Η «πέμπτη φάλαγγα» της ιδιωτικής τηλεόρασης

Η «πέμπτη φάλαγγα» της ιδιωτικής τηλεόρασης
Ακολουθήστε μας στο Google news

Και να πεις ότι κατέβηκα χθες στην πλανήτη «ιδιωτικά κανάλια»; Όχι. Αντιθέτως, εργάστηκα στην... ελεύθερη τηλεόραση επί 10 χρόνια, χωρίς να υπολογίζεται η θητεία μου στη συνδρομητική.  Αλλά τότε δεν είδα κάτι που να με κάνει να ντρέπομαι, όσο αυτό το σημερινό.

10 Ιουνίου 2015Του Νίκου Παπαδογιάννη

Στην κούρσα της απροκάλυπτης αντιπολιτευτικής λύσσας, την πρωτοπορία έχουν εξαρχής ο ΣΚΑΙ και το ΜΕΓΚΑ. Τα δελτία του ΑΝΤ1 παραείναι παιδική χαρά για να τα πάρει κανείς στα σοβαρά, ενώ στον Star παίζει άμυνα μόνος του -για να περισώσει την προσωπική επαγγελματική του αξιοπρέπεια- ο Νίκος Χατζηνικολάου. Χθες έπιασε τα κανάλια και τα χτύπησε στο πάτωμα σαν χταπόδια: «Κάθε φορά που η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενοχλεί το σύστημα, κάτι της βγάζουν για να την αποδομήσουν. Μία τον βενζινά, μία τις τουαλέτες των αστυνομικών... Δεν είδα όμως να αφιερώνουν ανάλογο χρόνο στην έγκληση Στουρνάρα σχετικά με το θέμα Siemens, ούτε στο έργο της επιτροπής για το χρέος». Τα είπε αυτά, ο Χατζηνικολάου, μέσα από το στόμα του λύκου. Δεν είναι όμως ο ίδιος ενσωματωμένος. Στο δελτίο του Star, εμφανίζεται ως εξωτερικός συνεργάτης: «Εκδότης της εφημερίδας Real News». Οπότε, έχει άνεση κινήσεων. Και δεν είναι και από εκείνους που θα κατεβάσουν τα βρακιά.
 
Ωσπου, κατέφτασε το δελτίο του Star των 4.15 μμ (μακριά δηλαδή από τον ενοχλητικό), για να πάρει τη ρεβάνς. «Παγωμένη υποδοχή επιφύλαξε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στον Αλέξη Τσίπρα πριν από λίγο στις Βρυξέλλες», ενημέρωσε το πανελλήνιο η -άγνωστη σε μένα- παρουσιάστρια. «Το έκανε επίτηδες, για να δείξει τη δυσαρέσκειά του», υπερθεμάτισε από το Βέλγιο ο εκεί ανταποκριτής, Θάνος Αθανασίου. Ωσπου άρχισε να παίζει, πίσω τους, το βίντεο από την «παγερή υποδοχή». Και είδα έκπληκτος τον Γιουνκέρ να καλωσορίζει χαμογελαστός τον Τσίπρα, να τον φιλάει στο μάγουλο, να τον αγκαλιάζει και να τον χτυπάει πατρικά στον ώμο!
 
Τι σόι παγάκια έχουν εκεί στις Βρυξέλλες; Δοκίμασα να τα βάλω στον φραπέ μου, και έγινε αμέσως καυτός τριπλός εσπρέσσο! Επειδή όμως η ξεδιαντροπιά δεν έχει όρια, η παρουσιάστρια το πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Τα πλάνα που βλέπετε είναι από παλαιότερη συνάντηση των ηγετών», ισχυρίστηκε. Τι να ξέρει, η δόλια; Ετσι της είπαν να πει, έτσι είπε. Έλα όμως που το φόντο έγραφε, με πηχυαία γράμματα, «EU-CELAC Summit 2015»; Άλλη τέτοια συνάντηση Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής, δεν έγινε μέσα στο 2015. Το βίντεο ήταν φυσικά σημερινό και άλλωστε δημοσιεύτηκε παντού, λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση. Η οποία, υποτίθεται ότι δεν θα συνέβαινε ποτέ, αφού «ο Γιουνκέρ είναι έξαλλος με τον Τσίπρα, ενώ και οι Μέρκελ-Ολάντ τον αφήνουν σύξυλο». Αυτό ήταν το τροπάριο μέχρι τις 3 μμ. «Εάν μου ζητήσει ο κύριος Τσίπρας να συναντηθούμε, θα το κάνουμε», είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους που τη ρώτησαν.
 
Η κυβέρνηση είναι πελαγωμένη και δεν έχει καμία πιθανότητα να εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος από το πρόγραμμά της. Παγιδεύτηκε αναπόδραστα κάπου ανάμεσα στην ακατάσχετη παροχολογία της και στο δίδυμο τέρας της Ευρώπης και της Ελλάδας.  Ωστόσο, η «πέμπτη φάλαγγα» της εγχώριας ιδιωτικής τηλεόρασης είναι (εξ ημισείας με τους Σαμαράδες και τους Βενιζέλους) ο καλύτερός της σύμμαχος. Ο πολίτης μπορεί να έχει αλαλιάσει από το ανελέητο σφυροκόπημα τόσων ετών, αλλά δεν είναι και τελείως μαλάκας.