται μόνο όσοι κάτοχοι κινητών δεν διαθέτουν σταθερή τηλεφωνική γραμμή. Είναι ένας τρόπος ώστε να αποφευχθούν οι διπλοεγγραφές.
 
Η κλήση σε κατόχους κινητών τηλεφώνων ήταν, όπως σας είπαμε, πάγιο αίτημα πολλών ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι κατά καιρούς αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των μετρήσεων ακροαματικότητας. Παράδειγμα το «Βήμα 99,5» που απέχει από τις μετρήσεις κι ένας λόγος της αποχώρησής του, όπως υποστήριζαν οι ιθύνοντές του, ήταν και αυτός. Τα κινητά λοιπόν μπαίνουν στις μετρήσεις. Ωστόσο τίθεται ένα ζήτημα και μένει να δούμε πόσο σημαντικό θα αποδειχτεί. Καλώντας σε στο κινητό σου τηλέφωνο μπορούν να σε βρουν οπουδήποτε, από τη δουλειά έως τον δρόμο να οδηγείς, από μια δημόσια υπηρεσία έως και σε ένα καφέ με φίλους. Πρώτον, πόσο πιθανόν είναι να έχεις τη δυνατότητα να απαντήσεις σε μια μέτρηση που διαρκεί ένα 10λεπτο περίπου; Και, δεύτερον, ακόμα κι αν θα απαντάς εν τέλει, πόσο βιαστικά και «ξεπέτα» θα το κάνεις; Αντιθέτως, όταν σε καλούν στο σπίτι και δέχεσαι να συμμετάσχεις στην έρευνα (οι αρνήσεις όπως μαθαίνουμε όλο και αυξάνονται), είναι ευνόητο πως απαντάς πιο σωστά και πιο ήρεμα.
 
Το «Βήμα 99,5» πάντως θα επανέλθει στις μετρήσεις ακροαματικότητας, ενώ φαίνεται να αποχωρεί ο «Alpha 98,9» που έτσι κι αλλιώς πηγαίνει άπατος. Την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε και το αυτοδιαχειριζόμενο «Nitro 102,5» στο παιχνίδι. Ο «Αθήνα 9,84», το «Κανάλι 1», ο «Orange 93,2» και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ (συγγνώμη της ΝΕΡΙΤ) παραμένουν εκτός μετρήσεων.
 
Κατά καιρούς αρκετοί εξέφρασαν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των μετρήσεων. Κυρίως εκείνοι που δεν είναι ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα - εσχάτως διαφώνησε και ο «105,5 Στο Κόκκινο». Αλλά ποτέ, ουδείς, απέδειξε οτιδήποτε. Να ανακαλύψει κάποια λαθροχειρία λόγου χάριν. Κάποια επέμβαση. Οπότε;

(Από το έντυπο «τετΡΑΔΙΟ» στην Εφημερίδα των Συντακτών)