10 χρόνια από τη σιγή του «Ινδιάνου»

10 χρόνια από τη σιγή του «Ινδιάνου»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Jeronimo Groovy 88.9, το μουσικό ραδιόφωνο που «μεγάλωσε» μια ολόκληρη γενιά.

26 Οκτωβρίου 2015
Κατά πολλούς -όχι άδικα, θα λέγαμε- είναι το μεγαλύτερο μουσικό ραδιόφωνο που πέρασε από την χώρα. Κυριαρχώντας στα FM της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, κυρίως την δεκαετία του '90, άφησε με τον δικό του τρόπο το στίγμα του στην νεολαία της εποχής, που είχε μόνιμα καρφωμένη την βελόνα στους 88.9. Πριν 10 χρόνια και έναν μήνα λοιπόν, ο «Ινδιάνος» σίγησε οριστικά.
 
Ξεκίνησε τα τέλη του 1966 από τα μεσαία, ως ένα δημιούργημα των τριών αδερφών Πρωτοπαπά. Κατάφερε να φιλοξενήσει μέσα από τον δίαυλό του νέα παιδιά που έκαναν το ξεκίνημά τους στο ραδιόφωνο, αλλά και πολύ αξιόλογους ραδιοερασιτέχνες της εποχής. 
 


Συνέχισε ακάθεκτος, ακόμα και την περίοδο των διώξεων των πειρατών, την δεκαετία του '80. Ώσπου έρχεται η περίφημη «άνοιξη της ραδιοφωνίας», που ταυτόχρονα σήμανε και μια νέα εποχή για τον JGRS. Στις 14 Αυγούστου 1988 αποκτά άδεια για εκπομπή στα FM, στην «περιθωριακή» όπως έλεγαν τότε οι παραγωγοί του, συχνότητα των 88.9.



Όντας από τα λίγα μεγάλα μουσικά ραδιόφωνα της εποχής, μιας που τότε τα ενημερωτικά είχαν τον πρώτο λόγο, ο Jeronimo Groovy ανεβάζει γρήγορα «στροφές» και αποκτά φανατικό κοινό. Στις ακροαματικότητες του Μαΐου του 1989 επί παραδείγματι ΕΔΩ, ο JGRS ήταν το κορυφαίο ιδιωτικό μουσικό ραδιόφωνο με 5,9% και νούμερο 2 ανάμεσα σε όλους τους μουσικούς σταθμούς, πίσω μόνο από το Δεύτερο Πρόγραμμα. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν ενδεικτικά της δυναμικής του. Όλη η νεανική Αθήνα των 90's ήταν συντονισμένη στους 88.9 FM. Εναρμονιζόταν με τον beat ρυθμό που συνέθεταν οι παραγωγοί και οι DJ του. Τα πάρτι που διοργάνωνε γέμιζαν από κόσμο, ενώ οι συλλογές που κυκλοφορούσε μέσω του (βραχύβιου και ομόσταβλου) Groovy Magazine, γίνονταν ανάρπαστες.







Ήταν επίσης από τα πρώτα μουσικά ραδιόφωνα της εποχής που ανέπτυξαν δίκτυο αναμεταδοτών σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, η Λέσβος κ.α., που συνέχισαν την «παράδοση» της μητρικής συχνότητας.



Ο Jeronimo Groovy δεν έμεινε μόνο στα ερτζιανά. Το 1991 έκανε το μεγάλο βήμα, «ανεβαίνοντας» και στην τηλεόραση, με το Jeronimo Groovy TV. Στελεχωμένο σχεδόν αποκλειστικά από τους παραγωγούς του ραδιοφώνου, ανέβηκε γρήγορα στην λίστα με τα κορυφαία τηλεοπτικά κανάλια της Αθήνας. Παρόλο που ήταν ένα low budget κανάλι, έχοντας ανέκαθεν πολλά προβλήματα στην λήψη του.





Οι παραγωγοί που πέρασαν από τον σταθμό, αμέτρητοι. Τάκης Φωτίου, Ντίμης Κοντορούσης, Νίκος Αδάμου, Στράτος Αγιοστρατίτης, Γιώργος Στάσης, Διονύσης Κλάδης, Νάγια Αποστόλου, Ρίτσα Στάμου, Παναγιώτης Κουνιάκης, Αναστάσης Παπάς, Αλέξανδρος Πέτρακας, Βιβή Παπαστάθη, Θάνος Μαγδαληνός, Βίκυ Χατζάκη, Τάκης Καραγιάννης, Τζένη Κουσουνέλου, Σπύρος Βερτόπουλος, Γιάννης Παρθένιος, Τζίμης Μανωλάκος, Τεό Μιχαηλίδης, Κώστας Μανωλόπουλος, ο (δικός μας) Σπύρος Σεραφείμ κ.α., είναι μόνο λίγα από αυτά. Εκείνο που ξεχώρισε όλα αυτά τα χρόνια στο πρόγραμμα του JGRS ήταν η νυχτερινή του ζώνη. Οι γραμμές άνοιγαν στις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, και οι παραγωγοί με... βάρδιες, συνομιλούσαν με τους ακροατές του σταθμού. Οι υπόλοιπες ψυχαγωγικές εκπομπές του, πάντα σε νεανικό και «χαβαλεδιάρικο» ύφος, κέρδιζαν και αυτές τις εντυπώσεις.







Προς το «Millenium» αρχίζει η κατηφόρα. Ο JGRS βάζει και ελληνικά mainstream κομμάτια στο ρεπερτόριό του, και η επικοινωνία με τον σταθμό, μαζί με τους διαγωνισμούς, γίνονται πλέον μόνο με τα περίφημα «090». Οι αναμεταδότες του στην περιφέρεια σταδιακά βάζουν λουκέτο. Ο Jeronimo Groovy TV κλείνει και πωλείται στον Γιώργο Τράγκα για να γίνει «Κανάλι 10» (το σημερινό Sunny Channel). Ο ραδιοσταθμός χάνει αρκετή από την δυναμικότητά του, λόγω και των αλλαγών αλλά και του ολοένα κι αυξανόμενου ανταγωνισμού στο μουσικό ραδιόφωνο. Οι ακροαματικότητές του κινούνται πλέον στο 4 με 5% κατά μέσο όρο. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2005, τα αδέρφια Πρωτοπαπά «βγάζουν» τον Jeronimo Groovy από την «πρίζα» μετά από 39 χρόνια λειτουργίας, έχοντας πουλήσει τη συχνότητα στον Γιάννη Αλαφούζο.



10 χρόνια μετά, κανένα ραδιόφωνο δεν έχει καταφέρει να στεριώσει στην «καταραμένη» συχνότητα του Jeronimo Groovy. Η οποία άλλαξε εκ νέου ιδιοκτήτη το 2012. Angel FM (2005-2008), Freedom (2009-2011), Play (2012), ξανά Freedom (2013) και τώρα Hit 88.9, από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι σήμερα. Μακάρι τώρα να πάει καλά. Αρκετοί παραγωγοί του «σκορπίστηκαν» σε άλλα ραδιόφωνα, ενώ άλλοι έμειναν στην αφάνεια. Πολλοί τον νοσταλγούν ακόμα, κι άλλοι τον... αντιγράφουν. Μπορεί ο JGRS να έπαψε να λειτουργεί, ο «θρύλος» που τον συνοδεύει όμως είναι ακόμα ζωντανός.