Ραδιοφωνικό «χρηματιστήριο» #4: Τα ποπ και τα λαϊκά

Ραδιοφωνικό «χρηματιστήριο» #4: 
Τα ποπ και τα λαϊκά
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η «μάχη» των ελληνικών mainstream ραδιοσταθμών.

07 Ιουλίου 2016
update: Με αφορμή mail που μας έστειλε ραδιοφωνικός σταθμός, να επισημάνουμε ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2014 (περίπου στο πρώτο τρίτο της έρευνας) η Bari-Focus άλλαξε το σύστημα μέτρησης των ακροαματικοτήτων. Κι ως αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής, ήταν πολλά από τα ραδιόφωνα να χάσουν μέρος της δυναμικής τους, «πέφτοντας» μέχρι και περίπου μια μονάδα, σε σχέση με πριν. Κάποια όμως όχι, όπως ο Λάμψη 92.3. Εξ ου και η (μικρή ή μεγάλη) κάμψη που παρατηρείται σε ορισμένους ραδιοσταθμούς, στους πίνακες που σας παρουσιάζουμε.

#1, #2, #3.
 
Ίσως η κατηγορία με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό στα FM, καθώς τόσο η κορυφή όσο και οι πιο κάτω θέσεις, εναλλάσσονται διαρκώς. Ο λόγος για τα ελληνικά pop/λαικά ραδιόφωνα, που αριθμούν -βάσει, τουλάχιστον, των συμμετεχόντων στις μετρήσεις- πέντε: Ρυθμός 94.9, Sfera 102.2, Derti 98.6, Λάμψη 92.3 και Δρόμος 89.8.
 
Ας ξεκινήσουμε με το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. Ο Ρυθμός 94.9 (με κεραμιδί χρώμα) μόλις περνούσε στη μετά Πουνέντη περίοδο, με τα ηνία να αναλαμβάνει ο Σπύρος Σταμούλης. Ο σταθμός όχι μόνο δεν έχασε την δυναμική του, αλλά κατάφερε να διατηρήσει και να αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με παλιότερα. Πέρσι ωστόσο, υπήρξε μια μικρή «καθίζηση», πέφτοντας κάτω από το 7%, παρόλα αυτά όμως ανέκτησε δυνάμεις τα τελευταία τρίμηνα. Διευθυντής του σταθμού (όπως και του Easy 97.2) είναι ο Αλέξης Καρακατσάνης, με τη Ράνια Κωστάκη (διορθώνουμε) να είναι music director.
 
 
Και πάμε στον Sfera 102.2, του Χάρη Πολίτη. Μετά από μια τεράστια διαφημιστική εκστρατεία κι εκτεταμένες αλλαγές στο πρόγραμμά του, με τη Ράνια Κωστάκη τότε να κρατάει το πάνω χέρι, το πρώην ραδιόφωνο της ΙΜΑΚΟ είχε πάρει τα (πολύ) πάνω του, κοντράροντας στα ίσια τον υπ' αριθμόν ένα ανταγωνιστή του, τον Ρυθμό 94.9. Σταδιακά όμως τα ποσοστά του άρχισαν να πέφτουν, αγγίζοντας το 6%, ενώ πέρσι ξέσπασε... «κρίση» στον Sfera, που έφερε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση του Σταύρου Μπουλιτσάκη από την θέση του διευθυντή. Στην τελευταία τρίμηνη μέτρηση δείχνει στοιχεία ανάκαμψης, ανεβαίνοντας στο 7%.
 
 
Μένουμε στον όμιλο Πολίτη και περνάμε στον Derti 98.6, το πιο λαϊκό ραδιόφωνο της λίστας. Σε σχέση με τον Sfera 102.2 είναι πιο σταθερός στις επιδόσεις του, κινούμενος γύρω στο 6-7%. Από το περσινό καλοκαίρι έμεινε με μόλις μια εκπομπή, κάτι που όπως φαίνεται ίσως να του στοίχισε σε νούμερα μια και τον έριξε κάτω από το 6%. Παρόλα αυτά όμως δείχνει να ανακάμπτει σιγά-σιγά.
 
 
Συνεχίζουμε με τον Λάμψη 92.3, των Αττικών Εκδόσεων και του -γενικού διευθυντή στο σταθμό- Μιχάλη Τσαουσόπουλου. Στα πρώτα τρίμηνα την διεύθυνση είχε αναλάβει ο Μάκης Πουνέντης, μετά από χρόνια συνεργασίας με τον Ρυθμό 94.9, κρατώντας τον σε ένα σχετικά καλό επίπεδο, άνω του 6%. Μετά όμως από τις «χαμηλές πτήσεις» που κατέγραψε, κι έπειτα από διαφωνίες με την διοίκηση, το τιμόνι του ανέλαβε ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος. Ο οποίος, τρόπον τινά, κατάφερε να επαναφέρει τον Λάμψη στα προηγούμενα επίπεδα, ενώ στα τελευταία τρίμηνα έχει μπει σε ανοδική τροχιά.
 
 
Και τέλος ο Δρόμος 89.8, του Star Channel. Ίσως από τους πιο σταθερούς «παίκτες» του ανταγωνισμού, με επιδόσεις από 5,5% ως 7%. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τότε που μετατράπηκε σε ελληνόξενο ραδιόφωνο, πριν έναν χρόνο, κινείται σταθερά γύρω από το 6%, έχοντας ένα πιο πιστό κοινό όπως αποδεικνύεται.