Ένα σωστό ενημερωτικό ραδιόφωνο

Ένα σωστό ενημερωτικό ραδιόφωνο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του, (πρέπει να) είναι τα αντανακλαστικά. Να είναι «alert» 24 ώρες το 24ωρο, στην καρδιά των γεγονότων, με άμεση και σωστή πληροφόρηση -και όχι παραπληροφόρηση, όπως συμβαίνει σε αρκετά ΜΜΕ. 

30 Απριλίου 2015Όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν σήμερα ενημερωτικά ραδιόφωνα στην Ελλάδα, που δεν πληρούν έστω τα περισσότερα από τα παραπάνω, είτε τώρα είτε στο παρελθόν, τα τελευταία χρόνια όμως έχουν μειώσει αισθητά την παρεμβατικότητά τους, λόγω του πιο χαμηλού... κόστους λειτουργίας αλλά και των απολύσεων στο προσωπικό τους. Ορισμένα από αυτά μάλιστα έκλεισαν, όπως ο πάλαι ποτέ κραταιός ΑΝΤ1 97.2 και ο «902 Αριστερά στα FM». Δεν πρέπει να είναι τυχαίο άλλωστε, το ότι στην πρώτη δεκάδα των ακροαματικοτήτων εμφανίζονται μόνο δύο ενημερωτικά ραδιόφωνα (με μεγάλη διαφορά από το τρίτο).

Το καλό παράδειγμα δείχνει μέχρι στιγμής ένας ραδιοφωνικός σταθμός των Η.Π.Α. Εδώ και μερικά 24ωρα, στην Βαλτιμόρη είναι σε εξέλιξη σοβαρά επεισόδια, με καταστροφές σε κτίρια της πόλης, μετά τον θάνατο του Freddie Gray, ο οποίος πέθανε από άγνωστα αίτια μετά την σύλληψή του από τους αστυνομικούς της περιοχής. Ένας από τους τοπικούς ενημερωτικούς σταθμούς της πόλης, ο WBAL-AM, από την στιγμή που ξέσπασαν τα επεισόδια έχει διακόψει την κανονική ροή του προγράμματός του και μεταδίδει live όλο το 24ωρο τις εξελίξεις εντός της πόλης. Το δημοσιογραφικό του επιτελείο είναι μοιρασμένο ανάμεσα στο στούντιο του σταθμού (οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο των συγκρούσεων) και σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης, με live ανταποκρίσεις. Παράλληλα ο WBAL-AM ανεβάζει σε real time τις όποιες εξελίξεις και στο twitter του, ενημερώνοντας έτσι και το κοινό των social media. Στο ίδιο μοτίβο και ο αδερφός του μουσικός σταθμός WIYY/98 Rock, ο οποίος μεταδίδει ανά τακτά χρονικά διαστήματα πληροφορίες και εξελίξεις, που σχετίζονται με τα επεισόδια της Βαλτιμόρης.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο πάντως, υπήρξαν περίοδοι που τα ελληνικά ενημερωτικά ραδιόφωνα ήταν πάντα στην καρδιά των γεγονότων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ΣΚΑΪ 100.3, μέχρι πριν μερικά χρόνια. Μήπως λοιπόν, οι «παραδοσιακοί» ενημερωτικοί σταθμοί να έβρισκαν ξανά τον παλιό καλό εαυτό τους; Ή, για τους νεότερους, να ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα του WBAL-AM, για να κερδίσουν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη του κοινού;