Τα ερτζιανά υπό κατάληψη

Τα ερτζιανά υπό κατάληψη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Όταν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, καταλαμβάνονται (συνήθως) από αντιεξουσιαστές και αλληλέγγυους...

27 Μαρτίου 2015
Αναμφισβήτητα, η εν εξελίξει ακόμα κατάληψη στον 105.5 Στο Κόκκινο, είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, στα ερτζιανά της Αθήνας. Οι αντιεξουσιαστές διανύουν ήδη την πέμπτη μέρα παραμονής τους στις εγκαταστάσεις του Κόκκινου στην οδό Σαρρή 19, παρά το «κόψιμο» του προγράμματος που εξέπεμπαν, τόσο από τους 105.5 FM όσο και από το διαδίκτυο (παίζουν με δικό τους live streaming).

Το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν είναι το μοναδικό που βρέθηκε υπό κατάληψη τα τελευταία χρόνια. Κατά καιρούς έχουν καταληφθεί ουκ ολίγα ραδιόφωνα, κυρίως ενημερωτικά αλλά και μουσικά. Παρακάτω, μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
 
Real FM 97.8: Τουλάχιστον δύο φορές, τα τελευταία 5 χρόνια, ο αέρας του Νο.1 ραδιοφώνου της πόλης, έχει καταληφθεί από αναρχικούς. Και συμπτωματικά, στην εκπομπή του Γιώργου Γεωργίου! Την πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2010, αναρχικοί εισέβαλαν στο στούντιο στο Μαρούσι, και ζήτησαν να μεταδοθεί ηχογραφημένο κείμενο διάρκειας 26 λεπτών, ως ένδειξη συμπαράστασης στους τότε συλληφθέντες του «Επαναστατικού Αγώνα». Με την λήξη της ανάγνωσής του, οι αλληλέγγυοι αποχώρησαν χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις.
Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013, αντιεξουσιαστές εισέβαλαν ξανά στο στούντιο του σταθμού και ζήτησαν από τον Γ. Γεωργίου, να μεταδώσουν μήνυμα συμπαράστασης, προς τους συλληφθέντες της βίλας Αμαλία, του κτιρίου Σκαραμαγκά και της ΑΣΟΕΕ. Μισή ώρα μετά την εισβολή αποχώρησαν υπό την παρουσία αστυνομικής δύναμης γύρω από τις εγκαταστάσεις και αφού τους προστάτευσαν οι ιθύνοντες του σταθμού.
 
Flash 96: Ο νυν αυτοδιαχειριζόμενος ενημερωτικός σταθμός ήταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο «αγαπημένος» των καταληψιών. Ειδικά την προηγούμενη δεκαετία, οπότε και λόγω των συχνών αλλά ολιγόλεπτων ως επί το πλείστον παρεμβάσεων, από συλλόγους καταλήψεων αρκετών σχολών, σύμφωνα με το Athens Indymedia, ο σταθμός παρακολουθούνταν συνεχώς από την αστυνομία. Μάλιστα, σε μια από τις καταλήψεις που έγινε τον Ιανουάριο του 2007, 10 λεπτά μετά την κατάληψη του αέρα, άλλαξε το σήμα ροής του Flash, προκειμένου να διακοπεί η αναμετάδοση των μηνυμάτων των «αλληλέγγυων» -εδώ το σχετικό ηχητικό.
Η τελευταία κατάληψη στον Flash 96 έγινε τον Ιανουάριο του 2012, όταν την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, τότε, μπήκαν στο στούντιο και διάβασαν μηνύματα υπέρ των συλληφθέντων του Επαναστατικού Αγώνα -εδώ η συνέντευξη που έδωσαν αργότερα, στον Σπύρο Χαριτάτο και τον Flash.
 
Rock FM 96.9: Αυτό είναι «αγαπημένο» μουσικό ραδιόφωνο των καταληψιών. Πριν τον αναλάβουν οι Αττικές Εκδόσεις, και μετακομίσει στο κτίριο του Star στην Κάτω Κηφισιά, οι εγκαταστάσεις του στο Μαρούσι είχαν γίνει «πόλος έλξης» για τους αντιεξουσιαστές, καθώς ο αέρας του, κατελήφθη τουλάχιστον τρεις φορές (το 2003, το 2006 και το 2008) μέσα σε διάστημα 5 χρόνων. 

Σπορ FM 94.6: Το αθλητικό ραδιόφωνο του ομίλου ΣΚΑΪ, πλέον, έχει δεχθεί ουκ ολίγες «παρεμβάσεις» από αλληλέγγυους - πέντε(!) τον αριθμό, τα τελευταία 7 χρόνια. Με τα αιτήματα των καταληψιών να αφορούν απελευθερώσεις κρατουμένων και αλλαγή συνθηκών διδασκαλίας στις πανεπιστημιακές σχολές. Μια από αυτές τις καταλήψεις, που αφορούσε την υπόθεση των Πυρήνων της Φωτιάς, οδήγησε την ομάδα αντιεξουσιαστών που την πραγματοποίησε, σε δίκη. Η πιο πρόσφατη κατάληψη στον Σπορ FM έγινε μόλις τον περασμένο Ιούνιο, όταν 25 αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στο στούντιο του σταθμού, την ώρα των Αντώνη Πανούτσου και Αντώνη Καρπετόπουλου, δηλώνοντας την αντίθεσή τους «στις ειδικές συνθήκες κράτησης και τις φυλακές τύπου Γ'» όπως ανέφεραν στο Athens Indymedia.