Το ραδιόφωνο γιορτάζει (σήμερα), η ΕΡΑ θυμάται (update)

Το ραδιόφωνο γιορτάζει (σήμερα), η ΕΡΑ θυμάται (update)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με ένα «all star» πρόγραμμα από τα παλιά, θα τιμήσουν όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ την παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου. Είναι 13 Φεβρουαρίου και όλοι οι ραδιοσταθμοί έχουν την τιμητική τους. 

13 Φεβρουαρίου 2016
Με αφορμή λοιπόν τους σχετικούς διεθνείς εορτασμούς, οχτώ μήνες μετά την επαναλειτουργία της, η ΕΡΑ αναβιώνει τις παλιές καλές και ένδοξες εποχές της. Έστω και για μια μόνο μέρα.
 
Σήμερα λοιπόν επιστρέφουν στο Ράδιομέγαρο όλες οι θρυλικές μορφές που πέρασαν από τα προγράμματα της ΕΡΑ και όχι μόνο, από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα, μαζί με ειδικές εκπομπές και αφιερώματα για το ραδιόφωνο. Το «line up» των καλεσμένων, δυνατό. Γιάννης Πετρίδης, Γιάννης Τζαννετάκος, Αλέκος Δραγώνας, Κώστας Μότσης, Γιώργος Τζαβέλας, Μαρίνα Λαχανά, Άκης Έβενης, Ηλίας Ξυνόπουλος, Γιώργος Πολυχρονίου, Δημήτρης Πουλικάκος, Γιώργος Παπαστεφάνου και Αλέξης Κωστάλας και πολλοί ακόμα:

 
 
10:00 Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.
Από τις 10 ως τις 11 θα φιλοξενήσει τον ιστορικό Γιώργο Χατζηδάκη, για μια αναδρομή στην δημιουργία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα και μια συζήτηση για την λειτουργία του μέσου σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Μαζί στο πάνελ θα βρίσκονται και ο Μιχάλης Μεσσήνης και ο Σταύρος Μπένος, πρώην δήμαρχος της Καλαμάτας, για μια αναδρομή σε έναν ραδιοσταθμό που στήθηκε από την ΕΡΑ σε έναν ελαιώνα της πόλης το 1986, για να ενημερώνει τους κατοίκους μετά τον μεγάλο σεισμό που έγινε στην περιοχή.
Κι από τις 11 ως τις 12 θα βρίσκονται στο στούντιο ο Γιάννης Χρυσοβέργης, μέλος του κινήματος για την ελεύθερη ραδιοφωνία, κάνοντας ένα αφιέρωμα στα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή. Τέλος, ο Γιώργος Κουρουπός (πρώην αναπληρωτής διευθυντής) θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο διοικούσε ο Μάνος Χατζιδάκις το Τρίτο, αλλά και την "γέννηση" του ιστορικού Προγράμματος της ΕΡΑ.

12:00 Ανδρέας Παπασταματίου μαζί με τους Γιώργο Τζαβέλα, Γιάννη Τζαννετάκο και Δημήτρη Παπαδημητρίου, συζητούν για δύο ώρες για το ραδιόφωνο χθες, σήμερα και αύριο.

16:00 Δημήτρης Παπαχρήστος και Γιαννάκης Ομήρου, «αναβιώνουν» δύο ιστορικά ραδιόφωνα του 20ου αιώνα -του Πολυτεχνείου και του ελεύθερου ρ/σ της Πάφου αντίστοιχα- συζητώντας για το ραδιόφωνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

17:00 Η (μεγάλη!) επιστροφή του Γιάννη Πετρίδη και του Κώστα Ζουγρή στα στούντιο του Ραδιομεγάρου, σε δίκτυο με το Kosmos, με ένα δίωρο μουσικό αφιέρωμα στο ραδιόφωνο, φιλοξενούμενοι από τον Πάνο Χρυσοστόμου.

19:00 Γιώργος Γούσιας, σε σύνδεση με τον 102 FM της Θεσσαλονίκης, με «μνήμες ραδιοφώνου» και ηχητικά από ελληνικές εκπομπές σε διεθνείς υπηρεσίες όπως η Deutche Welle, το BBC, το Ράδιο Μόσχα, το Ράδιο Πράγα, το Ράδιο Σόφια, το Radio Vaticana και της Φωνής της Αμερικής.
 
Οι εκφωνήσεις των δελτίων ειδήσεων θα γίνουν από ιστορικές ραδιοφωνικές φωνές όπως η Χρύσα Δημητριάδη, ο Κίμων Βρετός, ο Κώστας Γιαλλίνης, ο Αλέκος Δραγώνας και ο Αντώνης Πυλιαρός.

 
 
 
08:00 Σε σύνδεση με το Kosmos, η Ειρήνη Γιανναρά παρουσιάζει το «Musical Caravan» της EBU, με τραγούδια από ραδιόφωνα όλου του κόσμου.
 
10:00 Φεβρωνία Ρεβύνθη, με τραγούδια από την ελληνική παραδοσιακή μουσική

11:00 Αρχοντούλα Πέτρου - Μαρίνα Λαχανά σε ένα ιδιαίτερο ραδιοφωνικό reunion.

13:00 - 20:00 Εκπομπές από τους Μανώλη Νταλούκα, Άκη Έβενη, Ηλία Ξυνόπουλο, Γιώργο Πολυχρονίου, Δημήτρη Πουλικάκο, Θοδωρή Σαραντή και Βασίλη Λούκα.

20:00 - 00:00 Γιώργος Παπαστεφάνου - Αλέξης Κωστάλας σε μια αναβίωση του θρυλικού «Ράδιο Νοσταλγία».

 
 
 
18:00 Κώστας Καναβούρης, Λήδα Δημητρίου και Όλγα Παπά, μεταδίδοντας το ντοκιμαντέρ «Ξαναδιαβάζοντας την Οδύσσεια» που είναι αφιερωμένο στο προσφυγικό θέμα και την μεταναστευτική πολιτική. Επίσης ο Κώστας Καναβούρης θα διαβάσει κείμενά του που αφορούν στο ζήτημα.


 
 
14:00 Μικρόφωνο στα γήπεδα, με τους ιδρυτές του αθλητικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ, Ηρακλή Κοτζιά, Κώστα Μότση και Γιώργο Τζαβέλα.

 
 
 
15:00 Μαρία Κουτσιμπίρη, συζητώντας με ανθρώπους που βρέθηκαν πίσω από τα μικρόφωνα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

 
 
 
11:00 Νατάσα Βησσαρίωνος και Πέτρος Δουρδουμπάκης, αναλύοντας την σημασία των βραχέων, την επικοινωνία με τους Έλληνες του κόσμου, την ιστορία του σταθμού, του πρώτου ρ/σ της χώρας, με καλεσμένους που εργάστηκαν εκεί.