Resistance Fest, 2nd Day / Yasmine Hamdan : «Πολύ καλή για να γίνει διάσημη»

Resistance Fest, 2nd Day / Yasmine Hamdan : «Πολύ καλή για να γίνει διάσημη»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι μερικά live που περιμένεις να είναι καθηλωτικά και κάποια άλλα που σε μαγνητίζουν εκπλήσσοντας σε, πιάνοντας σε εντελώς εξ απροόπτου με τη μασέλα κατεβασμένη. Η χθεσινή κεντρική σκηνή του Resistance προσέφερε και τα δύο.

26 Ιουνίου 2016Της Ζωής Νικολάου
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Κατσαρού

Οι Gravitysays_i είναι από τα progressive σχήματα που κάθε ψαγμένος λάτρης της prog θα αγαπήσει το δίχως άλλο, ακόμα κι αν ο μόνος λόγος είναι η μοναδικότητά του. Χθες, για να καταλάβετε, ήταν κάπως «πεσμένοι». Ο κόσμος ήταν λίγος, δημιουργήθηκαν και κάποια τεχνικά προβλήματα. Ε, δε θέλει και πολύ να ξενερώσεις, όταν ετοιμάζεσαι να παίξεις και στραβώνει το πράγμα. Παρόλα αυτά, δεν επηρεάστηκε το ταξίδι. Είναι μια μελαγχολική οδύσσεια η μουσική τους. Θες να αφεθείς, σε προκαλούν να κλείσεις τα μάτια σου, να ανάψεις τσιγάρο, να ερωτευθείς το σαντούρι, τα χορωδιακά φωνητικά. Ακούς το The patterns of Fraud και, ναι, θυμάσαι το άρθρο του Δημήτρη Κανελλόπουλου, που έλεγε «θα ήθελα να πεθάνω σε μια συναυλία». Εν ολίγοις, ακόμα και «πεσμένοι» εισέβαλαν ξανά μέσα μας προκαλώντας τις αισθήσεις μας.

 
Η headliner, δε, της βραδιάς, ήταν το κάτι άλλο. Η Yasmine Hamdan είναι το ζωντανό παράδειγμα του ότι αν δεν έχεις δει κάτι live χάνεις πολλά από την ουσία του. Ένα πλάσμα που συνδυάζει την άγρια ομορφιά και το νόστο για «πατρίδα» αν ήταν αρμένισα θα ήταν όλα πολύ πιο εύληπτα. Όμως κουβαλάει κάτι από τον λιβανικό εμφύλιο, κάτι από φοινικική ρίζα και κάτι από την Ταγγέρη του Τζάρμους. Μια μίξη εξωτικής trip hop και ηλεκτρονικής μυσταγωγίας σε ανεβασμένα decibel. Επαναλαμβάνω, κλείστε το you tube και κάθε είδους ηχογράφησης  •αν δεν τη δείτε live δεν θα μυηθείτε στο χάσιμο του Shouei, στο συναρπαστικό Deny, στη γοητεία του Hal (ακόμα κι αν υπήρξατε εραστές κι αθάνατοι), στην αξιέραστη παρουσία της οπτικά και ηχητικά. Στο Beirut συνειδητοποιήσαμε ότι στο φεστιβάλ υπήρχαν Σύριοι. Και κάπως έτσι, ανατριχιάσαμε για πολλοστή φορά, για ευνόητους λόγους. Μας πήγε βόλτα από τα ηλεκτρόδια ως τα αραβικά «λικνιστικά» και το φεγγάρι παρέμενε εκεί, απέναντί της. Έχει διαλέξει τους μουσικούς που τη συνοδεύουν κι αυτό την κάνει ακόμα πιο θελκτική λόγω της τεχνικής αρτιότητας της μουσικής της. (Αφήστε που είδαμε ξανά δοξάρι σε κιθάρα και αναβίωσε –ελαφρώς- η ανάμνηση των Sigur Ros!) Ξυπόλητη στο stage του Resistance, βγάζοντας ηδονικές κραυγές στα αραβικά, μας άφησε άφωνους, μαγεμένους. 
 
Από τα ομορφότερα βράδια του καλοκαιριού. Απόψε ετοιμαστείτε για Asian Dub Foundation (για το κλείσιμο). Αλλαγή σκηνικού. Πλήρης αλλαγή, όμως! Ραντεβού εκεί!
 
P.S. Μας αρέσει ιδιαίτερα η Katerine Duska αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε να την δούμε όσο κι αν ανυπομονούσαμε. Υποχρεώσεις γαρ.