Τα τραγούδια της εβδομάδας 27/6 – 3/7

Τα τραγούδια της εβδομάδας 27/6 – 3/7
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μπορεί η Ευρώπη να ζει στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, όμως οι ισλανδοί ζουν για τον αποψινό τους αγώνα με την Αγγλία. Οι Sigur Ros επιστρέφουν με νέο τραγούδι, οι Archive, επίσης, πάντοτε πολιτικοί κι οι Portishead μετατρέπουν το SOS των ABBA σε δήλωση κατά του Brexit…

27 Ιουνίου 2016Το τραγούδι της εβδομάδας

Sigur Rós: Óveður
Η κρίση έχει αναπτύξει καλλιεργήσει μία ιδιαίτερη συμπάθεια των ελλήνων προς του ισλανδούς. Ίσως, οι συμπαθείς βορειοευρωπαίοι να αντιπροσωπεύουν όλα αυτά που θα ήθελαν να είναι τώρα οι έλληνες μα δεν τόλμησαν ή δεν κατάφεραν. Οι Sigur Ros βέβαια, ήταν από την αρχή συμπαθείς στο ελληνικό κοινό.
Τα ξωτικά της Ισλανδίας, λοιπόν, επέστρεψαν με ακόμα ένα σκοτεινό ύμνο κι ένα βίντεο με πρωταγωνίστρια μία άστεγη γυναίκα που καταλήγει να πυρπολεί ένα μπαρ.
Λεπτομέρειες περισσότερες δεν γνωρίζουμε προς το παρόν πέραν του ότι το τραγούδι το παρουσίασαν στην πολύ πρόσφατη τουρνέ τους.




Archive – Driving In Nails
Κι αν μιλάμε για αγαπημένους του ελληνικού κοινού τότε οι Archive κατέχουν εξέχουσα θέση. Οι λονδρέζοι επιστρέφουν με νέα δουλειά και χαράς ευαγγέλια για τους πολλούς φίλους τους εδώ.


 
ATO – Notion
Στο ίδιο ύφος, παρότι hip-hop, o επίσης βρετανός ΑΤΟ ηχογραφεί ένα σχεδόν πνιγηρό και αγχωτικό τραγούδι διαμαρτυρίας για τον σημερινό βουτηγμένο στον υπερκαταναλωτισμό τρόπο ζωής που συνοδεύεται από ένα ανάλογου ύφους βίντεο.


 
Metronomy – Night Owl
Μακριά από παρόμοιους προβληματισμούς οι συμπατριώτες του Metronomy μας προσφέρουν το δεύτερο τραγούδι από το αναμενόμενο νέο άλμπουμ τους.


 
Portishead – SOS
Έχει ήδη δύο μήνες που διέρρευσε η διασκευή των Portishead στο classic των Abba και οι αντιδράσεις δεν ήταν και τόσο  θετικές για το αγαπημένο ντουέτο από το Μπρίστολ που έχει σιωπήσει εδώ και πολλά χρόνια. Το τραγούδι από την ταινία High-Rise του Tom Hiddleston ανέβηκε πλέον και επίσημα, λίγο πριν το δημοψήφισμα, με το γκρουπ να παίρνει θέση ενάντια στο Brexit. Μετά τη σπαρακτική ερμηνεία της Beth Gibbons διαβάζουμε το μήνυμα της δολοφονημένης Jo Cox: «We have far more in common than that which divides us».


 
Beyonce – Sorry
Πολύς ο λόγος για το νέο άλμπουμ της Beyonce. Δεν είναι λίγοι αυτοί που, ίσως και βιαστικά, το έχουν χαρακτηρίσει άλμπουμ της χρονιάς. Προσωπικά, μάλλον διαφωνώ, μα η αλήθεια είναι ότι έχουμε να κάνουμε με την καλύτερη δουλειά της.


 
Miles Davis, Robert Glasper - Maiysha (So Long) Extended Version ft. Erykah Badu
Μακριά από την λάμψη της βιομηχανίας του θεάματος η Erykah Badu σε διπλό ρόλο, τραγουδίστρια και σκηνοθέτη, συμμετέχει σε μία ενδιαφέρουσα διασκευή του Robert Glasper στο Maiysha του θρυλικού Miles Davis.


 
The Coathangers - Down Down
Στην Ατλάντα συναντάμε τις Coathangers σε ένα νέο τραγούδι απάντηση των κοριτσιών στον χαρακτηρισμό τους ως girl band. Το βίντεο μοιάζει με ένα φόρο τιμής στα σπουδαία γυναικεία σχήματα των 60s.


 
Allah-Las - Famous Phone Figure
Στη δυτική ακτή και στο Λος Άντζελες, οι Allah-Las, από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες μπάντες, έχουν έτοιμο το τρίτο τους άλμπουμ ηχογραφημένο σχεδόν εξ ολοκλήρου με παλαιά μηχανήματα σε μία προσπάθεια να αγγίξουν έστω και λίγο τη μαγεία των Beach Boys. Δύσκολο έως ακατόρθωτο μα ούτως ή άλλως συμπαθείς.


 
Pill – Medicine
Κι από τη δυτική ακτή στην ανατολική των ΗΠΑ και το Μπρούκλιν, για να συναντήσουμε τους Pill που ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους.