Οι «ιδιοκτήτες» των Εξαρχείων

Οι «ιδιοκτήτες» των Εξαρχείων
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εξαίφνης νεαροί τινές αποφασίζουν ότι τα Εξάρχεια είναι ο «χώρος τους» και απαγορεύεται (!) να τον επισκέπτονται πολιτικοί, να πάρουν το δείπνο τους, το ποτό τους... Προφανώς είναι άπηχτο το μυαλό τους ή δεν έχουν σχέση με τη Δημοκρατία ή τις αρχές της Αναρχίας. 

04 Μαΐου 2015
Του Γιώργου Σταματόπουλου
 
Αδυνατώ να κατανοήσω τη συμπεριφορά τους απέναντι στον Γ. Βαρουφάκη και τη σύζυγό του Δανάη όταν τους εξανάγκασαν να εγκαταλείψουν λοιδορούμενοι και προπηλακιζόμενοι εστιατόριο στα Εξάρχεια διότι -λέει- είναι πολιτικοί και δεν έχουν δουλειά στον «χώρο τους». Ιδιοκτήτες χώρου! Ποιος Προυντόν και ποια ιδιοκτησία, που είναι κλοπή και λοιπά. Αποπομπαίοι τράγοι, λοιπόν, οι πολιτικοί και έτσι οι υπόλοιποι που παραμένουμε στην κοινότητα απενοχοποιούμαστε, αποκρύπτουμε τη βία μας και την αδαημοσύνη μας. Τα Εξάρχεια είναι ο ζωτικός τους χώρος; Μα μόνο φασίστες «κατασκευάζουν» τέτοιους χώρους ή λούμπεν συμμορίες γκανγκστερικής κατεύθυνσης (εκμετάλλευσης, αστυνόμευσης και πάει λέγοντας, Καμόρα, Μαφία κ.λπ.).
 
Κάτι πάει στραβά μ’ αυτούς που θεωρούν τα Εξάρχεια «χώρο τους», μάλλον κάτι πολύ άσχημο συμβαίνει. Η «καθαρότητα» και η «ιδιοκτησία» είναι ολοκληρωτικής νοοτροπίας κατασκευάσματα, όπως και η άσκηση βίας σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. «Δράσε ή σκάσε», σου αντιτείνουν συνθηματικά· ναι, αλλά η δράση απαιτεί αντίδραση, δεν είναι πυροτέχνημα ή αυτοϊκανοποίηση. Η αναρχία δεν είναι άσκοπη βία· είναι φιλία και κοινωνική αλληλεγγύη και ανθρωπιά (και αισθητική και ομορφιά και τέχνη και πολιτισμός και κοινωνική δικαιοσύνη, έτσι τουλάχιστον πρέσβευαν όσοι την ενέταξαν στον υγιή κόσμο της σύγκρουσης των ιδεών).
 
* Στη φωτογραφία η Lady Gaga στα Εξάρχεια.