ΕΡΤ: Κάποιοι θα δούλευαν και τσάμπα, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση

ΕΡΤ: Κάποιοι θα δούλευαν και τσάμπα, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ποιο θα είναι το μέλλον του Κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα όταν θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ΟΚ θα ονομαστεί ΕΡΤ και μετά;

22 Ιανουαρίου 2015
Του Γιάννη Κουλουκάκου
 
Έχουμε τα εξής δεδομένα: Οι απολυμένοι θα γυρίσουν πίσω (έτσι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δλδ). Αυτοί οι οποίοι έμειναν στην ΝΕΡΙΤ θεωρούνται προδότες. Μπάχαλο μοναδικό θα γίνει. Η πρόταση μου είναι η εξής και χρίζει βέβαια και αμφισβήτησης και κριτικής. Αρχικά θα πρέπει η ΝΕΡΙΤ να μείνει ανοιχτή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Δεν χρειάζεται η επίδειξη δύναμης σε ένα θέμα όπου οι εμπλεκόμενοι από κάθε πλευρά είναι πληγωμένοι βαθιά.
 
Θα πρέπει να γίνει δημόσιο κάλεσμα στους απολυμένους της ΕΡΤ να κάνουν αίτηση για να επαναπροσληφθούν. Κάποιοι έχουν βρει ήδη δουλειές στον ιδιωτικό τομέα και μπορεί να μην ενδιαφέρονται πια να γυρίσουν πίσω. Όσοι δεν ενδιαφέρονται θα πρέπει να αποζημιωθούν (αν δεν έχουν ήδη αποζημιωθεί γιατί η τελευταία ενημέρωση μου ήταν ότι δεν έχουν γίνει εκκαθαρίσεις). Όσοι επιστρέφουν να επιστρέψουν με ξεκάθαρους όρους αρχικά (παλιές συμβάσεις και αποκλειστική συνεργασία με την ΕΡΤ). Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι.
 
Μετά λοιπόν θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος με το συνδικαλιστικό όργανο της ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ) και να πάνε για εκλογές ΑΜΕΣΑ. Θα πρέπει ο φορέας των εργαζομένων να είναι φρέσκος. Να έχει αέρα ανανέωσης και όχι αέρα διχόνοιας ανάμεσα σε όσους έμειναν στη ΝΕΡΙΤ και όσους πήγαν στην ΕΡΤ. Το τελευταίο και πιο δύσκολο κομμάτι είναι η αξιολόγηση. Είναι προφανές ότι δεν έφυγαν όλοι οι καλοί από την ΕΡΤ και πήγαν στη ΝΕΡΙΤ ούτε το αντίστροφο. Και επειδή προφανώς και θα έχουν προσληφθεί άνθρωποι οι οποίοι δεν προϋπήρχαν στην ΕΡΤ και μεταπήδησαν στην ΝΕΡΙΤ αλλά βρήκαν στη ΝΕΡΙΤ μεροκάματο σε μια δύσκολη περίοδο θα πρέπει να αξιολογηθούν δίκαια. Όταν είχα μιλήσει με τον Πάνο Χρυσοστόμου σε αφιέρωμα που κάναμε στον trollradio.gr για την ΕΡΤ μου είχε πει τα εξής: «Αν μας έλεγε κάποιος ότι ΑΥΤΟ είναι το budget μας και θα πρέπει με αυτό να βγάλετε το πρόγραμμα θα κάναμε έναν επιμερισμό και θα βγάζαμε με τα ίδια χρήματα και τα 5 ραδιόφωνα. Κάποιοι θα δούλευαν και τσάμπα, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».
 
Θα πρέπει λοιπόν να οριστεί το budget και να γίνει συνάντηση με τη νέα διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (η οποία, αν το αποφασίσουν οι εργαζόμενοι μπορεί να είναι ίδια με την παλιά, αλλά νεοεκλεγμένη) και να γίνει μια αξιολόγηση των θέσεων που χρειάζονται και τα χρήματα που θα διατεθούν για αυτές τις θέσεις. Τέλος καλό θα ήταν στην Διοίκηση πλέον της ΕΡΤ να ορίζεται και μέλος που θα επιλέγεται κατευθείαν από τους εργαζόμενους. Για να μην υπάρχει στο μέλλον η δικαιολογία ότι φοβόταν κάποιος να μιλήσει για να μην απολυθεί. Να έχει ο κάθε δημοσιογράφος την ευθύνη για όσα κάνει και όσα λέει. Να μην φοβάται να πει την αλήθεια ακόμα κι αν αυτή θίγει την κυβέρνηση.
 
Προσωπικές απόψεις από κάποιον που δεν δούλεψε ποτέ στην ΕΡΤ και επομένως μπορεί να λείπουν από την «φαρέτρα» μου χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορεί να ανασυνταχθεί