Patti Smith ή πως το ροκ σε κάνει να ερωτεύεσαι (μία σαν) τη... μάνα σου / γιαγιά σου

Patti Smith ή πως το ροκ σε κάνει να ερωτεύεσαι (μία σαν) τη... μάνα σου / γιαγιά σου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι 72 (update: 70) ετών η Patti Smith αλλά οι γροθιές της ροκ όταν υψώνονται δεν γνωρίζουν ηλικίες. Την κοιτούσα χθες το βράδυ στη σκηνή του Piraeus Academy, την παρατηρούσα και στα matrix του χώρου από την εποχή του Horses (1975!), δηλαδή 40 χρόνια διαφορά, αλλά η φλόγα παρέμενε άσβεστη.

27 Ιουνίου 2016
Έμπλεκα εποχές χθες. Διαβάζω αυτό το διάστημα το «Πάτι και Ρομπερτ», το καταπληκτικό βιβλίο της που τη βρίσκει στην ηλικία των 20 plus, την έβλεπα τώρα εν έτει 2016, ζούσα και τις ιστορίες της από τότε στο μυαλό μου, είχα δηλαδή να ζω μία Patti 100% ολοκληρωμένη. Μαγικό αν σκεφτείτε πως είναι η αγαπημένη μου ερμηνεύτρια και συνθέτις. 
 
Την άκουσα γα πρώτη φορά από τον Μηλάτο, ένα βράδυ στο κρατικό ραδιόφωνο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Έπαιξε ο Μάκης κάποιο κομμάτι από το Horses (το Land) κι ένας ολόκληρος κόσμος άνοιξε μπροστά μου. Είχε προλάβει ο Πετρίδης να μου ανοίξει με τη σειρά του κι αυτός έναν άλλον κόσμο, εκείνο των Led Zeppelin, παίζοντας ένα απόγευμα το Stairway To Heaven. Έτσι είναι το ραδιόφωνο, ιδού η μαγεία του.
 
Την Κυριακή πήγα στην Patti, στο κατ' ευφημισμό ακουστικό show της. Όχι πως δεν υπήρχε ηλεκτρισμός, όχι πως η μπάντα της δεν έπαιξε σε φουλ ένταση, απλώς η διαφορετική αυτή συναυλία της επέτρεψε να δοκιμάσει κι άλλα πράγματα. Να παίξει ένα κομμάτι ας πούμε που έγραψε για την Amy Winehouse. Γεμάτος με καρέκλες ο χώρος, είδαμε τη μισή συναυλία καθιστοί και την άλλη μισή όρθιοι μπροστά στη σκηνή. Το έναυσμα το έδωσε η ίδια η Patti όταν κατέβηκε πρώτη στον κόσμο. 
 
Σχεδόν γεμάτο το Piraeus Academy (και με ζέστη, κάτι δεν δούλευε σωστά και όταν δούλευε έκανε πολύ θόρυβο), μιάμιση ώρα έπαιξε, στο τέλος της έκαναν και... πλάκα οι μουσικοί της, άλλο περίμενε να παίξουν αυτή, άλλο ξεκινούσαν. Κι «έσκαγαν» στα γέλια. Στο τέλος ρώτησε και το κοινό αν γνωρίζει κάποιος να παίζει κιθάρα, βρέθηκε ένα πιτσιρικάς ο Λεωνίδας, τον ανέβασε στη σκηνή, του έδωσε την κιθάρα της και τζάμαραν όλοι μαζί το People Have The Power. Οι φήμες που θέλουν τον Λεωνίδα να είναι ακόμα άυπνος κοιτώντας το ταβάνι, αληθεύουν. 
 
Δίπλα της πάντα ο Lenny Kaye, ο αγαπημένος της κιθαρίστας, αυτός με τον οποίον έπαιξε για πρώτη φορά μαζί σε μία εκκλησία (όπως διαβάζω στο βιβλίο) γύρω στο 1970. Πενήντα χρόνια μαζί οι δυο τους. Αυτό σημαίνει αληθινός σύντροφος, έτσι; Έχουν περάσει από τότε ατελείωτες σχέσεις, γκόμενοι και γκόμενες, εραστές και ερωμένες, άνθρωποι και άνθρωποι. Αλλά η Patti και ο Lenny πορεύονται μαζί. Αυτό ρε γαμώτο σημαίνει σύντροφος. Μία ζωή δίπλα σου. Μία ολόκληρη ζωή.