Τα τραγούδια της εβδομάδας 26/9 - 2/10

Τα τραγούδια της εβδομάδας 26/9 - 2/10
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η επιστροφή του μεγάλου Leonard Cohen που μόλις έκλεισε τα 82, ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς από τον Nicolas Jaar, ο Common ενάντια στην αστυνομική και τη ρατσιστική βία που σκιάζει τις ΗΠΑ και οι Hope Sandoval, Kristin Hersh, Dirty Projectors μεταξύ άλλων, συνθέτουν το μουσικό παζλ της εβδομάδας…

26 Σεπτεμβρίου 2016Το τραγούδι της εβδομάδας

Leonard Cohen – You Want It Darker
Μόλις πριν λίγες ημέρες, γιορτάζοντας τα 82α γενέθλιά του, ο Leonard Cohen κυκλοφόρησε το ομότιτλο τραγούδι του νέου αναμενόμενου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει την 21η Οκτωβρίου. Ένα άλμπουμ που μοιάζει απολογισμός ζωής και το τραγούδι αυτό σχεδόν το επιβεβαιώνει καθώς ο σπουδαίος καναδός τραγουδά «If you are the dealer I’m out of the game, If you are the healer, I’m broken and lame, If thine is the glory, Then mine must be the shame, You want it darker, We kill the flame”.
Ήταν πάντοτε αυτή η ειλικρίνεια και η αμεσότητα της ποίησής του που τον έφερνε τόσο κοντά μας.
Μαζί του, στο συνταρακτικό και σκοτεινό ύμνο του, ένας εβραίος ψάλτης από το Μόντρεαλ, ο Gideon Zelermyer και η χορωδία της συναγωγής του Shaar ενώ η παραγωγή ολόκληρου του άλμπουμ ανήκει στον γιο του Adam.



 
Nicolas Jaar – Sirens
Δεν είναι τραγούδι, είναι ένα ολόκληρο συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο κι ένα από τα καλύτερα φετινά ακούσματα ως τώρα. Ο Nicolas Jaar, ίσως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της ηλεκτρονικής μουσικής σήμερα, αφήνει το διάστημα και προσγειώνεται στη γη με αναμνήσεις από τους Kraftwerk, τον Brian Eno και τους Pink Floyd και συστατικά που φτάνουν μέχρι και στις δικές μας βαλκανικές συνταγές. Ολόκληρο το Sirens μπορείτε να το ακούσετε εδώ. Καλή ακρόαση! 
 
Common – Black America Again featuring Stevie Wonder & Esperanza Spalding
Μπορεί ο πρωθυπουργός μας να συναντιέται με αντιπροέδρους και οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες στις προεκλογικές ΗΠΑ συμβάλλοντας στη διατήρηση  μιας εικόνας κυριαρχίας της υπερδύναμης, όμως, η πραγματικότητα στην Amerikkka (όπως την αποκαλούσαν παλαιότερα οι yippies και οι Μαύροι Πάνθηρες) είναι πολύ διαφορετική.
Ο πάντοτε πολιτικός και αιχμηρός Common προβάλλει με ένταση την εικόνα της ρατσιστικής και αυταρχικής Αμερικής των εκατοντάδων δολοφονιών πολιτών από την αστυνομία με ένα τραγούδι θρήνο και γροθιά στο στομάχι ταυτόχρονα. Μαζί του ο μεγάλος Stevie Wonder στο πιάνο και τα φωνητικά, η Esperanza Spalding στο μπάσο και οι Chuck D και MC Lyte.
Το βίντεο ξεκινά με το συνταρακτικό ντοκουμέντο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Alton Sterling και τον Common να τραγουδά Here we go again / Trayvon will never get to be an older man”.


 
Hope Sandoval & The Warm Inventions featuring Kurt Vile
Οι συνεργασίες της Hope Sandoval πολλές μα αυτή με τους Warm Inventions, δίπλα στον Colm Ó Cíosóig των My Bloody Valentine, μοιάζει να αντέχει στο χρόνο. Έτσι, επτά χρόνια μετά το Through the Devil Softly επιστρέφουν με το Until the Hunter, που κυκλοφορεί 4 Νοεμβρίου κι αυτό το επτάλεπτο groovy soul τραγούδι με τη συνεργασία του Kurt Vile είναι το πρώτο δείγμα.


 
Dirty Projectors – Keep Your Name
Αρκετά χρόνια -σχεδόν επτά- είχαμε να ακούσουμε κάτι νέο και από τους Dirty Projectors. Τέλος της αναμονής με το Keep Your Name, ένα ακόμα πολύ όμορφο δείγμα folk rock.


 
Kevin Abstract – Empty
Μετά από μία κυκλοφορία μέσα στη χρονιά με τους Brockhampton, ένα σχήμα πιθανώς εφήμερο, και, επιτέλους, τώρα μας παρουσιάζει ένα νέο τραγούδι προπομπό του δεύτερου προσωπικού του άλμπουμ. Ο 20χρονος Kevin Davis θα είναι ένα από τα πρόσωπα του 2017.


 
Pixie Geldof – Sweet Thing
Οι παλαιότεροι προφανώς θα συνδέσετε την Pixie Geldof  με τον Bob Geldof και καλά θα κάνετε αφού η 26χρονη Pixie είναι η τρίτη κόρη του από τον γάμο του με την Paula Yates. Μετά από μια σύντομη περιπέτεια με μία εφήμερη –one girl show- μπάντα που άκουγε στο όνομα Violet, η Pixie έχει έτοιμο το ντεμπούτο της με πολλά τραγούδια να αναφέρονται στην αδελφή της Peaches που έχασε τη ζωή της πριν δύο χρόνια από υπερβολική δόση ηρωίνης.


 
Goat Girl - Country Sleaze
Ντεμπούτο και για τους λονδρέζους Goat Girl, μία από τις καλύτερες νέες μπάντες, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα βρετανικά μουσικά μέσα. Κι αν κρίνουμε από το Country Sleaze, μάλλον έχουν δίκιο.


 
Kristin Hersh – Some Gone Slapstick
Με την κυκλοφορία ενός βιβλίου-άλμπουμ επιστρέφει τον Οκτώβριο κι η Kristin Hersh. Wyatt at the Coyote Palace ο τίτλος. Ακούστε το εδώ.

Japanese Breakfast - Everybody Wants To Love You
Η Michelle Zauner ξεκίνησε πριν 3-4 χρόνια να γράφει τραγούδια και να παίζει σε υπόγεια με ένα εφήμερο σχήμα στη Philadelphia. Η διαδικασία διακόπηκε όταν υποχρεώθηκε να γυρίσει στο Oregon για να σταθεί στο πλευρό της  μητέρας της. Τώρα, καταφέρνει να στήσει τους Japanese Breakfast και να ηχογραφήσει ένα μέρος από αυτή την πρώτη της δουλειά.