Άλκηστις Πρωτοψάλτη, πάντα στο ίδιο παραβάν του ανθρώπου η φύση…

Άλκηστις Πρωτοψάλτη, πάντα στο ίδιο παραβάν του ανθρώπου η φύση…
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην παρακαταθήκη των σπουδαίων τραγουδιών του διδύμου Κραουνάκη-Νικολακοπούλου το «Μαμά Γερνάω» το έχει ερμηνεύσει πρώτη, αναλυόμενη σε δάκρυα, η Τάνια Τσανακλίδου-και όχι εκείνη με την οποία ταυτίσαμε όλα τα πρώτα μεγάλα δισκογραφικά δείγματα γραφής του διδύμου.

31 Αυγούστου 2015
Της Ναταλί Χατζηαντωνίου
 
Πώς το θυμήθηκα τώρα; Διότι φαίνεται πώς (μαμά) γερνάω και παραξενεύω. Και δεν μπορώ να δεχτώ εύκολα αυτό το επικρατούν «τόσα και τόσους έχουμε ανεχτεί, τι σας πειράζει η ανάληψη της θέσης της υπουργού Τουρισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη;»
Εμένα λοιπόν ειδικά αυτή την εποχή με πειράζει και με παραπειράζει. Γιατί;
 
‘ Όχι βεβαίως γιατί αμφισβητώ τον άψογο επαγγελματισμό και το ταλέντο της Πρωτοψάλτη ως ερμηνεύτριας. Ναι ασφαλώς είναι μια σπουδαία ερμηνεύτρια την οποία ταυτίσαμε με αξεπέραστες ερμηνείες των μεγάλων στιγμών του διδύμου Κραουνάκη-Νικολακοπούλου, αλλά και των Σπανού, Μούτση, Ανδριόπουλου, Αντύπα, της Ρεμπούτσικα πιο πρόσφατα (εννοείται ότι δεν περιλαμβάνω σ΄αυτές τα εμπορικά χιτάκια του τύπου «Θωμά είσαι σπίτι» κλπ.). Η εξαιρετική της απόδοση στην τέχνη που έχει αφιερωθεί, δεν την καθιστά, όμως, αυτομάτως και ιδανική υπουργό. Ούτε συμφωνώ με το επιχείρημα της σύντομης και διεκπεραιωτικής θητείας της παρούσας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ενας συνήθως τιμητικός (αλλά και επ΄ αμοιβή) τέτοιος διορισμός σε υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν είναι σ΄αυτή την περίπτωση απαραιτήτως διακοσμητικός. ΟΙ συμφωνίες τρέχουν, οι υπογραφές μπαίνουν ανεπιστρεπτί, το Eurogroup καραδοκεί, η χώρα περνά μία από τις χειρότερες ιστορικά περιόδους της. Συνεπώς; Ακόμα και ο διορισμός των υπηρεσιακών υπουργών δεν μπορεί να υπηρετεί ξανά τη λογική του «έλα μωρέ». Και οι καλλιτέχνες θα έπρεπε πλέον να διαχωρίζουν τη θέση τους από την πρακτική της… πολιτικής σόου-μπιζ που τοποθετεί αναγνωρίσιμους στα ψηφοδέλτια. Θα ήλπιζα μάλιστα ότι οι ίδιοι θα   αρνούνταν να αντιμετωπίζονται ως πολιτικοί «μαϊντανοί». Επιπλέον κάποτε πρέπει να γίνουμε απαιτητικότεροι από όσους αναλαμβάνουν δημόσιες θέσεις ακόμα και τόσο βραχύχρονες. 
 
Εμένα λοιπόν με ενόχλησε ότι:
* Πρώτον η απρόβλεπτη επιλογή της Πρωτοψάλτη έγινε, όπως γράφτηκε, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που την ξερει και την εκτιμά. Γιατί την σκέφτηκε για το υπουργείο Τουρισμού; Διότι η Πρωτοψάλτη είχε στο παρελθόν εργαστεί ως ξεναγός! Μπα; Και η φίλη μου η Βάσω έχει εξαιρετική θητεία ξεναγού και γνώσεις που θα ζήλευαν και οι αρχαιολόγοι, αλλά δεν έγινε υπουργός Τουρισμού έναν κρισιμότατο μήνα για τον τουρισμό (ο Σεπτέμβριος προβλεπόταν προ προκήρυξης εκλογών να είναι ένας ανθηρότατος τουριστικά μήνας, αλλά μετά… ήρθαν οι μέλισσες).
Να επισημάνω πάντως πως αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το όνομα της Πρωτοψάλτη απασχόλησε ευρύτατα τον Τύπο αυτό το καλοκαίρι. Είχε προηγηθεί η εμπλοκή της στην παράσταση των «Τρωάδων» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη από το Εθνικό Θέατρο. Βέβαια μετά την παρέμβαση του ΥΠΠΟ και τις γενικευμένες διαμαρτυρίες για το συμβόλαιο ύψους 63.000 ευρώ το οποίο είχε κλείσει μαζί της ο αποπεμφθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Σωτήρης Χατζακης για τη συμμετοχή της σε όλη την καλοκαιρινή περιοδεία των «Τρωάδων», η ίδια, όπως θα θυμάστε, επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους και αποσύρθηκε από την παράσταση. 
 
* Δεύτερον μου φαίνεται αδιανόητο ότι ήδη από τις πρώτες της δηλώσεις η κυρία Πρωτοψάλτη κατέστησε σαφές ότι αποδέχτηκε την «μεγάλη τιμή» που της έγινε, αφού όμως πρώτα μιλώντας με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ξεκαθάρισε πώς δεν σκοπεύει να αναβάλει όσες συναυλίες είχε προγραμματίσει γι αυτό το διάστημα-συμπεριλαμβανομένης και της περιοδείας της σε ΗΠΑ και Καναδά.. Εκείνος προφανώς τη διαβεβαίωσε ότι δεν χρειάζεται να τις αναβάλλει. Μα μιλάμε μόλις για ένα μήνα καθηκόντων μέχρι τις εκλογές. Και από την ανάληψη μέχρι και την λήξη των καθηκόντων της(μια που οι εκλογές θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου, δεν επηρεάζουν ως εκ τούτου την περιοδεία της στο εξωτερικό που έχει πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη στις 26/9) τρείς συναυλίες είχε η ατζέντα της: Τα περασμένο Σάββατο στο Μαραθώνα με πρωτοβουλία του δημάρχου Ηλία Ψινάκη, στις 7/9 στο θερινό Χάραμα και στις 9/9 στο Βεάκειο. Δεν είναι δα και τρομερή θυσία μία αναβολή. Ούτε καν οικονομική θυσία-μια που οι υπηρεσιακοί υπουργοί αποζημιώνονται.


 
* Τρίτον και κρισιμότερο,  μου φαίνεται ακόμα πιο αδιανόητο για να μην πω απολύτως απαράδεκτο και κατακριτέο ότι, στον οχετό που εξαπέλυσε δημοσίως ο Ηλίας Ψινάκης στη Σαββατιάτικη συναυλία στο Μαραθώνα εναντίον των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επειδή δεν του παραχώρησαν για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης τον χώρο του Τύμβου, η υπουργός Τουρισμού δεν βρήκε να πει μία λέξη!  Αντίθετα κάθησε αδιαμαρτύρητα και άκουσε τον δήμαρχο Ψινάκη να λέει για τα «ξινά» μέλη του Κ.Α.Σ.  και ότι «το πρόβλημα είναι μερικοί κομπλεξικοί και μερικές "αγάμητες" που εμποδίζουν πάρα πολύ την ανάπτυξη της Ελλάδος γενικότερα. Γι' αυτές που είπαμε, θα τις πετάξουμε τον Σπαλιάρα να τις ξεμπουκώσει να ηρεμήσουμε!». Δεν ξέρω τί σύνδεση έκανε ο δήμαρχος Μαραθώνα μεταξύ σεξουαλικών επιδόσεων και… αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Προτού πάντως να γυρίσει καμιά «τσόντα» στον Τύμβο, τον έβαλαν στη θέση του άλλοι, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟ Γιώργου Θωμά («Ναι κ. Ψινάκη η διαχείριση και η χρήση των ιστορικών μας χώρων, παρα τις οποιες ατέλειες εχει το κράτος, είναι σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε σε Δημάρχους που εμπορεύονται τα πάντα..(…)»
 
Όπως και να χει οι μεταξωτές θέσεις θέλουν και επιδεξιότητα. Μάλλον θα το αντιλήφθηκε η υπουργός όταν βρέθηκε να ακούει σιωπηρή το λογύδριο του Ψινάκη που μπορεί να μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ίδια, αλλά δεν δίστασε να τη φέρει σε δύσκολη θέση. Μετά από όλα αυτά εύχομαι στην κυρία Πρωτοψάλτη μια καλύτερη συνέχεια στη θητεία της και κυρίως καλή επιτυχία στις συναυλίες της.