Η «εγκληματίας» καθαρίστρια με το πλαστό απολυτήριο δημοτικού και οι «τιμητές» του Δημοσίου

Η «εγκληματίας» καθαρίστρια με το πλαστό απολυτήριο δημοτικού και οι «τιμητές» του Δημοσίου
Ακολουθήστε μας στο Google news

«There is no alternative, dear», απεφάνθη κυνικά ο χρηματιστής του City στο άκουσμα της «είδησης» πως οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι της γης κατέχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός (3,5 δισ. άνθρωποι) πληθυσμός της,. 

25 Σεπτεμβρίου 2016
 
Σηκώνοντας υπεροπτικά το δεξί του φρύδι, κάρφωσε με το βλέμμα τον επικριτή του που συνέχισε λέγοντας ότι, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο πλούτος αυτών των 62 πλουσιότερων ανθρώπων έχει αυξηθεί κατά 44% από το 2010, ενώ ο πλούτος των φτωχότερων 3,5 δισεκατομμυρίων έχει μειωθεί κατά 41%. «Όποιος είναι ανίκανος να επιβιώσει στον ανταγωνισμό, ας ψοφήσει. Περισσεύει».
 
Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη της Ευρώπης, στην Ελλάδα, μια γυναίκα καταδικαζόταν σε 15 (!) χρόνια κάθειρξης επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού προκειμένου να προσληφθεί ως… καθαρίστρια.  Στο κενό μάλλον έπεσαν τα λόγια της υπεράσπισης, η οποία επικαλέστηκε την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία η γυναίκα μεγάλωσε και ότι το έκανε από ανάγκη να συντηρήσει άμεσα την οικογένειά της, περιλαμβανομένου και τοξικομανούς μέλους. Το δικαστήριο έκρινε ότι η γυναίκα είχε «ιδιαίτερα μεγάλο όφελος» και ότι σημειώθηκε αντίστοιχη ζημία άνω των 150 χιλιάδων ευρώ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. 
-«Ζημία; Δηλαδή πληρωνόταν χωρίς να δουλεύει;» αναρωτήθηκε ο επικριτής.

Την ίδια στιγμή, το «ελληνικό Δημόσιο» (αυτό, που «ζημιώθηκε» από την καθαρίστρια) φερόταν έτοιμο να «παραχωρήσει» μέσω ΤΑΙΠΕΔ την Εγνατία Οδό σε ιδιώτες για 100 εκατ. ευρώ, όταν μόνο τα έσοδα από τους επτά σταθμούς των διοδίων της ξεπερνούν ετησίως τα 50 εκατ. ευρώ.  Ταυτόχρονα, το «ελληνικό Δημόσιο» επικύρωνε τη σύμβαση για την εκποίηση του Ελληνικού, παρόλο που η πραγματογνωμοσύνη που είχε διατάξει ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος  Γ. Δραγάτσης (στους Γ. Αναματερό και Γ. Μελά) μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού το 2014 αποδείκνυε ότι το ακίνητο εκποιείται σε τιμή τουλάχιστον 2,5 φορές κάτω από την πραγματική του αξία.
-«Η καθαρίστρια ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο», τόνισε ο χρηματιστής.
Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2016, το «ελληνικό Δημόσιο», μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ενέκρινε την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. για μόλις… 45 εκατ. ευρώ, δίδοντας μάλιστα και «προίκα» 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020 για την εκτέλεση των άγονων σιδηροδρομικών γραμμών
 
Στο πιο μακρινό 2009, τέσσερα χρόνια μετά τα εγκαίνια του «Mall», τους χώρους του οποίου φέρεται να εκμίσθωνε χωρίς δικαίωμα η εταιρεία Lamda, καθώς το κτίριο ανήκε στον ΟΕΚ, δημοσιευόταν ότι ασκήθηκε δίωξη στο ΔΣ του ΟΕΚ σε βαθμό κακουργήματος για την παραχώρηση των 43 στρεμμάτων χωρίς ανταλλάγματα, με τον ανακριτή να υπολογίζει τη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου σε 243 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση μπήκε κατευθείαν στο αρχείο...
 
-«Η καθαρίστρια ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο», επανέλαβε ο χρηματιστής. 
Και θυμήθηκε ότι οι πλούσιοι και στην Ελλάδα αύξησαν τον συνολικό τους πλούτο κατά 16,7% το 2014, κατά τη Wealth-X.
Πέρα από το ποιος ζημιώνει τελικά το Δημόσιο, είναι θεμελιωδώς προβληματικό ότι το κράτος έθετε ως προϋπόθεση κάποιο πιστοποιητικό τυπικής εκπαίδευσης για να προσλάβει μια καθαρίστρια - διασφαλίζοντας έτσι απλώς τη διαιώνιση του φαύλου κύκλου της φτώχειας. 
 
Στις αρχές του 2016, δημοσιευόταν ότι στην Ελλάδα 30.000 παιδιά, 15-17 ετών, αναγκάζονται πλέον κάθε χρόνο να εγκαταλείπουν το σχολείο - ως επί το πλείστον παιδιά οικογενειών που ζουν υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας, οπότε εγκαταλείπουν το σχολείο για να εργαστούν και να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ταυτόχρονα, έκθεση της Unicef  (2014), κατέγραφε ότι 686.000 παιδιά στη χώρα μας αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.  Ποιος ξέρει αν αυτά τα παιδιά θα διαφύγουν κάποτε της κοινωνικής τους μοίρας ή αν θα αναγκαστούν να παραβούν κάποιο νόμο -όπως η καθαρίστρια- για να επιβιώσουν.
 
Ο χρηματιστής άναψε πούρο. Αναλογίστηκε ότι περίπου 7,6 τρισ.(!) δολάρια από προσωπικό πλούτο βρίσκονται σε offshore φορολογικούς παραδείσους, όπως αποκάλυψε η Oxfam, στερώντας ετησίως -σύμφωνα με τον Γκέιμπρελ Ζάκμαν, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ- πόρους ύψους 190 δισ. από τις κυβερνήσεις (βλ. Δημόσιο) (που θα αποδίδονταν αν είχαν φορολογηθεί).

Άκουσε ειδήσεις. Το ΔΝΤ ζητούσε από την Ελλάδα μείωση των συντάξεων και περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου
 
 Χαμογέλασε σαρδόνια. Βρισκόταν στην πλευρά που κερδίζει.