Love Radio 97.5 (παρουσίαση): Εστιάζοντας στην ερωτική μουσική

Love Radio 97.5 (παρουσίαση): Εστιάζοντας στην ερωτική μουσική
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μπορεί το Love Radio να μην ανήκει στους πρώτους-πρώτους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, μια που ξεκίνησε τις εκπομπές του 6-7 χρόνια αργότερα από την εδραίωση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, αλλά στην Αθήνα (και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσω των συνεργαζόμενων σταθμών) είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους. 

06 Φεβρουαρίου 2016
Του Δημήτρη Παπαδόπουλου

Από την πρώτη ημέρα εκπομπής του ακολουθεί σαφή γραμμή προγράμματος και εστιάζει στην «ερωτική» μουσική. Βέβαια, προσωπικά, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ένα τραγούδι είναι ερωτικό μόνο αν είναι αργό στο ρυθμό, αλλά έτσι το αντιλαμβάνεται ο πολύς ο κόσμος (δεν είναι ερωτικό τραγούδι πχ το «Layla»;). 
 
 
Ιδιοκτήτης είναι εξαρχής ο Ανδρέας Κουρής. Ξεκινώντας, το Love Radio απευθύνθηκε στο ίδιο κοινό ηλικιακά με τον Galaxy 92 του τότε, κάνοντας όμως την πολύ έξυπνη κίνηση να μοιράσει το ρεπερτόριό του ανάμεσα στη διεθνή και ελληνική μουσική παραγωγή. Συνέπεια του όλου εγχειρήματος, ήταν η εκτόξευσή του τότε σε πολύ υψηλές ακροαματικότητες. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η μεγάλη μεταγραφή του Νίκου Γκαραβέλα από τον ένα σταθμό στον άλλο, τότε που η εκπομπή του Νίκου άγγιζε ποσοστά ακροαματικότητας στο 13-70, μέχρι και 12% (και βραβεύτηκε ως η καλύτερη ραδιοφωνική εκπομπή στον κόσμο).
 
Στις ημέρες μας ο Love 97.5 παίζει playlist, με εξαίρεση την ελευθερία των παραγωγών να ανταποκριθούν στις αφιερώσεις των ακροατών. Παλιότερα, αν θυμάμαι καλά, υπήρχε μια βάση από την οποία διάλεγαν ελεύθερα τι θα παίξουν στην εκπομπή τους (και μάλιστα με ένα υπερσύγχρονο για την εποχή του σύστημα με barcode). Μεταδίδει ζωντανό πρόγραμμα από τις 6 το πρωί μέχρι τη μία το βράδυ (τις καθημερινές), και απασχολεί παραγωγούς και το Σαββατοκύριακο (αμήν). Εξακολουθεί στο ίδιο μοτίβο με παλιά, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο μαζί. Δυστυχώς, τεχνικά, δεν καλύπτεται από ικανοποιητική μετάδοση στα Νότια προάστια της Αθήνας (κάπου στην Αλίμου αρχίζουν τα προβλήματα). 
 
Ας δούμε αναλυτικά τα «3Μ» του σταθμού (Music, Morning, Marketing), που είναι τα 3 συστατικά επιτυχίας (ή αποτυχίας) ενός σταθμού, κατά διεθνή παραδοχή.
 
MUSIC
Μιλώντας για «ερωτική» μουσική, όπως είπαμε και προηγουμένως, είναι άδικο να αποκλείεις ένα τραγούδι από το airplay επειδή είναι πιο έντονο  σε ρυθμό. Αλλιώς, η μουσική σου είναι «χαλαρή», όχι «ερωτική». Νιώθω, πως ειδικά σε ένα εξειδικευμένο ραδιόφωνο όπως ο Love 97.5, υπάρχουν τεράστια περιθώρια μετάδοσης αξιόλογων τραγουδιών, και ιδανικά θα έπρεπε οι παραγωγοί που θα επιλεχθούν να έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν τις δικές τους επιλογές. Πραγματεύεται ένα από τα ενστικτώδη και βασικά συναισθήματα του ανθρώπου, που είναι ο έρωτας και η μουσική θεματολογία, ακόμα κι αν την περιορίσεις έστω στα «ΤΟΡ 40» τραγούδια, είναι τεράστια.
 
MORNING
Η πρωινή ζώνη του σταθμού, που «οδηγεί» και την ακροαματικότητα της υπόλοιπης ημέρας, είναι αξιοπρεπής και αισιόδοξη. Έχει πολύ σκληρό
ανταγωνισμό και χρειάζεται ιδέες και προσπάθεια. Παρ’ ολ’ αυτά, ο Δημήτρης Ψεματίκας και η Ιωάννα Τσέλιγκα στέκονται με αξιοπρέπεια. Ενημέρωση όσο πρέπει, κεφάτα σχόλια και συνεχείς διαγωνισμοί. Αμέσως μετά, ο Κώστας Κρομμύδας οδηγεί πολύ ευχάριστα το πρόγραμμα μέχρι τη μία το μεσημέρι, που ξεκινάει ένα δίωρο non stop.
 
ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στις 3 το μεσημέρι, αναλαμβάνει ο γνωστός και μη εξαιρεταίος Ποσειδώνας Γιαννόπουλος. Μια παρουσία αγαπημένη εδώ και πολλά χρόνια στη μπάντα των FM. Μου έδωσε την εντύπωση πως έχει τις «μηχανές» του στο ρελαντί, λόγω των μουσικών επιλογών. Ειδικά ο Ποσειδώνας, είναι ένας παραγωγός που αν αφήσεις ελεύθερο, θα μεταδόσει διαμάντια.
17:00-19:00 ακούτε την Κατερίνα Γκαγκάκη. 19:00-22:00 τον Άγγελο Τριάντη. Η βραδινή ζώνη του Love Radio, είναι η εδώ και τρία χρόνια βραδινή ζώνη του Galaxy 92. Μια πολύ έξυπνη κίνηση από την πλευρά του Love να αξιοποιήσει το κενό που δημιουργήθηκε μετά την αλλαγή ύφους του Galaxy. Παρουσιάζει ο Βασίλης Ιωάννου και εκτός απροόπτου, προβλέπω αυτή η κολόνια να κρατάει χρόνια.  Διευθυντής Προγράμματος είναι ο Δημήτρης Ψεματίκας.
 
MARKETING
Ο Love 97.5 είναι από τους σταθμούς που αρέσκονται να έρχονται κοντά με τους ακροατές τους και έχουν ζωντανή παρουσία σε διάφορα κατά καιρούς σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Έτσι, αυτό τον καιρό βρίσκεται στο «Athens Metro Mall», τόσο με παραγωγούς όσο και με εκδηλώσεις καλλιτεχνών που χορηγεί ο ίδιος. Ο σταθμός παίζει επίσης πολύ καλά το παιχνίδι των διαγωνισμών και των δωροθεσιών. Επιβραβεύει την παρουσία του ακροατή στη συχνότητα και δίνει περισσότερη «νοστιμιά» στο πρόγραμμά του. Η παρουσία του στο internet είναι αξιοπρεπέστατη, η σελίδα του ενημερωμένη. Στα κοινωνικά δίκτυα συμμετέχει όσο πρέπει, αν και προσωπικά η θεματολογία του δε με άγγιξε. Εντούτοις, κατι θα ξέρουν περισσότερο οι 283.000 χρήστες που τους αρέσει η σελίδα του σταθμού στο facebook (ενδεικτικά αναφέρω πως τη σελίδα πχ του Kiss FM την παρακολουθούν λιγότεροι από τους μισούς, 137.000). Διαφημιστικά ο σταθμός κινείται πολύ χαμηλά, όπως και υπόλοιποι σταθμοί. Την εμπορική Διεύθυνση έχει η Σμάρω Σιναπλίδου.
 
 
ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ
- Η παρουσία των παραγωγών.
- Τα πολλά jingles (και όχι συνέχεια τα ίδια όπως σε άλλους σταθμούς).
- Οι διαγωνισμοί και η ζωντανή παρουσία του σταθμού στην πόλη.
- Οι συνεντεύξεις καλλιτεχνών.
- Η παρουσία παραγωγών για πολλές ώρες.
- Η ύπαρξη δελτίων ειδήσεων, αν και μουσικός σταθμός.
 
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ
- Η ανεπαρκής κάλυψη των Νοτίων προαστίων.
- Το κενό 13:00-15:00, θα προτιμούσα να ακούσω κι εκεί έναν παραγωγό.
- Το stream του σταθμού. Τεχνικά δεν παίζει σωστά, «κομπρεσσαρισμένα». Εν ολίγοις δεν παίζει το τελικό σήμα όπως ακούγεται στο ραδιόφωνο, αλλά το πρωτογενές αποτέλεσμα της κονσόλας, με συνέπεια να υπάρχουν πολλές ενοχλητικές αυξομειώσεις στην ένταση του ήχου.
- Έτυχε την ημέρα ακρόασης και άκουσα σε διάστημα 6 ωρών δύο φορές το «Moi Lolita» της Alizee. Είναι αυτό ενδεικτικό κακών επαναλήψεων στη μουσική;
- Προσωπικά έχω αλλεργία στα playlist, πιστεύω στους παραγωγούς και την ελευθερία τους στις μουσικές επιλογές. Έτσι, θα έβγαινε και περισσότερο συναίσθημα στον αέρα και ο Love οφείλει να το διαχειριστεί.
 

ΤΕΧΝΙΚΑ
Ο σταθμός παράγει τις λίστες του με το Powergold, και για τη μετάδοση χρησιμοποιεί το Jazler (να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα
έχει δημιουργηθεί από τον Έλληνα Χρήστο Βαλασέλη, και το προτιμούν χιλιάδες σταθμοί ανά τον κόσμο). 
 
Για οποιοδήποτε σχόλιο στα Ελληνικά ή στα «Γαλλικά», εδώ είμαι: [email protected]